Κοσμος

Ο Πούτιν έχει «και τα δύο μάτια» στο Γκότλαντ, προειδοποιεί ο αρχηγός του στρατού της Σουηδίας

Mετά την ανακοίνωση για επανοριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων στην Βαλτική

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σουηδία: Προειδοποίηση για το ενδεχόμενο ρωσικής επίθεσης στο Γκοτλαντ 

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει βάλει στο μάτι το σουηδικό νησί Γκότλαντ, προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής της σουηδικής άμυνας Μίκαελ Μπίντεν.

Η προειδοποίηση έρχεται καθώς το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Τρίτη σχέδιο επέκτασης των χωρικών υδάτων της χώρας στη Βαλτική Θάλασσα κοντά στα θαλάσσια σύνορά της με τη Λιθουανία και τη Φινλανδία, προκαλώντας διεθνή ανησυχία.

Το Γκότλαντ, το μεγαλύτερο νησί της Σουηδίας και συγκρίσιμο σε μέγεθος με τη μικρότερη αμερικανική πολιτεία του Ρόουντ Άιλαντ, βρίσκεται σε στρατηγική θέση στη μέση της Βαλτικής Θάλασσας - μεταξύ της Στοκχόλμης και του ρωσικού αποκλεισμού Καλίνινγκραντ.

«Είμαι βέβαιος ότι ο Πούτιν έχει  τα δύο μάτια του στο Γκότλαντ. Ο στόχος  είναι να αποκτήσει τον έλεγχο της Βαλτικής Θάλασσας», δήλωσε ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της Σουηδίας, σε εφημερίδες του γερμανικού εκδοτικού δικτύου RND. «Εάν η Ρωσία πάρει τον έλεγχο και σφραγίσει τη Βαλτική Θάλασσα, αυτό θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στη ζωή μας - στη Σουηδία και σε όλες τις άλλες χώρες που συνορεύουν με τη Βαλτική Θάλασσα. Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε αυτό», δήλωσε ο στρατιωτικός.

Τα ρωσικά δεξαμενόπλοια στο Γκοτλαντ

Τα ρωσικά δεξαμενόπλοια έχουν πρόσφατη παρουσία στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Σουηδίας στα ανοικτά των ανατολικών ακτών του Γκότλαντ. Ο εκτιμώμενος στόλος των 1.400 πλοίων δρα εκτός του θαλάσσιου τομέα και δεν αποτελεί θεωρητικά μέρος των ενόπλων δυνάμεων, οπότε το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να δράσει.

Τον περασμένο μήνα, η Σουηδία δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει τρόπους αντιμετώπισης του σκιώδους πετρελαϊκού στόλου της Ρωσίας στην επόμενη δέσμη κυρώσεων που θα επιβάλει. Αφού αποστρατικοποιήθηκε το 2005, η Σουηδία επανέφερε μόνιμα στρατεύματα στο Γκότλαντ το 2016, μετά την προσάρτηση από τη Ρωσία της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας το 2014. Η Σουηδία έγινε επίσης το νεότερο μέλος του ΝΑΤΟ τον Μάρτιο - πράγμα που σημαίνει ότι καλύπτεται από την εγγύηση του άρθρου 5 της συμμαχίας ότι όλα τα άλλα μέλη έρχονται να υπερασπιστούν το ένα το άλλο σε περίπτωση επίθεσης.

«Αν ο Πούτιν εισβάλει στο Γκότλαντ, μπορεί να απειλήσει τις χώρες του ΝΑΤΟ από τη θάλασσα. Αυτό θα ήταν το τέλος της ειρήνης και της σταθερότητας στις σκανδιναβικές και βαλτικές περιοχές», δήλωσε ο στρατιωτικός διοικητής.

Πηγή: Politico