Κοσμος

«Άνθρωποι πέθαιναν γύρω μου, ακούγαμε ανθρώπους να φωνάζουν» - Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες από την επίθεση στο Σίδνεϊ

Τι αναφέρουν οι αρχές για τη χειρότερη δολοφονική επίθεση μετά τον εμπρησμό στο γηροκομείο Quakers Hill το 2011

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η επίθεση στο Σίδνεϊ
Η επίθεση στο Σίδνεϊ © EPA/STEVEN SAPHORE

Επίθεση στο Σίδνεϊ: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες - Τι αναφέρουν οι αρχές για τη χειρότερη δολοφονική επίθεση μετά τον εμπρησμό στο γηροκομείο Quakers Hill το 2011

Η επίθεση με μαχαίρι που σημειώθηκε σήμερα στο κατάμεστο εμπορικό κέντρο Westfield Bondi Junction του Σίδνεϊ, στην Αυστραλία, έχει σοκάρει την κοινότητα που μετρά έξι νεκρούς, εκτός από τον δράστη, και αρκετούς τραυματίες.

Ο δράστης που μαχαίρωσε θανάσιμα σήμερα πέντε ανθρώπους σε εμπορικό κέντρο του Σίδνεϊ έπεσε νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας στο παραθαλάσσιο προάστιο Μπόντι του Σίδνεϊ, ανακοίνωσε η αστυνομία, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι έτρεχαν για να φύγουν από το σημείο. Ο δράστης πυροβολήθηκε από έναν αστυνομικό, αφότου είχε συμπλακεί με εννέα άτομα στο πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο Westfield Bondi Junction.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d0ivzn4wihz5)

Σοκαρισμένος ο κόσμος στο Σίδνεϊ από τη δολοφονική επίθεση στο εμπορικό κέντρο

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά ο δράστης ήταν 40 ετών, γνωστός στις Αρχές, ενώ δεν προκύπτουν ενδείξεις τρομοκρατίας. Αγνωστο το κίνητρο, λέει η αστυνομία.

«Αυτό το άτομο είναι πλέον νεκρό. Ενημερώνομαι ότι υπάρχουν πέντε νεκροί ως αποτέλεσμα των ενεργειών αυτού του δράστη», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο υπαρχηγός της αστυνομίας της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, Άντονι Κουκ.

«Ένας άνθρωπος πέθανε στο νοσοκομείο», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας στο Γαλλικό Πρακτορείο λίγο αργότερα.

Κατά την επίθεση τραυματίστηκαν επίσης αρκετοί άνθρωποι, εκ των οποίων οκτώ, ανάμεσά τους ένα παιδί, διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο. Ένα βρέφος εννέα μηνών περιλαμβάνεται επίσης στους τραυματίες. "Όλοι φέρουν τραύματα", είπε ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας.

«Δεν ξέρω ακόμη ποιος είναι (ο δράστης, σ.σ.). Θα καταλάβετε ότι πρόκειται για μια πολύ περίπλοκη υπόθεση. Οι έρευνες είναι πολύ πρόσφατες και συνεχίζουμε να προσπαθούμε να ταυτοποιήσουμε τον ένοχο», πρόσθεσε .

Η υπηρεσία ασθενοφόρων της Νέας Νότιας Ουαλίας είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ένας άνδρας πυροβολήθηκε από την αστυνομία και ότι κατά τα φαινόμενα πρέπει να ήταν ο δράστης.

Ο δράστης φαίνεται να «έδρασε μόνος του»

Η τραγωδία σημειώθηκε στο αχανές εμπορικό κέντρο Westfield Bondi Junction, το οποίο ήταν γεμάτο από κόσμο που έκανε τις αγορές του το απόγευμα του Σαββάτου.

Η περιοχή έχει αποκλειστεί από την αστυνομία, η οποία κάλεσε τους πολίτες να μην πλησιάσουν κοντά.

Ο δράστης φαίνεται να «έδρασε μόνος του», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Για εμάς όλους αυτό το βράδυ, οι φρικτές σκηνές από το Bondi Junction ξεπερνούν κάθε λέξη και κατανόηση”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι παραμένουν άγνωστα τα κίνητρά του. «Ήταν μια απεχθής πράξη βίας, που στόχευε αδιακρίτως αθώους ανθρώπους οι οποίοι πήγαιναν ένα συνηθισμένο Σάββατο να κάνουν τα ψώνια τους. Οι σκέψεις όλων των Αυστραλών είναι στα θύματα αυτών των αποτρόπαιων πράξεων. Οι πρώτες σκέψεις μας είναι σε αυτούς που επλήγησαν και τους οικείους τους», τόνισε.

Η Αυστραλία έχει μια από τις αυστηρότερες νομοθεσίες για την κατοχή όπλων και μαχαιριών. Επιθέσεις όπως η σημερινή είναι εξαιρετικά σπάνιες στη χώρα. Τον Νοέμβριο του 2018 ένα άτομο οπλισμένο με μαχαίρι σκότωσε έναν άνθρωπο και τραυμάτισε άλλους δύο σε δρόμο της Μελβούρνης πριν πέσει νεκρό από τα πυρά της αστυνομίας. Την ευθύνη για το έγκλημα αυτό ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

«Αν δεν τον πυροβολούσε, θα συνέχιζε, ήταν σε έξαλλη κατάσταση»

Την ίδια ώρα, συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των ανθρώπων που βίωσαν το εφιαλτικό σκηνικό στο Σίδνεϊ.

Αυτόπτης μάρτυρας μίλησε στο CNN στην Αυστραλία, περιγράφοντας σκηνές πανικού, με ανθρώπους να τρέχουν μέσα στο εμπορικό κέντρο, πέφτοντας ο ένας πάνω στον άλλο.

«Ακούσαμε να ουρλιάζουν, πριν ακούσουμε το ”μπουμ μπουμ μπουμ” από τους πυροβολισμούς και σκεφτήκαμε: ”Ελπίζουμε να είναι η αστυνομία”, δήλωσε μάρτυρας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Αυστραλίας ABC.

«Ένα άτομο πέθανε 10 μέτρα μακριά… Άρπαξα πετσέτες και υπήρχαν τρεις άνθρωποι που πέθαιναν γύρω μου. Ήταν απλώς μακελειό».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