- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Οι Τσέχοι εγκρίνουν την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης για να βοηθήσουν τους μελλοντικούς προϋπολογισμούς
H χώρα αντιμετωπίζει δημοσιονομικές πιέσεις από τη γήρανση του πληθυσμού
Tσεχία: Εγκρίθηκε η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης με το βλέμμα στο μέλλον
Η κυβέρνηση της Τσεχίας ενέκρινε την Τρίτη αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, αυξάνοντας τα όρια ηλικίας και μειώνοντας τις συντάξεις για τους μελλοντικούς συνταξιούχους, καθώς στοχεύει στην εξοικονόμηση δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.
Η μεταρρύθμιση ενσωματώνει σταδιακές μετατοπίσεις στην ηλικία συνταξιοδότησης, καθυστερώντας τη συνταξιοδότηση κατά επτά μήνες για τα άτομα που είναι τώρα 52 ετών, σε σύγκριση με την τρέχουσα ηλικία συνταξιοδότησης των 65 ετών, σύμφωνα με τα σχέδια. Επίσης, μειώνει τις συντάξεις που υπολογίζονται για τους μελλοντικούς συνταξιούχους κατά περίπου 8% σε σύγκριση με την τρέχουσα φόρμουλα.
Οι συντάξεις, οι οποίες χρηματοδοτούνται από τις τρέχουσες εισφορές των εργαζομένων και των επιχειρηματιών, πήραν μια ώθηση από αυτόματες αυξήσεις που προκλήθηκαν από διψήφιο πληθωρισμό το 2022 και το 2023, αυξάνοντας την αξία τους σε σχέση με τους μέσους μισθούς.
Η κεντροευρωπαϊκή χώρα, όπως και πολλές άλλες στον ανεπτυγμένο κόσμο, αντιμετωπίζει δημοσιονομικές πιέσεις από τη γήρανση του πληθυσμού λόγω του υψηλότερου προσδόκιμου ζωής και των χαμηλών ποσοστών γεννήσεων.
«(Οι αλλαγές) θα αποτρέψουν την κατάρρευση του συνταξιοδοτικού συστήματος και θα εξασφαλίσουν αξιοπρεπείς συντάξεις και για τη σημερινή νέα γενιά», δήλωσε ο πρωθυπουργός Petr Fiala.
Η μεταρρύθμιση του κεντροδεξιού υπουργικού συμβουλίου έχει ως στόχο να διατηρήσει τη μέση αναμενόμενη ηλικία συνταξιοδότησης γύρω στα 21 έτη. Αυτό σημαίνει ότι όταν το προσδόκιμο ζωής αλλάζει, θα αλλάζει και η ηλικία συνταξιοδότησης. Οι συγκεκριμένες ηλικίες θα καθοριστούν στο σημείο που οι επηρεαζόμενοι θα είναι 50 ετών.
Το μέσο προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση στη χώρα είναι 76 έτη για τους άνδρες και 82 έτη για τις γυναίκες, σύμφωνα με τα στοιχεία της τσεχικής στατιστικής υπηρεσίας για το 2022.
Η χώρα δαπάνησε πέρυσι το 9,4% του ΑΕΠ για συντάξεις και το συνταξιοδοτικό σύστημα παρουσίασε ένα κενό ρεκόρ 72,8 δισεκατομμυρίων τσεχικών κορώνων (3,10 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για το έτος, ή περίπου 1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.
Πηγή: Reuters
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Περισσότερα από 200 πλοία έχουν ρίξει άγκυρα κοντά στα στενά του Ορμούζ περιμένοντας τις εξελίξεις
Οι συγκρούσεις στο Ιράν, το κόστος ζωής και η αντίδραση από τους καταναλωτές
Πού και πώς συμβαίνουν οι θάνατοι
Ο Πέδρο Σάντσεθ και η στάση της αριστεράς στον πόλεμο του Ιράν
Το Ιράν απειλεί όσες ευρωπαϊκές χώρες συμμαχήσουν με ΗΠΑ και Ισραήλ
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει διάλογος με το σημερινό ιρανικό καθεστώς
Ευρωπαϊκή ναυτική αποστολή για την ασφάλεια της περιοχής
Επικοινωνίες με Ιράκ, Βρετανία, Γερμανία και Ιταλία – Το Tonnerre πλέει να συναντήσει το Charles de Gaulle
Την κρατούσαν φυλακισμένη για μήνες
Η ελληνική Belharra μαζί με τη φρεγάτα Ψαρά ενισχύουν την αεράμυνα της Κύπρου στην κρίση
Η Ουάσιγκτον δηλώνει ότι διαθέτει επαρκή αποθέματα οπλισμού – Στόχος ο έλεγχος του εναέριου χώρου
Επίθεση κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο – Αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ σε στόχους στη Βηρυτό
Και η επίσκεψη της Κρίστι Νοέμ στη φυλακή του Ελ Σαλβαδόρ με Rolex Daytona
Οι τοπικές αρχές και Eurojust ταυτοποίησαν 22 υπόπτους για επιθέσεις σε ευρωπαϊκές μεταφορές
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ λέει ότι η Κούβα «είναι έτοιμη μετά από 50 χρόνια» – Στο τραπέζι νέα διαπραγμάτευση
Η νέα πηγή ειδήσεων για τη Gen Z
Εκ νέου προειδοποίηση στις ευρωπαϊκές χώρες να μην συμμετάσχουν στον πόλεμο
Δεκαεπτά κράτη μέλη αξιοποιούν τον μηχανισμό της ΕΕ – Πάνω από 1.000 πολίτες επέστρεψαν ήδη
Ανταλλαγή 1.000 αιχμαλώτων, με προσδοκίες για πρόοδο στις συνομιλίες
Οι αναφορές στον Τραμπ και τις αποφάσεις του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.