Κοσμος

Μαντλίν, Μπεν και Άλεξ: Εξαφανίσεις παιδιών που μας στοιχειώνουν ακόμα

Με αφορμή την τραγική εξέλιξη στην εξαφάνιση του μικρού Εμίλ στη Γαλλία

62222-137653.jpg
A.V. Team
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τρεις άδειες κούνιες σε μια αυτοσχέδια παιδική χαρά, όπου θα μπορούσαν να παίζουν η Μαντλίν, ο Μπεν και ο Άλεξ
Άλυτες παραμένουν οι υποθέσεις των εξαφανισμένων παιδιών: Μαντλίν, Μπεν και Άλεξ ©jules a. / Unsplash

Εξαφανίσεις Παιδιών: Άλυτες παραμένουν οι υποθέσεις των Μαντλίν ΜακΚάν και Μπεν Νίνταμ, ενώ η σορός του Άλεξ Μεσχισβίλι δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα

Ο μικρός Εμίλ (Emile Soleil) ήταν ένα μικρό, κατάξανθο αγόρι, μόλις στα 2,5 του χρόνια όταν εξαφανίστηκε τον περασμένο Ιούλιο. Ακόμη και σήμερα, λίγες ημέρες μετά την ανεύρεση των οστών του σε κοντινή απόσταση από το σπίτι του παππού του, στη Γαλλία, το μυστήριο για το τι του συνέβη παραμένει. Μπορεί οι αποκαλύψεις να διαδέχονται η μία την άλλη, όμως, δεν έχει χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση του θανάτου του, φέρνοντάς μας στον νου άλλες εξαφανίσεις μικρών παιδιών που αποτελούν για χρόνια άλυτο γρίφο. Η Μαντλίν ΜακΚάν χάθηκε στην Πορτογαλία το 2007, ο Μπεν Νίνταμ παραμένει αγνοούμενος από το 1991 όταν εξαφανίστηκε στην Κω, ενώ η σορός του Αλεξ Μεσχισβίλι δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα. 

Γαλλία - Θάνατος Εμίλ
Γαλλία - Θάνατος Εμίλ: Πού βρέθηκαν τα οστά του © Youtube / RTBF Info

Εννέα μήνες μετά την εξαφάνιση του μικρού Εμίλ βρέθηκαν τα οστά του

Ο Emile Soleil εξαφανίστηκε τον περασμένο Ιούλιο. Βρισκόταν στο χωριό Haut-Vernet στη νοτιοανατολική Γαλλία. Είχε πάει να μείνει στο εξοχικό των παππούδων του. Γείτονες τον είδαν για τελευταία φορά να περπατά στον μοναδικό δρόμο του χωριού με κίτρινο μπλουζάκι και λευκό σορτσάκι στις 17:15 του Σαββάτου 8 Ιουλίου.

Δύο ημέρες μετά την αναπαράσταση της εξαφάνισής του πριν από περίπου μία εβδομάδα, στην οποία συμμετείχαν 17 άτομα, μια γυναίκα που περπατούσε λίγο περισσότερο από ένα χιλιόμετρο από το Haut-Vernet έπεσε πάνω σε κάποια από τα οστά του, ενώ τρεις ημέρες αργότερα, πεζοπόρος βρήκε ένα κρανίο και μερικά δόντια περίπου 25 λεπτά με τα πόδια από το χωριό όπου εθεάθη για τελευταία φορά ο Εμίλ. Το κρανίο ταυτοποιήθηκε γρήγορα με το DNA του αγνοούμενου αγοριού. Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, έχουν βρεθεί το μπλουζάκι, το σορτς και τα παπούτσια που φορούσε το παιδί την ημέρα που εξαφανίστηκε. Όλα τους εντοπίστηκαν διάσπαρτα σε μια μικρή περιοχή περίπου 150 μέτρα από το σημείο όπου βρέθηκαν τα οστά του. 

