Κοσμος

Politico: Γιατί ο Ντόναλντ Τραμπ «μισεί» τόσο την Ουκρανία;

Από τον Μάναφορτ στο τηλεφώνημα με τον Ζελένσκι

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ντόναλντ Τραμπ: Γιατί αντιτίθεται τόσο στην Ουκρανία - Ανάλυση του Politico 

Καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι σύμμαχοι του Ντόναλντ Τραμπ στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών εμποδίζουν τη στρατιωτική βοήθεια που ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι λέει ότι το Κίεβο χρειάζεται απεγνωσμένα για να αποφύγει την ήττα στον πόλεμο, είναι σαφές ότι η αρνητική στάση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ προς την Ουκρανία έχει βαθιές ρίζες.

Ήταν, άλλωστε, ένα τηλεφώνημα με τον Ζελένσκι που οδήγησε στην πρώτη παραπομπή του Τραμπ τον Δεκέμβριο του 2019, αφού κατηγορήθηκε ότι επεδίωκε να επηρεάσει τις εκλογές του 2020 στηριζόμενος στον Ουκρανό ηγέτη για να διερευνήσει τον σημερινό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον γιο του Χάντερ.

Τραμπ: Πιστεύει ότι για όλα φταίει η Ουκρανία

Από τα πρώτα υπονοούμενα για ρωσική ανάμιξη στην προεδρική εκστρατεία του 2016, μέχρι την έρευνα από ειδικό εισαγγελέα και την παραπομπή του Τραμπ σε δίκη το 2019, όλοι οι δρόμοι - όπως φαίνεται μερικές φορές - οδηγούν στο Κίεβο.

«Ο Τραμπ μισεί την Ουκρανία», δήλωσε ο Λεβ Πάρνας, ένας Ουκρανοαμερικανός επιχειρηματίας που κάποτε ήταν μεσάζοντας στην Ουκρανία για τον δικηγόρο του Τραμπ, Ρούντι Τζουλιάνι, και αργότερα στράφηκε εναντίον του πρώην προέδρου. «Αυτός και οι άνθρωποι γύρω του πιστεύουν ότι η Ουκρανία ήταν η αιτία όλων των προβλημάτων του».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πολ Μάναφορτ προτού γίνει διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, είχε εργαστεί στην Ουκρανία για τον πρώην πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, έναν φιλορώσο πολιτικό που εγκατέλειψε τη χώρα το 2014 αφού εκδιώχθηκε μετά από τις διαδηλώσεις εναντίον της απόφασής του να κατευθύνει την Ουκρανία μακριά από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ο Μάναφορτ έχει κριθεί ένοχος για πέντε κατηγορίες φοροδιαφυγής, για μία (από τις συνολικά τέσσερις) κατηγορίες που σχετίζονταν με την απόκρυψη τραπεζικών λογαριασμών του στο εξωτερικό και για δύο (από τις εννέα) κατηγορίες τραπεζικής απάτης που αντιμετώπιζε. Πολλές από αυτές τις δραστηριότητες σχετίζονταν με την Ρωσία. 

Η αντιπάθεια του Τραμπ για την Ουκρανία έχει επίσης τις ρίζες της στην πεποίθησή του ότι παρενέβη στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016, δήλωσε ο Πάρνας. Ο Τραμπ προωθούσε σταθερά τη θεωρία συνωμοσίας ότι η Ουκρανία ήταν αυτή που πραγματοποίησε το χάκινγκ στα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος, προκειμένου να ενοχοποιήσει τη Ρωσία και να τον συνδέσει μαζί της.

Το τηλεφώνημα με τον Ζελένσκι

Το τηλεφώνημα του Τραμπ με τον Ζελένσκι τον Ιούλιο του 2019 θα έπαιζε κεντρικό ρόλο σε ένα από τα πιο ντροπιαστικά επεισόδια της πολιτικής του καριέρας: την πρώτη του παραπομπή σε δίκη η οποία προήλθε από την προσπάθειά του να πιέσει τον πρόεδρο της Ουκρανίας να ξεκινήσει έρευνα για τον Μπάιντεν.

Κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος ο Τραμπ προέτρεψε τον Ζελένσκι να ξεκινήσει έρευνα, λέγοντας ότι θα τον έφερνε σε επαφή με τον Τζουλιάνι και τον υπουργό Δικαιοσύνης Γουίλιαμ Μπαρ. «Θα βρούμε την άκρη του νήματος», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος στον Ουκρανό ομόλογό του.

Καταλύτης ήταν ένα βίντεο στο οποίο ο τότε αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν περιέγραφε πώς το 2016 είχε απειλήσει να παρακρατήσει κονδύλια από τον τότε πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο αν το Κίεβο δεν απέλυε έναν εισαγγελέα. Εκείνη την εποχή η Ρωσία είχε ήδη εισβάλει στην Κριμαία και σε τμήματα της Ανατολικής Ουκρανίας.

Ο Τζουλιάνι πίστευε ότι θα μπορούσε να αποδειχθεί ότι ο Τζο Μπάιντεν πίεσε για να απολυθεί ο εισαγγελέας Βίκτορ Σόκιν, επειδή ερευνούσε τον Χάντερ Μπάιντεν. «Δύο εβδομάδες αργότερα δείξαμε το βίντεο στον Τραμπ», πρόσθεσε ο Πάρνας. «Μετά από αυτό, η Ουκρανία ήταν στο μυαλό του. Τότε ήταν που κατάλαβα ότι η Ουκρανία είχε τελειώσει».