Κοσμος

Η Ιταλία ακολουθεί το μοντέλο Όρμπαν για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα

Αντίθετη στο γάμο ομόφυλων ζευγαριών η κυβέρνηση Μελόνι

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
φοιτητες φωναζουν, ουρανια τοξα σημαιες
Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της ιταλικής κυβέρνησής για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα © Unsplash / Norbu GYACHUNG

Η κυβέρνηση Μελόνι δεν υπέγραψε τη Διακήρυξη υπέρ των δικαιωμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ μαζί με Ουγγαρία κι άλλες 7 χώρες της ΕΕ

Μετά την απόφαση της κυβέρνησης Μελόνι να μην υπογράψει την Διακήρυξη για την στρατηγική της ΕΕ υπέρ των πολιτικών για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, μια νέα πολιτική σύγκρουση βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ιταλία, τρεις εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές, σύμφωνα με το γερμανικό dw.

Η Μελόνι
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζιόρτζια Μελόνι © RICCARDO ANTIMIANI/ΕΡΑ

Η Διακήρυξη ζητά Επίτροπο για την ισότητα και την διαφορετικότητα

Η Ιταλία είναι η μόνη μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα, η οποία αρνήθηκε να στηρίξει την πρωτοβουλία αυτή και αποφάσισε να συνταχθεί με χώρες-μέλη της Ένωσης, όπως η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία.

Η Διακήρυξη, μεταξύ των άλλων, ζητά να εξασφαλιστεί στην επόμενη θητεία της Κομισιόν Επίτροπος Ισότητας στη Διαφορετικότητα, ο οποίος θα πρέπει να ασχοληθεί με την προώθηση της ισότητας και την βελτίωση των ευρωπαϊκών πολιτικών για τους ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους, των τρανς και διεμφυλικούς πολίτες.

Η Διακήρυξη αυτή αποτέλεσε το επιστέγασμα διάσκεψης υψηλού επιπέδου που διοργανώθηκε στις Βρυξέλλες από την εκ περιτροπής βελγική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία λήγει στις 30 Ιουνίου 2024.

Βίκτορ Όρμπαν
Ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν © SZILARD KOSZTICSAK/ΕΡΑ

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

«Η απόφαση αυτή της κυβέρνησής μας προκαλεί θυμό και ντροπή. Είναι απαράδεκτο, όπως και το ότι στην χώρα μας δεν έχει εγκριθεί νόμος κατά της ομοφοβίας», δήλωσε η Έλι Σλάιν, γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος.

Το δε κίνημα Πέντε Αστέρων με τον Τζουζέπε Κόντε, προσθέτει ότι «με την κίνησή της αυτή, η Ιταλία αποφάσισε να ακολουθήσει το πολιτιστικό μοντέλο του Όρμπαν».

Η Μελόνι απάντησε ότι δεσμεύεται να καταπολεμήσει κάθε διάκριση, μορφή βίας, έλλειψης ανοχής. Αλλά από το αρμόδιο υπουργείο, το «υπουργείο για την Οικογένεια», διαρρέει ότι η Ρώμη δεν υπέγραψε την ευρωπαϊκή αυτή διακήρυξη, διότι δεν συμφωνεί με όποιον αρνείται τις διαφορές στην ταυτότητα ανδρών και γυναικών.

Ιταλία: Αντίθετη στη ψήφιση πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια

Η ιταλική κυβέρνηση, άλλωστε, είναι κάθετα αντίθετη και στη ψήφιση πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια. Παράλληλα μεγάλη όξυνση έχει προκαλέσει και μια άλλη κίνηση της Μελόνι και τον συνεργατών της.

Σε νομοθετικό διάταγμα που αφορά στην εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου για πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης κι Ανθεκτικότητας συμπεριελήφθησαν και μέτρα για την παρουσία στα δημόσια νοσοκομεία οργανώσεων που τάσσονται κατά της άμβλωσης.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν σχολίασε ότι οι οργανώσεις αυτές, που έχουν ονομαστεί Pro Life, δεν έχουν καμία σχέση με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. «Πρόκειται για μια ύπουλη κίνηση, η οποία υπονομεύει τις γυναίκες και την ελευθερία τους», σχολίασαν οι Ιταλοί Οικολόγοι.

Όλα αυτά σε μια χώρα στην οποία, λόγω του ότι πολλοί γιατροί δηλώνουν αντιρρησίες συνείδησης στις γυναίκες που θέλουν να κάνουν άμβλωση, συχνά δεν προσφέρεται η στήριξη και η φροντίδα που προβλέπει ο νόμος. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.