«Αυτά τα οστά από μόνα τους δεν μας επιτρέπουν να πούμε ποια είναι η αιτία του θανάτου του Εμίλ. Μεταξύ μίας πτώσης, ανθρωποκτονίας ή δολοφονίας, καμία θεωρία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως πιο πιθανή από κάποια άλλη» εξήγησε ο εισαγγελέας. Ο Jean-Luc Blanchon δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη ότι το κρανίο είχε υποστεί «μικρά κατάγματα και ρωγμές» μετά το θάνατο του παιδιού, καθώς και δαγκώματα από ένα ή περισσότερα ζώα. «Κανένα τραύμα δεν έχει παρατηρηθεί προθανάτια», τόνισε, προσθέτοντας ότι είναι σαφές ότι τα λείψανα δεν είχαν θαφτεί στο έδαφος.

Εκπρόσωπος της γαλλικής χωροφυλακής έχει ήδη προτείνει ότι τα οστά θα μπορούσαν να έχουν τοποθετηθεί εκεί από κάποιον άνθρωπο ή ζώο ή να έχουν μετακινηθεί από τις μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες. Ή θα μπορούσαν να έχουν χαθεί εντελώς κατά τη διάρκεια των εκτεταμένων ερευνών στην περιοχή το περασμένο καλοκαίρι.

Η εξαφάνιση της Μαντλίν ΜακΚάν

Έχουν περάσει 17 χρόνια από την ημέρα που η 3 ετών Μαντλίν ΜακΚάν εξαφανίστηκε. Κατά καιρούς νέες πληροφορίες και μαρτυρίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αναπτερώνοντας τις ελπίδες των γονιών της για την εύρεσή της ή την αποκάλυψη των δραστών πίσω από την υπόθεση.

Η Μαντλίν ΜακΚάν (Madeleine McCann) εξαφανίστηκε το βράδυ της 3ης Μαΐου 2007, σε ηλικία 3 ετών, από το κρεβάτι της στην Πράια ντα Λουζ, ένα θέρετρο στην περιφέρεια Αλγκάρβε της Πορτογαλίας. Έχει χαρακτηριστεί ως η πλέον πολύκροτη υπόθεση εξαφάνισης στη σύγχρονη ιστορία. Το 2020 η Γερμανική Εισαγγελία ανακοίνωσε ότι τη θεωρεί νεκρή και ταυτοποίησε έναν Γερμανό υπήκοο ως υπεύθυνο για την εξαφάνισή της.

Η Μαντλίν βρισκόταν σε διακοπές από το Ηνωμένο Βασίλειο με τους γονείς της, Κέιτ και Γκέρι ΜακΚαν, τα δύο ετών δίδυμα αδέλφια της και οικογενειακούς της φίλους. Οι γονείς έβαλαν την Μαντλίν και τα δίδυμα αδέλφια της για ύπνο στις 20:30 στο ισόγειο του διαμερίσματός τους στο θέρετρο, ενώ οι ΜακΚαν με τους φίλους τους δειπνούσαν στο εστιατόριο, 55 μέτρα μακριά. Οι γονείς έλεγχαν τα παιδιά τους όλο το βράδυ, μέχρι που η μητέρα της Μαντλίν ανακάλυψε στις 22:00 ότι λείπει. Τις επόμενες εβδομάδες, και ιδιαίτερα μετά την παρερμηνεία μιας γενετικής ανάλυσης DNA, η πορτογαλική αστυνομία κατέληξε να πιστεύει ότι η Μαντλίν είχε πεθάνει ως συνέπεια ενός ατυχήματος στο διαμέρισμα, και ότι οι γονείς της το είχαν συγκαλύψει. Οι ΜακΚαν χαρακτηρίστηκαν ως ύποπτοι τον Σεπτέμβριο του 2007, κατηγορία η οποία άρθηκε όταν η Γενική Εισαγγελέας της Πορτογαλίας αρχειοθέτησε την υπόθεση τον Ιούλιο του 2008, λόγω έλλειψης στοιχείων.

