Κοσμος

Χωρισμένοι κατά λάθος - Ο δικηγόρος έκανε κλικ σε λάθος κουμπί

Η νομική εταιρία του Λονδίνου παραδέχεται το σφάλμα, αλλά ο δικαστής λέει ότι η απόφαση δεν μπορεί να ανατραπεί

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βρετανία: Ζευγάρι πήρε διαζύγιο χωρίς να το ζητήσει όταν ο δικηγόρος έκανε κλικ σε λάθος κουμπί - Οριστική η διαδικασία, λέει ο δικαστής.
Ζευγάρι πήρε διαζύγιο από ένα λάθος κλικ σε βρετανικό δικηγορικό γραφείο © Unsplash+/Getty Images

Βρετανία: Ζευγάρι πήρε διαζύγιο χωρίς να το ζητήσει όταν ο δικηγόρος έκανε κλικ σε λάθος κουμπί - Οριστική η διαδικασία, λέει ο δικαστής.

Ένα ζευγάρι χώρισε κατά λάθος, όταν δικηγόροι κορυφαίας βρετανικής νομικής εταιρείας πάτησαν λάθος πλήκτρο σε υπολογιστή, αλλά ο δικαστής δηλώνει ότι η απόφαση δεν μπορεί να ανατραπεί.

Βρετανία: Ζευγάρι πήρε διαζύγιο από λάθος κλικ

Το ζευγάρι, που αναφέρεται ως κύριος και κυρία Γουίλιαμς από το ανώτατο δικαστήριο, ήταν παντρεμένοι για 21 χρόνια έως ότου ήρθαν σε διάσταση το 2023.

Δικηγόροι της εταιρείας Vardags του Λονδίνου, με επικεφαλής την Αγιέσα Βαρντάγκ, αυτοαποκαλούμενη «ντίβα των διαζυγίων», χρησιμοποίησαν μια διαδικτυακή πύλη για να υποβάλουν κατά λάθος οριστική αίτηση διαζυγίου για το ζευγάρι, το οποίο προσπαθούσε ακόμη να συμφωνήσει τον οικονομικό διακανονισμό του χωρισμού.

Ayesha Vardag's Mission

Ο δικαστής Άντριου ΜακΦάρλαν εξήγησε ότι οι δικηγόροι σκόπευαν να κάνουν αίτηση διαζυγίου για έναν άλλο πελάτη, «αλλά κατά λάθος άνοιξαν τον ηλεκτρονικό φάκελο της υπόθεσης Γουίλιαμς και προχώρησαν στην αίτηση για τελική εντολή σε αυτή την υπόθεση».

Είπε επίσης ότι οι δικηγόροι της Vardags, οι οποίοι εκπροσωπούσαν τη σύζυγο, χρησιμοποίησαν τη διαδικτυακή πύλη «χωρίς την οδηγία ή την εξουσιοδότηση του πελάτη τους».

Πρόσθεσε ότι το διαδικτυακό σύστημα λειτούργησε με «την συνηθισμένη πλέον ταχύτητά του» και έδωσε την εντολή διαζυγίου των Γουίλιαμς μέσα σε 21 λεπτά.

Οι δικηγόροι κατάλαβαν το λάθος τους δύο μέρες αργότερα και υπέβαλαν αίτηση στο ανώτατο δικαστήριο για να ακυρώσει την οριστική απόφαση διαζυγίου.

Περιέγραψαν το σφάλμα ως «κλικ στο λάθος κουμπί» και υποστήριξαν ότι, καθώς η τελική παραγγελία υποβλήθηκε κατά λάθος, θα έπρεπε να ακυρωθεί.

Όμως ο δικαστής απέρριψε την αίτηση λέγοντας: «Υπάρχει έντονο συμφέρον δημόσιας πολιτικής να σεβαστεί τη βεβαιότητα που απορρέει από την οριστική απόφαση διαζυγίου και να διατηρήσει το status quo που έχει δημιουργήσει».

Πρόσθεσε ότι ήταν απαραίτητο να διορθωθεί η εντύπωση ότι η διαδικτυακή πύλη διαζυγίων θα «έδινε μια οριστική παραγγελία διαζυγίου το οποίο κάποιος δεν ήθελε απλώς με το πάτημα ενός λάθος κουμπιού».

«Όπως πολλές παρόμοιες διαδικτυακές διαδικασίες, ένας χειριστής μπορεί να φτάσει στην τελική οθόνη όπου το τελευταίο κλικ του ποντικιού γίνεται αφού περιηγηθεί σε μια σειρά προηγούμενων οθονών», είπε.

'Get rid of the Victorian idea that marriage has to be for life'- Celeb divorce lawyer Ayesha Vardag

«Ο υπολογιστής λέει όχι, έχετε χωρίσει»

Η Βερντάγκ, μια από τις πιο ακριβοπληρωμένες δικηγόρους διαζυγίων του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε ότι ο δικαστής είχε λάβει μια «κακή απόφαση» και ότι «αποφάσισε, ουσιαστικά, πως “ο υπολογιστής λέει όχι, έχετε χωρίσει”».

Η Βερντάγκ, η οποία κέρδισε την απόφαση ορόσημο το 2010 ότι το προγαμιαίο συμβόλαιο της Γερμανίδας κληρονόμου Κάτριν Ραντμάχερ ήταν νομικά δεσμευτικό, πρόσθεσε:

«Το κράτος δεν πρέπει να χωρίζει τους ανθρώπους με βάση ένα γραφειοκρατικό λάθος. Πρέπει να υπάρχει πρόθεση από την πλευρά του ατόμου που χωρίζει, επειδή η αρχή της πρόθεσης στηρίζει τη δικαιοσύνη του νομικού μας συστήματος.

»Όταν ένα λάθος γνωστοποιείται σε ένα δικαστήριο και όλοι αποδέχονται ότι έχει γίνει λάθος, προφανώς πρέπει να αναιρεθεί… Αυτό σημαίνει ότι, προς το παρόν, ο νόμος μας λέει ότι μπορείτε να χωρίσετε από ένα λάθος που έγινε σε ένα διαδικτυακό σύστημα. Και αυτό δεν είναι σωστό, δεν είναι λογικό ούτε δίκαιο».

Η Βαρντάγκ είπε στη Law Society Gazette ότι στεκόταν πίσω από τον δικηγόρο που κατά λάθος υπέβαλε αίτηση για την τελική παραγγελία για τους Γουίλιαμς, κάνοντας κλικ στο λάθος όνομα από ένα κυλιόμενο μενού στην πύλη διαζυγίου.

(Με πληροφορίες του Guardian)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