Κοσμος

G-Zero: Το Ισραήλ χτυπά απευθείας το Ιράν - Kαι τώρα;

H κατάσταση φαίνεται να βαίνει προς αποκλιμάκωση τουλάχιστον για την ώρα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ισραήλ: Τι ακολουθεί μετά το χτύπημα στο Ιράν - Ανάλυση του G-Zero

Εκρήξεις αναφέρθηκαν νωρίς το πρωί της Παρασκευής κοντά στη βορειοδυτική ιρανική πόλη Ισφαχάν, σε μια προφανή ισραηλινή επίθεση, όπως ανέφεραν πολλά μεγάλα μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα Αμερικανούς αξιωματούχους και τοπικές πηγές.

Οι εκρήξεις έρχονται μόλις λίγες ημέρες αφότου το Ιράν εξαπέλυσε τις πρώτες άμεσες επιθέσεις του κατά του Ισραήλ, εκτοξεύοντας εκατοντάδες πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία σχεδόν όλα καταρρίφθηκαν από την ισραηλινή και αμερικανική πυραυλική άμυνα. Αυτό θεωρήθηκε απάντηση στο χτύπημα του Ισραήλ σε ιρανικό διπλωματικό συγκρότημα στη Δαμασκό στις αρχές του μήνα.

Ισραήλ: Τι ακριβώς έπληξε;

Αναφέρθηκαν επίσης ανατινάξεις στη Συρία και το Ιράκ. Εκρήξεις που πιθανώς σχετίζονται με τα πλήγματα κατά του Ιράν αναφέρθηκαν επίσης περίπου την ίδια ώρα σε τοποθεσίες στο Ιράκ και τη Συρία. Και οι δύο χώρες φιλοξενούν δυνάμεις και μονάδες πληροφοριών προκείμενες στο Ιράν. 

Η πλήρης έκταση της ισραηλινής επίθεσης δεν είναι ακόμη ακριβώς σαφής, αλλά το χτύπημα δεν φαίνεται να είχε στόχο τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Νατάνζ, ένα σημαντικό κομμάτι του αμφιλεγόμενου πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, το οποίο βρίσκεται περίπου 100 μίλια βόρεια του Ισφαχάν. Το Ισραήλ έχει καταστήσει εδώ και καιρό σαφή την επιθυμία του να καταστρέψει την πυρηνική έρευνα του Ιράν. Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, ο πυρηνικός παρατηρητής του ΟΗΕ, δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν υπήρξε «καμία ζημιά» στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Το Ισφαχάν, εν τω μεταξύ, φιλοξενεί αρκετές στρατιωτικές βάσεις και αεροδρόμια, τα οποία μπορεί να ήταν οι στόχοι. Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους New York Times ότι το χτύπημα έπληξε μια στρατιωτική αεροπορική βάση κοντά στην πόλη. 

Ήταν αυτό το βασικό χτύπημα από το Ισραήλ;

«Επιφανειακά, φαίνεται μάλλον περιορισμένο», δήλωσε ο Γκρέγκορι Μπρου, επικεφαλής αναλυτής του Ιράν στην Eurasia Group, «πέρα από τη συμβολική σημασία του χτυπήματος του Ισραήλ σε ιρανικό έδαφος».

Η Τεχεράνη ισχυρίζεται ότι κατέρριψε αρκετά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην περιοχή Ισφαχάν, αλλά υποβαθμίζει τη σημασία του περιστατικού και δεν έχει κατηγορήσει το Ισραήλ. Το Ιράν δεν αναφέρθηκε σε σχέδια για αντίποινα, σε μια πιθανή ένδειξη ότι δεν θέλει να κλιμακώσει την κατάσταση.

«Είναι νωρίς», σημείωσε ο Μπρου, «αλλά η επίσημη γραμμή του καθεστώτος μπορεί να είναι ότι αυτή δεν είναι μια ενέργεια που απαιτεί άμεσα και δημόσια αντίποινα». «Αυτά είναι καλά νέα ακόμη και σε μια κακή κατάσταση», λέει. «Θα υποδηλώνει ότι η ισραηλινή προσπάθεια να ανταποδώσει το χτύπημα χωρίς να προκαλέσει περαιτέρω κλιμάκωση ήταν επιτυχής».