Οι γονείς συνέχισαν την έρευνα προσλαμβάνοντας ιδιωτικούς ντετέκτιβ, μέχρι η Σκότλαντ Γιαρντ να ανοίξει τη δική της έρευνα (Επιχείρηση Grange) το 2011. Ο ανώτατος αξιωματικός που ερευνούσε την υπόθεση ανακοίνωσε ότι αντιμετώπιζε την εξαφάνιση ως «μια εγκληματική πράξη από έναν άγνωστο», πιθανόν μια προσχεδιασμένη απαγωγή, ή ληστεία που πήγε στραβά. Το 2013, η Σκότλαντ Γιάρντ κυκλοφόρησε εικόνες ατόμων που ήθελε να εντοπίσει, συμπεριλαμβανομένης μιας ενός άνδρα που εθεάθη να μεταφέρει ένα παιδί προς την παραλία εκείνο το βράδυ. Κατόπιν αυτού, η πορτογαλική αστυνομία ξεκίνησε ξανά την έρευνά της. Η Επιχείρηση Grange έμεινε πίσω το 2015, αλλά οι εναπομείναντες ντετέκτιβ συνέχισαν να ακολουθούν ένα μικρό αριθμό στοιχείων που περιγράφηκαν τον Απρίλιο του 2017 ως σημαντικά. Τον Ιούνιο του 2020 η Γερμανική Αστυνομία ανακοίνωσε ότι θεωρεί υπεύθυνο για την εξαφάνιση της Μαντλίν τον 43χρονο Γερμανό υπήκοο Κρίστιαν Μπρούκνερ, ο οποίος έχει βεβαρημένο ποινικό μητρώο και έχει καταδικασθεί για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

Η εξαφάνιση του Μπεν Νίνταμ στην Κω

Ο Μπεν Νίνταμ (Ben Needham) εξαφανίστηκε στις 24 Ιουλίου 1991 σε ηλικία 21 μηνών στο νησί της Κω. Ο μικρούλης Μπεν Νίνταμ ήταν σε διακοπές με τους γονείς του στην Κω. Την ημέρα της εξαφάνισης του Μπεν είχε αφεθεί στη φροντίδα των παππούδων του, ενώ η μητέρα του, Κέρι Νίνταμ, πήγε να εργαστεί σε ένα τοπικό ξενοδοχείο. Ο Μπεν μπαινόβγαινε στο σπίτι που η οικογένεια ανακαίνιζε και έπαιζε έξω: Περίπου στις 14:30, οι ενήλικες συνειδητοποίησαν ότι είχε εξαφανιστεί.

Η οικογένεια του έψαξε πρώτα την περιοχή για τον Μπεν, υποθέτοντας ότι είχε περιπλανηθεί μακριά, ή ότι ο έφηβος γιος τους, ο Στίβεν, τον είχε πάρει για βόλτα με το μοτοποδήλατο του. Όταν τελικά δεν βρήκαν κανένα ίχνος του αγοριού, ενημέρωσαν την αστυνομία. Ωστόσο, η αστυνομία αμφισβήτησε τους Νίνταμ, κρατώντας τους ως κύριους ύποπτους, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η ενημέρωση των αεροδρομίων και των λιμανιών. Τις επόμενες ημέρες στις έρευνες για την εύρεση του παιδιού μπήκε η ΕΛ.ΑΣ., ο Στρατός και το Πυροσβεστικό Σώμα. Το 2003, λίγο πριν από τη δωδέκατη επέτειο της εξαφάνισης του Μπεν, ο ιδιωτικός ανακριτής Ίαν Κρόσμπι επικοινώνησε με την ομάδα απεικόνισης προσώπων της Μητροπολιτικής Αστυνομίας και πρότεινε ότι θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας ψηφιακά ενημερωμένης φωτογραφίας του Μπεν. 

