Ανάμιξη του Αζερμπαϊτζάν στις ταραχές της Νέας Καληδονίας βλέπει το Παρίσι
Το Μπακού κατηγορεί τη Γαλλία ότι στηρίζει την Αρμενία στον Καύκασο


Το Παρίσι βλέπει ανάμιξη του Αζερμπαϊτζάν στις ταραχές της Νέας Καληδονίας
Η Γαλλία κατηγόρησε σήμερα το Αζερμπαϊτζάν για ανάμιξη στη Νέα Καληδονία, το αρχιπέλαγος του Νότιου Ειρηνικού όπου κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έπειτα από βίαιες ταραχές με φόντο μια επίμαχη μεταρρύθμιση στην εκλογική νομοθεσία.

Γαλλία: Υπάρχει παρέμβαση από Αζερμπαϊτζάν - Δεν είναι φαντασίωση
Ερωτηθείς αν υπάρχουν στη Νέα Καληδονία επεμβάσεις προερχόμενες απ’ αυτή τη χώρα του Καυκάσου, την Κίνα ή τη Ρωσία, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών και Υπερπόντιων Εδαφών, Ζεράλντ Νταρμανέν, έδειξε το Μπακού. «Το Αζερμπαϊτζάν, δεν πρόκειται για φαντασίωση, είναι μια πραγματικότητα», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό France 2 εκφράζοντας τη λύπη του για το γεγονός ότι ένα μέρος των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας έκαναν μια συμφωνία με αυτή τη χώρα.
«Είναι αδιαμφισβήτητο», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η Γαλλία, παρά «τις απόπειρες ανάμιξης», παραμένει «κυρίαρχη στο σπίτι της».
Στο ίδιο κλίμα, και ο Γάλλος ευρωβουλευτής Ραφαέλ Γκλικσμάν, ο οποίος είναι πρόεδρος επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για την ξένη ανάμιξη, κατήγγειλε στον τηλεοπτικό σταθμό Public Senat «μια απόπειρα ανάμιξης» του Αζερμπαϊτζάν, ήδη εδώ και μήνες.
Hundreds arrested, roads barricaded in New Caledonia as riots continue https://t.co/9bUvm2me6U pic.twitter.com/mo6tGBYdcq
— Reuters (@Reuters) May 16, 2024
4 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες στη Νέα Καληδονία
«Αυταρχικά καθεστώτα, όπως η Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν, αλλά και η Κίνα, επωφελούνται από την παραμικρή ρωγμή στις κοινωνίες μας για να πολώσουν τη δημόσια συζήτηση και για να δημιουργήσουν χάος», υπογράμμισε.
Από τη Δευτέρα, η Νέα Καληδονία συγκλονίζεται από βίαιες ταραχές που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους, ενώ σε εκατοντάδες ανέρχονται οι τραυματίες.
Για την αποκατάσταση της τάξης στο νησί, η Γαλλία έστειλε ενισχύσεις σε δυνάμεις ασφαλείας και απαγόρευσε το κινεζικό μέσο δικτύωσης TikTok.
Three people were killed in riots in New Caledonia, an official said, after a move to change voting rules in the French-ruled Pacific Island triggered violent unrest in which vehicles were torched and stores looted, residents said https://t.co/stPXqg6ejG pic.twitter.com/Dy9RnnS7yz
— Reuters (@Reuters) May 15, 2024
Το Αζερμπαϊτζάν κατηγορεί το Παρίσι για υποστήριξή προς την Αρμενία
Τον περασμένο Νοέμβριο, το Παρίσι είχε κατηγορήσει παράγοντες που συνδέονται με το Αζερμπαϊτζάν ότι διεξήγαν εκστρατεία παραπληροφόρησης με στόχο να πλήξουν τη φήμη της Γαλλίας όσον αφορά την ικανότητά της να φιλοξενήσει τους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Το Μπακού είχε απορρίψει τις κατηγορίες αυτές.
Τα ερωτηματικά σχετικά με την επιρροή του Αζερμπαϊτζάν στην υπερπόντια αυτή κτήση της Γαλλίας ενισχύθηκαν στο Παρίσι μετά την υπογραφή τον Απρίλιο ενός μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στο Εδαφικό Κογκρέσο της Νέας Καληδονίας και την Εθνοσυνέλευση του Αζερμπαϊτζάν.
Τον Ιούλιο του 2023, το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο κατηγορεί το Παρίσι για την υποστήριξή του προς την Αρμενία, είχε ήδη προσκαλέσει στο Μπακού τους αυτονομιστές των γαλλικών εδαφών της Μαρτινίκας, της Γουιάνας, της Νέας Καληδονίας και της Γαλλικής Πολυνησίας. Από τη διάσκεψη αυτή γεννήθηκε η «Ομάδα Πρωτοβουλίας του Μπακού», η οποία έχει στόχο να υποστηρίζει «τα απελευθερωτικά και αντιαποικιοκρατικά κινήματα στις γαλλικές κτήσεις».
Four dead in New Caledonia riots as France declares state of emergency
— DD News (@DDNewslive) May 16, 2024
France has declared a state of emergency on the Pacific archipelago of New Caledonia after violent protests flared up against electoral reforms killing one police officer and three others#France… pic.twitter.com/HuArqbB0kZ
New Caledonia riots rage on after Paris approves voting change https://t.co/77jDgf1cqP pic.twitter.com/1mR2LFdiQY
— Reuters (@Reuters) May 15, 2024
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Ιταλός δημοσιογράφος θεωρείται σύμβολο του αγώνα κατά της Ντράνγκετα, έγινε γνωστός με το βιβλίο του «Γόμορρα»
Παρόμοιες υποθέσεις έχουν απασχολήσει τους τελευταίους πέντε μήνες και την Ισπανία και το Βέλγιο
«Μαζί γράψαμε σήμερα ιστορία», αντέδρασε ο νικητής του σημερινού πρώτου γύρου
Η ανάρτηση χωρίς λεζάντα στο Instagram
Εφιαλτικές στιγμές έζησε ένας 47χρονος τουρίστας στο Κολοσσαίο
14 γυναίκες δολοφονήθηκαν, ενώ άλλες 10 γυναίκες και 4 άνδρες τραυματίστηκαν
Πολλές ξένες αεροπορικές εταιρίες ανέστειλαν στη συνέχεια πτήσεις προς και από το Τελ Αβίβ
Δωρεάν είσοδος υπήρξε στη συναυλία
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι δεν είναι σίγουρος αν πρέπει να τηρεί το αμερικανικό Σύνταγμα
Η έδρα της διαστημικής εταιρείας SpaceX του Έλον Μασκ στο Νότιο Τέξας είναι πλέον επίσημα πόλη, με το γαλαξιακό όνομα «Starbase».
Η προειδοποίηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού
Ο πύραυλος έπεσε κοντά σε χώρο στάθμευσης του τερματικού σταθμού 3
Ο Ρώσος πρόεδρος δηλώνει ότι η Μόσχα μπορεί να οδηγήσει τη σύγκρουση σε «λογικό τέλος»
Η νέα εμφάνιση της συζύγου του Κάνιε Γουέστ προκαλεί και πάλι συγκρίσεις με την πρώην του
Σκηνές πανικού, στα περίχωρα του Τελ Αβίβ
Σπαταλά εκατομμύρια, απομακρύνει φίλους από κοντά του
Ποιον χρήζει υποψήφιο για τη θέση του στη Berkshire Hathaway
Η αστυνομία συνέλαβε τον νεαρό στην Κατερίνη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.