Κοσμος

Μέρεντιθ Τσάπμαν, Τζενέρ και Μαρκ Τζεράρντο: Ένα ερωτικό τρίγωνο, μια δολοφονία και μια αυτοκτονία

Ένιωθε ότι ο άντρας της την παρατούσε για μια νεότερη εκδοχή της. Τον τιμώρησε σκοτώνοντας την ερωμένη του και μετά αυτοκτόνησε

Μιμή Φιλιππίδη
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Υπόθεση Τζενέρ Τζεράρντο: Ο έρωτας για την άλλη γυναίκα, η προδοσία του συζύγου και η φονική εκδίκηση της συζύγου

Η Μέρεντιθ Τσάπμαν και η Τζενέρ Τζεράρντο πέθαναν στις 23 Απριλίου 2018, μέσα στην πολυτελή κατοικία της Μέρεντιθ σε εύπορη περιοχή της Φιλαδέλφειας, όπου η Τζενέρ εισέβαλε και περίμενε, αφού ακύρωσε το δείπνο με τον σύζυγό της Μαρκ Τζεράρντο. Ο Μαρκ και η Τζενέρ είχαν προγραμματίσει να συναντηθούν για να συζητήσουν το εκκρεμές διαζύγιό τους, όταν η Τζενέρ το ακύρωσε με μήνυμα: «Πήρα λάθος στροφή, θα αργήσω». Το επόμενο μήνυμα έγραφε: «Δε θα έρθω, πήγαινε σπίτι». Στη συνέχεια του έστειλε όλο και πιο ανησυχητικά μηνύματα: «Μου κατέστρεψες τη ζωή», «Ελπίζω να μη βρεις ποτέ την ευτυχία». Το τελευταίο μήνυμα έλεγε:

«Αντίο, Μαρκ»

Μαρκ Τζεράρντο και Τζενέρ Τζεράρντο © Youtube

Ο Μαρκ Τζεράρντο έστειλε μήνυμα στην ερωμένη του Μέρεντιθ Τσάπμαν. Όταν εκείνη δεν του απάντησε, φοβούμενος ότι θα υπάρξει σύγκρουση μεταξύ των δύο γυναικών, οδήγησε ως το σπίτι της. Πλησίασε από τη μεριά της κουζίνας, όπου είδε τη Μέρεντιθ πεσμένη στο πάτωμα με μια γραμμή αίματος στη γάμπα της και άρχισε να ουρλιάζει και να περιφέρεται έξω από το σπίτι, ενώ οι περίοικοι αυτής της ήσυχης γειτονιάς καλούσαν την αστυνομία. Μόλις έφτασαν οι αστυνομικοί, ο Μαρκ τους προειδοποίησε ότι η γυναίκα του μπορεί να κυκλοφορούσε ακόμη μέσα στο σπίτι. Εκεί, εκτός από τη Μέρεντιθ βρήκαν νεκρή και τη Τζενέρ. Αρχικά, θεώρησαν τον Μαρκ ύποπτο για τις δολοφονίες. Μόλις όμως απομακρύνθηκε η σορός της Τζενέρ, αποκαλύφθηκε το φονικό πιστόλι που κρυβόταν από κάτω.

Η αστυνομία χαρακτήρισε το συμβάν δολοφονία-αυτοκτονία που συνδεόταν με την ερωτική σχέση μεταξύ της Μέρεντιθ Τσάμαν και του Μαρκ Τζεράρντο: «Δεν είναι ερωτικό τρίγωνο. Ήταν ένας άντρας παντρεμένος που είχε σχέση με άλλη γυναίκα. Η σύζυγος το ήξερε. Αυτή ήταν μια υπολογισμένη, προγραμματισμένη επίθεση. Μπήκε στο σπίτι. Παραμόνευε, την πυροβόλησε μόλις μπήκε μέσα και μετά αυτοπυροβολήθηκε. Υπήρχαν email και μηνύματα που έδειχναν τι σχεδίαζε».

