Κοσμος

Ο Έλον Μασκ σέρβιρε ξανά fake news με «σάλτσα» αληθινών δεδομένων

H ανάρτηση για την Ελλάδα από site που αναπαράγει θεωρίες συνωμοσίας και άλλες... περιπέτειες

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Έλον Μασκ: Κατά συρροή αναπαραγωγή fake news - Το δημοσίευμα για την Ελλάδα και άλλα κρούσματα παραπληροφόρησης από τον ιδιοκτήτη του Χ

Ένα δημοσίευμα σχετικά με το ζήτημα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα το οποίο ανήρτησε στο X ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ, κάνοντας λόγο για «πληθυσμιακή κατάρρευση» της χώρας, ήταν άλλη μια απόδειξη της ανάμειξης αληθινών δεδομένων με fake news.

Στο επίμαχο δημοσίευμα της αμερικανικής ιστοσελίδας The People’s Voice, αναγράφεται ότι η Ελλάδα προβλέπεται ότι θα γίνει η πρώτη χώρα που θα υποφέρει από «πληθυσμιακή κατάρρευση». Το δημοσίευμα αναφέρεται σε δύο όντως υπαρκτά φαινόμενα στην Ελλάδα: την υπογονιμότητα και την αυξημένη θνησιμότητα. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2022 καταγράφηκαν 76.541 γεννήσεις και 140.801 θάνατοι. Προκειμένου να προσδώσει αληθοφάνεια στο επίμαχο δημοσίευμα, η ιστοσελίδα παραθέτει δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος χαρακτήρισε στο παρελθόν το ζήτημα του δημογραφικού ως «ωρολογιακή βόμβα». Πράγματι, η συγκεκριμένη δήλωση είχε γίνει από τον πρωθυπουργό στις 8 Ιουνίου 2022. 

Όμως το δημοσίευμα που επικαλέστηκε ο Μασκ δεν σταματούσε εκεί. Όπως χαρακτηριστικά αναγράφεται, «η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κάνει καμία αναφορά στις θανατηφόρες συνέπειες της εξάπλωσης του εμβολιασμού Covid mRNA το 2021, παρά το γεγονός ότι οι στατιστικές αιφνίδιων και απροσδόκητων θανάτων εκτοξεύονται στα ύψη σε απόλυτο συγχρονισμό με την εξάπλωση».

Ακόμη και ο λογαριασμός του Luther Cyrus, από τον οποίο ο Ελον Μασκ αλίευσε το συγκεκριμένο τούιτ σχετικά με την Ελλάδα, αποτελεί ένα ακραίο παράδειγμα του αντιεμβολιαστικού κινήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο συγκεκριμένος, σε πρόσφατο τουίτ που δημοσιοποίησε στο Χ (πρώην Twitter), αναρωτήθηκε «τι σας έκανε να παραμείνετε ανεμβολίαστοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας;» Την απάντηση την έδωσε ο ίδιος: «Θα ξεκινήσω πρώτος. Έχω φυσική ανοσία στις βλακείες και την κυβερνητική προπαγάνδα, οπότε δεν τσίμπησα το δόλωμα…».

Έλον Μασκ: Παραπληροφόρηση κατά συρροή

Όταν τον Οκτώβριο του 2022 ο Έλον Μασκ ανέλαβε το Twitter υποσχέθηκε πως θα κάνει την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης την «πιο αξιόπιστη πηγή πληροφοριών στον κόσμο». 

Ωστόσο τα σημάδια που είχε δώσει ο Μασκ δεν ήταν ενθαρρυντικά. Στις 6 Ιανουαρίου 2021, οπαδοί του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον. Πολλοί από αυτούς ήταν οπαδοί της θεωρίας συνωμοσίας QAnon, η οποία βλέπει τον Τραμπ ως έναν ήρωα που θα νικήσει την παγκόσμια ελίτ που λατρεύει τον Σατανά. Ο Μασκ είχε αλληλεπίδραση με το «κίνημα». Σύμφωνα με το AFP, τουλάχιστον 40 φορές ο Έλον Μασκ απάντησε σε ένα προφίλ που ονομάζεται Kaneoka the Great.

Ακόμη, ο Μασκ στήριξε μια ανάρτηση που ψευδώς κατηγορούσε μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας ως υπεύθυνα για μαζικούς πυροβολισμούς στις ΗΠΑ.

Πέραν αυτών, ο Μάσκ είχε αναδείξει μια ανάρτηση που ψευδώς ισχυριζόταν ότι ο Γάλλος πρώην πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ παραδέχτηκε ότι η Δύση ανέτρεψε την ουκρανική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της επανάστασης του Μαϊντάν το 2013.

Τον Οκτώβριο του 2022, ένας άντρας εισέβαλε στο σπίτι της Νάνσι Πελόζι και επιτέθηκε με ένα σφύρι στον σύζυγο της τότε προέδρου της Βουλής των Ηνωμένων Πολιτειών Ο Έλον Μασκ μοιράστηκε ένα άρθρο που ισχυριζόταν ότι η επίθεση οφείλεται σε διαμάχη που ξεκίνησε μετά από μια σεξουαλική επαφή του Πελόζι με ιερόδουλο. Όμως αυτό είναι ψευδές. Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα από την κάμερα του σπιτιού. Ο Μασκ διέγραψε το tweet του και ζήτησε συγγνώμη.