Τον Οκτώβριο του 2012 η αστυνομία από το Ηνωμένο Βασίλειο ταξίδεψε στην Ελλάδα για να αναζητήσει ένα χώρο που πίστευαν ότι θα μπορούσαν να περιέχουν τα λείψανα του Μπεν. Στις 19 Οκτωβρίου η Ελληνική αστυνομία, επικουρούμενη από μια ομάδα εξειδικευμένων συμβούλων αναζήτησης από την Αστυνομία του Νότιου Γιόρκσαϊρ, ξεκίνησε μια επιχείρηση για να εξετάσει το έδαφος του ακινήτου από το οποίο ο Μπεν εξαφανίστηκε. Η επιχείρηση, με την χρήση τεχνικού εξοπλισμού γεωφυσικής έρευνας, ιατροδικαστικους αρχαιολόγους και σκύλους ανίχνευσης σορού (HRD), πυροδοτήθηκε από μια σειρά πληροφοριών που είχε η αστυνομία ότι ο Μπεν είχε θαφτεί κατά λάθος από έναν οδηγό εκσκαφέα οικοδομικών μπάζων σε κοντινή απόσταση. Δεν μπόρεσε να βρεθεί κανένα ίχνος του μικρού Μπεν.

Υπήρξαν πάνω από 300 αναφερόμενες θεάσεις αγοριών που ταιριάζουν στην περιγραφή του Μπεν, τόσο στην ελληνική ηπειρωτική χώρα όσο και στα ελληνικά νησιά. Οι περισσότερες έγιναν λίγο μετά την εξαφάνισή του κατά την περίοδο του 1991 έως το 1992.  Στα τέλη του 1995, ο ιδιωτικός ερευνητής Στράτος Μπακιρτζής βρήκε ένα ξανθό αγόρι, ηλικίας περίπου έξι ετών, που ζούσε με μια οικογένεια τσιγγάνων σε έναν καταυλισμό που βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη. Το παιδί ισχυρίστηκε ότι είχε δοθεί στους Τσιγγάνους, αφού εγκαταλείφθηκε από τους βιολογικούς του γονείς και την θετή μητέρα του, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι αγόρασαν το αγόρι από άλλους Τσιγγάνους. Ωστόσο, δεν βρέθηκαν αποδεικτικά στοιχειά ότι ήταν ο Μπεν.

Τον Σεπτέμβριο του 2016 η αστυνομία ενημέρωσε την Κέρι Νίνταμ ότι είχαν πληροφορίες ότι ένας άνδρας από την Κω είχε αναφέρει πως ο Κωνσταντίνος Μπάρκας, χειριστής εκσκαφέα που πέθανε το 2015, είχε πει ότι ο Μπεν είχε πεθάνει σε ένα ατύχημα και ότι ο Μπάρκας είχε καλύψει τη σορό σε ένα πηγάδι. Οι Βρετανοί ντετέκτιβ θεωρούν ότι καταπλάκωσε τον Μπεν με τον εκσκαφέα από ατύχημα και πανικοβλήθηκε, αποκρύπτοντας τα στοιχεία και μεταφέροντας το σώμα του σε μία κοντινή τοποθεσία. Τον Οκτώβριο του 2016 η μητέρα του Μπεν δήλωσε: «Ο Ντίνο (σ.σ. Κωνσταντίνος Μπάρκας) ήξερε. Φυσικά και ήξερε από πάντα. Εύχομαι να καίγεται στην κόλαση». Στις 16 Σεπτεμβρίου η αστυνομία άρχισε έρευνα για τα λείψανα, σε διαφορετική περιοχή από αυτή που έψαξε τέσσερα χρόνια νωρίτερα. Οι ανασκαφές επικεντρώθηκαν γύρω από ένα δέντρο, το οποίο προφανώς φυτεύτηκε αφότου εξαφανίστηκε ο Μπεν.