Αυτός ήταν ο τραγικός επίλογος μιας ιστορίας που άρχισε ευτυχισμένα, με τη γνωριμία του Μαρκ και της Τζενέρ το 1986. Τότε ο Μαρκ ήταν 18 ετών και όταν γνώρισε την 16χρονη Τζενέρ σε μια νεανική καλλιτεχνική ομάδα, όπου όλοι χόρευαν και τραγουδούσαν κομάτια από μιούζικαλ, πίστευε ότι ήταν η πιο όμορφη γυναίκα που είχε δει ποτέ. Ήταν γεμάτη ζωντάνια, θαρραλέα, τολμηρή, σε αντίθεση με τον Μαρκ που ήταν πάντα εσωστρεφής και ντροπαλός. Συναντήθηκαν ξανά τυχαία μετά από 4 χρόνια, η έλξη ήταν πάλι έντονη και αμοιβαία και η Τζενέρ ήταν εκείνη που πρότεινε στον Μαρκ να βγούνε ραντεβού. Ο έρωτάς τους εκδηλώθηκε αμέσως κι από τότε ήταν αχώριστοι.

Μαρκ Τζεράρντο και Τζενέρ Τζεράρντο © Youtube

Παντρεύτηκαν τον Οκτώβριο του 1993 στην Ιντιάνα -ο Μαρκ κατάγεται από μεγάλη οικογένεια της βόρειας Ιντιάνα. Εκείνη την εποχή, η Τζενέρ ήταν φοιτήτρια στην Ινδιανάπολη και πήρε το πτυχίο της στο μάρκετινγκ το 1996. Το ζευγάρι έζησε και εργάστηκε στην Ιντιάνα σε ένα πρακτορείο branding και σχεδιασμού πακέτων, που συνιδρυτής ήταν ο Μαρκ. Η απόκτηση παιδιών δεν μπήκε ποτέ στον προγραμματισμό τους κι έτσι έκαναν μια ήσυχη ευτυχισμένη ζωή με τη δουλειά, τις δραστηριότητες και τα δυο σκυλιά τους. Οι διαφωνίες που είχαν ήταν μόνο γύρω από τα οικονομικά -και μπορούσαν να γίνουν έντονες επειδή η Τζενέρ ήθελε πάντα να έχει τον τελευταίο λόγο.

Παντρεύτηκαν τον Οκτώβριο του 1993 © Youtube

Το 2011, χρονιά που οι ΗΠΑ δεν είχαν συνέλθει πλήρως από την οικονομική κρίση που ξέσπασε ο 2007, οι Τζεράρντο ήταν παντρεμένοι ήδη 18 χρόνια και ζούσαν στη Νότια Καρολίνα. Ο Μαρκ εργαζόταν ως δημιουργικός διευθυντής σε μια μεγάλη εταιρεία μάρκετινγκ και η Τζενέρ εργαζόταν σε μια μικρότερη εταιρεία της πολιτείας. Ο Μαρκ περιέγραφε τα έξι χρόνια που έζησαν στη Νότια Καρολίνα ως «αναγέννηση» για τη σχέση τους. Αλλά ενώ ο Μαρκ είχε πελάτες μεγάλα πανεπιστήμια (University of North Carolina, Clemson και Auburn), η Τζενέρ το 2011 απολύθηκε και δυσκολευόταν να ξαναβρεί δουλειά. Τότε έκριναν ότι ήταν ώρα για μια αλλαγή. Αποφάσισαν να μετακομίσουν, να ζήσουν και να εργαστούν κάπου αλλού.