Έλον Μασκ: Το Ισραήλ και ο πόλεμος

Αφότου απέκτησε τον έλεγχο του Twitter το 2022, ο Μασκ αποδυνάμωσε τις άμυνες που είχε η εν λόγω πλατφόρμα απέναντι στη διασπορά παραπληροφόρησης, γράφει η Α. Ολχάιζερ στον αμερικανικό ιστοχώρο Vox. Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς ήταν πια το πρώτο πραγματικό τεστ για το πώς χειρίζεται τα μεγάλα γεγονότα το Χ, υπό την ιδιοκτησία του Μασκ.

Μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, η παραπληροφόρηση έρεε ελεύθερα μέσω της πλατφόρμας X, όπως καταγγέλλεται. Ακόμη και ο ίδιος ο Μασκ κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε τον δικό του προσωπικό λογαριασμό στο X για να κατευθύνει τους χρήστες που αναζητούσαν νέα για τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς σε δύο λογαριασμούς που (αν και επαληθευμένοι) έχουν ιστορικό κοινοποίησης ψευδών πληροφοριών. 

Όταν μάλιστα επικρίθηκε έντονα για την επιδοκιμασία μιας αντισημιτικής ανάρτησης, επισκέφθηκε κιμπούτς που αιματοκύλισαν μαχητές της Χαμάς κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και δεσμεύτηκε πως θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να σταματήσει τη ρητορική μίσους.

Με φόντο τα παραπάνω, αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να υιοθέτησε το 2023 μιας σειρά από νέους κανόνες για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους και της παραπληροφόρησης, ωστόσο αδυνατεί να τους θέσει σε ισχύ. Το κύριο εργαλείο της ΕΕ για την πάταξη του ανεπιθύμητου περιεχομένου, ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες, θεσπίστηκε στις 25 Αυγούστου, αλλά το μπλοκ δεν θα είναι σε θέση να επιβάλει πρόστιμα ή άλλες κυρώσεις στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Η διαμάχη στην Βραζιλία

Ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βραζιλίας, Αλεχάντρε ντε Μοράες ο οποίος ηγείται έρευνας για μια υποτιθέμενη απόπειρα πραξικοπήματος από τον ακροδεξιό πρώην πρόεδρο Ζαΐρ Μπολσονάρο, άνοιξε πρόσφατα έρευνα και για τον Μασκ.

Η έρευνα αφορά πιθανή παρεμπόδιση της δικαιοσύνης από τον Μασκ, ο οποίος είπε το Σαββατοκύριακο ότι θα αψηφούσε τις εντολές του δικαστηρίου να περιορίσει ή να αναστείλει ορισμένους δημοφιλείς λογαριασμούς στην πλατφόρμα του. Και αυτό παρά το γεγονός ότι το Χ μπλοκάρει συστηματικά αναρτήσεις με αιτήματα άλλων κυβερνήσεων, για παράδειγμα στην Ινδία.

Ο Μοράες διέταξε επίσης τη συμπερίληψη του Μασκ σε μια ευρύτερη έρευνα για τις λεγόμενες «ψηφιακές πολιτοφυλακές», όρος που χρησιμοποιείται σε άτομα που κατηγορούνται ότι διαδίδουν παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο για να επιτεθούν σε δημοκρατικούς θεσμούς στη Βραζιλία. 

Ο ίδιος ο Μασκ, απείλησε να δημοσιεύσει πληροφορίες από το εσωτερικό του X που θα «αποδεικνύουν» ότι ο ανώτατος δικαστής είναι προδότης της χώρας του. Έγραψε: «Σύντομα, θα δημοσιεύσουμε όλα όσα ζητά [ο Μοράες] και πώς αυτά τα αιτήματα παραβιάζουν τη βραζιλιάνικη νομοθεσία. Αυτός ο δικαστής έχει προδώσει ευθαρσώς και επανειλημμένα το σύνταγμα και τον λαό της Βραζιλίας. Θα πρέπει να παραιτηθεί ή να κατηγορηθεί. Ντροπή [Alexandre de Moraes], ντροπή».

Όλα ξεκίνησαν όταν ο δικαστής Μοράες διέταξε την X να μπλοκάρει συγκεκριμένους λογαριασμούς στην πλατφόρμα της. Ο Έλον Μασκ επενέβη και ανακοίνωσε πως η X θα άρει όλους τους περιορισμούς για τους συγκεκριμένους λογαριασμούς επειδή τους θεωρεί αντισυνταγματικούς και κάλεσε τον Μοράες να παραιτηθεί. Αν η X δε συμμορφωθεί, απειλείται με πρόστιμο 100.000 ρεάλ (€18.260) ημερησίως. Ο Πρόεδρος της χώρας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα έχει εκφράσει την υποστήριξή της στον Μοράες, καλώντας για περιορισμό των δικτύων social media για να εμποδίσουν τις ξένες πλατφόρμες από το να παραβιάζουν τους νόμους της Βραζιλίας.