Οι ανασκαφές έληξαν στις 16 Οκτωβρίου. Περισσότεροι από 800 τόνοι χώματος είχαν ελεγχθεί και αντικείμενα ενδιαφέροντος επιστράφηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο για ιατροδικαστική ανάλυση. Ο υπεύθυνος αξιωματικός της βρετανικής αστυνομίας Τζον Κάουζινς δήλωσε ότι ένα αντικείμενο που βρέθηκε και «έμοιαζε με αντικείμενο που χρονολογείται από το 1991» είχε αναγνωριστεί από την οικογένεια Νίνταμ ότι ανήκε στον Μπεν όταν εξαφανίστηκε. Ο Κάουζινς δήλωσε: «Η ομάδα μου και εγώ γνωρίζουμε ότι μηχανήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου εκσκαφέα, χρησιμοποιήθηκαν για να καθαρίσουν μια έκταση γης στις 24 Ιουλίου 1991, πίσω από την αγροικία που ανακαινιζόταν από τους Νίνταμ». Στις 17 Οκτωβρίου ο ντετέκτιβ ανακοίνωσε επίσης ότι είναι «πεπεισμένος πως ο Μπεν πέθανε την ίδια ημέρα που εξαφανίστηκε ως αποτέλεσμα ενός ατυχήματος κοντά στο αγρόκτημα στο χωριό Ηρακλής, όπου εθεάθη να παίζει για τελευταία φορά, και βρίσκεται θαμμένος στο νησί της Κω». Ως αποτέλεσμα αυτού η Βρετανική αστυνομία έχει απορρίψει οποιαδήποτε άλλη υπόθεση για την εξαφάνιση του παιδιού και έχει σταματήσει τις αντίστοιχες έρευνες. 

Η εξαφάνιση του Άλεξ Μεσχισβίλι στη Βέροια

Η πλέον πολύκροτη υπόθεση εξαφάνισης παιδιού στην Ελλάδα είναι αυτή του 11χρονου Άλεξ Μεσχισβίλι, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν από τη Βέροια. Τα ίχνη του Άλεξ εξαφανίστηκαν στις 3 Φεβρουαρίου, 2006, από την περιοχή Ελιάς – Ανοίξεως Βέροιας.

Ο Άλεξ Μεσχισβίλι είχε καταγωγή από τη Γεωργία και ζούσε με τη μητέρα και τον πατριό του στη Βέροια. Τελευταία φορά τον είδα φίλοι και συμμαθητές του. Είχε φύγει από την προπόνηση του μπάσκετ στο κλειστό γυμναστήριο της Ελιάς και προορισμός του ήταν το πρακτορείο ΟΠΑΠ του πατριού του. Στη συνέχεια, θα πήγαινε στο μάθημα ζωγραφικής στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Ο Άλεξ υπήρξε θύμα bullying από τους συμμαθητές του, οι οποίοι τον έχει χτυπήσει στο παρελθόν. Όταν άργησε να γυρίσει στο σπίτι, οι γονείς του άρχισαν να ανησυχούν. Τα πέντε παιδιά με τα οποία έπαιζε δήλωσαν ότι δεν ήξεραν τίποτα εκείνη τη στιγμή.

Η Αστυνομία κάλεσε τα πέντε αυτά παιδιά σε ανάκριση τέσσερις μήνες μετά την εξαφάνιση και μετά από καταθέσεις που έλαβε η ΕΛ.ΑΣ. από συμμαθητές του Άλεξ για το bullying που είχε υποστεί. Τα παιδιά κατέθεσαν διαφορετικά πράγματα στις αρχές. Λίγο αργότερα «έσπασαν» και υπέδειξαν το μέρος όπου είχαν θάψει το πτώμα του Άλεξ. Στις 4 Ιουνίου 2006, τα παιδιά απέσυραν την προηγούμενη κατάθεσή τους, λέγοντας ότι δέχθηκαν εκφοβισμό για να παραδεχτούν την ενοχή τους από την αστυνομία.

Το 2011 καταδικάστηκε με ποινή 4,5 ετών ο Βασίλης Τρούπκος, παππούς των δύο παιδιών που εμπλεκόταν στην υπόθεση. Ο ηλικιωμένος κρίθηκε ένοχος για τις πράξεις τής υπόθαλψης εγκληματία κατά συρροή και της ψευδορκίας μάρτυρα κατ’ εξακολούθηση. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, γνώριζε για την εμπλοκή των εγγονών του στη μυστηριώδη εξαφάνιση του ανήλικου αγοριού, αλλά την απέκρυψε από τις διωκτικές αρχές. 

Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί η σορός του μικρού Άλεξ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