Μαρκ Τζεράρντο και Τζενέρ Τζεράρντο © Youtube

Αναζητώντας ευκαιρίες για δουλειά, ο Μαρκ έκανε αίτηση στο Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ. Ξαφνιάστηκε με την άμεση απάντησή τους. Το Παν/μιο τον προσέλαβε ως δημιουργικό διευθυντή πριν τη σχολική χρονιά 2017-2018, αφού συνέντευξη για τη θέση του πήρε η Μέρεντιθ Τσάπμαν, την οποία συνάντησε πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2017. Η Τσάμπαν ήταν 15 χρόνια νεώτερή του, διευθύντρια ψηφιακών επικοινωνιών του Πανεπιστημίου του Ντέλαγουερ και με πολύ εντυπωσιακό βιογραφικό. Επίσης, είχε υπάρξει υποψήφια βουλευτής για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Ο Τζεράρντο μετακόμισε στο Ντέλαγουέρ τον Νοέμβριο του 2017, ενώ η Τζενέρ έμεινε για λίγο στη Νότια Καρολίνα, ώσπου να πουληθεί το σπίτι τους.

Μέρεντιθ Τσάπμαν © Youtube

Εκείνη την εποχή, ο Τζεράρντο και η Τσάπμαν γνωρίστηκαν καλύτερα. Ο Μαρκ ανησυχούσε για τη συνεργασία με κάποια ιεραρχικά ανώτερή του και πολύ νεώτερή του, αλλά εντυπωσιάστηκε από την ενέργεια και το στυλ ηγεσίας της. Ένα βράδυ η Μέρεντιθ τον κάλεσε για ποτά μετά τη δουλειά. Εκεί ο Μαρκ ανέφερε ότι είχε έρθει στο Ντέλαγουερ χωρίς τη γυναίκα του, με την οποία είχαν κάποια προβλήματα τα τελευταία χρόνια. Η Μέρεντιθ του εξομολογήθηκε ότι ο δικός της γάμος ήταν από χρόνια πεθαμένος και ετοιμαζόταν να χωρίσει. Μέσα σε τέσσερις εβδομάδες από τη μετακόμισή του στο Νιούαρκ, η Τσάπμαν και ο Τζεράρντο αντάλλαξαν το πρώτο τους φιλί.

Αμέσως μετά, ο Μαρκ ένιωσε άσχημα, είχε ενοχές και αποφάσισε να πάει στο Κολοράντο, όπου είχε κανονισμένη μια άλλη συνέντευξη για δουλειά. Αλλά μόλις έφτασε εκεί, έκανε πίσω. Ήθελε να είναι με την Τσάπμαν, ήθελε να διερευνήσει την προσωπική τους σχέση. Η Τσάπμαν αν και τόσο αξιοσέβαστη από όλους στην κοινωνική και την επαγγελματική ζωή της, θεωρούσε εντυπωσιακή την κατάρτηση και την προσωπικότητα του Μαρκ και του το έλεγε -πράγμα που δεν έκανε ποτέ η Τζενέρ.

Μέρεντιθ Τσάπμαν © Youtube

Πριν μετακομίσει η Τζενέρ στο Ντέλαγουερ, ο Μαρκ και η Μέρεντιθ είχαν εκφράσει την αγάπη τους ο ένας για τον άλλον. Η Τζενέρ ένιωσε αμέσως την αλλαγή στο φέρσιμο του άντρα της και τον ρώτησε, «Τι έχεις πάθει; Φέρεσαι διαφορετικά. Κάτι τρέχει με τη Μέρεντιθ, έτσι;» Ο Μαρκ της ανακοίνωσε ότι σκόπευε να την εγκαταλείψει, συμφώνησε ωστόσο να επισκεφτούν σύμβουλο γάμου. Συνέχισε επίσης να βλέπει τη Μέρεντιθ, η οποία άλλαξε δουλειά από το Παν/μιο του Ντέλαγουερ στο Παν/μιο «Βιλάνοβα» και μετακόμισε στη Φιλαδέλφεια, ενώ πήρε διαζύγιο από τον επί εννέα χρόνια σύζυγό της Λουκ Τσάπμαν, πρώην δημοτικό σύμβουλο του Νιούαρκ.

