Κοσμος

Μπόρις Τζόνσον: «Εξαιρετικά δύσκολο ζήτημα η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα»

«Η κύρια ανησυχία μου είναι το επιχείρημα των αρνητικών επιπτώσεων μετά από μία τέτοια κίνηση»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, βγαίνει από το όχημά του
Ο Μπόρις Τζόνσον για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα © EPA / Andy Rain

Μπόρις Τζόνσον: Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Ο Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε «εξαιρετικά δύσκολο ζήτημα» την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας προχώρησε σε αυτή τη δήλωση κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Ουάσιγκτον του Ινστιτούτου Πολιτικής του Πανεπιστημίου Georgetown με τίτλο «Ο Παγκόσμιος Αγώνας για τη Δημοκρατία με τον Μπόρις Τζονσον».

Γλυπτά Παρθενώνα: Το «τέχνασμα» με την ίδρυση παραρτήματος του Βρετανικού Μουσείου
© EPA / FACUNDO ARRIZABALAGA

Ο Μπόρις Τζόνσον για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Ο Έλληνας μεταπτυχιακός φοιτητής Θανάσης Μπασιάκος έθεσε στον Μπόρις Τζόνσον το ζήτημα, με τον πρώην πρωθυπουργό να απαντά: «Η κύρια ανησυχία μου είναι το επιχείρημα των αρνητικών επιπτώσεων μετά από μία τέτοια κίνηση», ενώ σχολίασε ότι το βρετανικό και πολλά μητροπολιτικά μουσεία της Ευρώπης και των ΗΠΑ, που δέχονται καθημερινά χιλιάδες επισκέπτες «είναι τα αποθετήρια των θησαυρών όλου του κόσμου» και «αν αρχίσουν να απογυμνώνονται συστηματικά από τους θησαυρούς που έχουν πάρει από άλλες χώρες, επιστρέφοντάς τους» τότε «θα καταστρέφονταν μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που γρήγορα και φθηνά μπορούν να διδάξουν τους νέους» για τους πολιτισμούς της αρχαιότητας.

Ο Μπόρις Τζόνσον στην ίδια εκδήλωση εξέφρασε την επιθυμία του να αποκτήσει ένα σπίτι στην Ελλάδα. Σε άλλο σημείο, μάλιστα, απήγγειλε Ιλιάδα. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