Ο Μαρκ άφησε τη δουλειά του στο Παν/μιο του Ντέλαγουερ στις αρχές Απριλίου 2018 κι άρχισε να ψάχνει σπίτι στη Φιλαδέλφεια. Ο Μαρκ κι η Τζενέρ σχεδίαζαν να χωρίσουν τον Μάιο. Η Τζενέρ μπήκε στη συμβουλευτική για διαζύγιο, αφού ο Μαρκ της είπε ότι ήθελε να χωρίσουν. Την εποχή που πραγματοποιήθηκαν οι συνεδρίες η Τζενέρ άρχισε να σχεδιάζει τη δολοφονία. Η απόφαση του Μαρκ να την εγκαταλείψει την είχε συγκλονίσει. Είχε μόλις μετακομίσει ελπίζοντας ότι θα έκαναν μια νέα αρχή στην κοινή ζωή τους. Τώρα ένιωθε ότι ο Μαρκ την παρατούσε, την πετούσε, για να την αντικαταστήσει με μια νεώτερη εκδοχή της. «Είναι πολύ οδυνηρό να το βλέπεις. Ζει τη ζωή μου», είπε η Τζενέρ στον Μαρκ σε μια ηχογραφημένη συνομιλία τους.

Τζενέρ Τζεράρντο

Αυτό που δεν ήξερε ο Μαρκ ήταν ότι η Τζενέρ, αφού αντιλήφθηκε τη σχέση του με τη Μέρεντιθ, είχε ράψει συσκευές εγγραφής ήχου μέσα σε όλα τα σακάκια του Τζέράρντο. Είχε γίνει μια επικίνδυνη διώκτης τους. Ο Μαρκ ανακάλυψε μια συσκευή πρώτη φορά ενώ ετοιμαζόταν για την τρίτη συνεδρία με τον σύμβουλο γάμου. «Ίσως αν ήσουν ειλικρινής μαζί μου από την αρχή, δεν θα χρειαζόταν να τα κάνω αυτά», του είπε όταν την ξεμπρόστιασε. Η Τζενέρ είχε επίσης ηχογραφήσει πολύ ιδιωτικές συνομιλίες μεταξύ του Μαρκ και της Μέρεντιθ, που έστειλε στον τότε σύζυγο της Μέρεντιθ. Εκτός από τις παρακολουθήσεις κινητών και τις ηχογραφήσεις, παραβίασε το γραφείο του Μαρκ, αλλοίωσε εκατοντάδες μηνύματα Snapchat, εγκατέστησε συσκευές παρακολούθησης GPS στα αυτοκίνητά του και της Τσάπμαν.

Θέλοντας να έχει γνώση κάθε συνομιλίας του ερωτευμένου ζευγαριού, η Τζενέρ έριχνε τον εαυτό της πιο βαθιά στην κατάθλιψη που βίωνε. Αντί να απευθυνθεί σε ψυχολόγο για βοήθεια στη διαχείριση των προβλημάτων της, σχεδίασε μεθοδικά τη δολοφονία της Μέρεντιθ και ένα μήνα πριν από τη δολοφονία-αυτοκτονία αγόρασε το φονικό όπλο που προκάλεσε την τραγωδία. Ειδικοί της ψυχικής υγείας έκριναν ότι έπασχε από Διαταραχή Μεταιχμιακής Προσωπικότητας -όπως σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις stalker γυναικών.

Μαρκ Τζεράρντο

Η υπόθεση καλύφθηκε από εφημερίδες, τηλεοπτικές και δημοσιογραφικές εκπομπές (όπως, 20/20 «The Affair», ABC News, «True Crime with dr Oz», YouTube) και πολλά podcast αληθινού εγκλήματος.

Ο Μαρκ Τζεράρντο αφηγήθηκε όλη την ιστορία στο βιβλίο του: «Irreparable: Three Lives. Two Deaths. One Story that Has to be Told».

Ακούστε τα Podcast «Criminal minds» της Μιμής Φιλιππίδη