Κοσμος

Δημοσκόπηση προβλέπει βαριά ήττα για τους Συντηρητικούς στις βρετανικές εκλογές

Οι Εργατικοί θα εξασφαλίσουν περισσότερες από 400 έδρες στο κοινοβούλιο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βρετανία: Δημοσκόπηση προβλέπει βαριά ήττα για τους Συντηρητικούς στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές - Οι Εργατικοί θα εξασφαλίσουν περισσότερες από 400 έδρες.
Το Συντηρητικό Κόμμα του Ρίσι Σούνακ εκτιμάται ότι θα υποστεί βαριά ήττα στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία © EPA/Andy Rain

Βρετανία: Δημοσκόπηση προβλέπει βαριά ήττα για τους Συντηρητικούς στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές - Οι Εργατικοί θα εξασφαλίσουν περισσότερες από 400 έδρες.

Το Συντηρητικό Κόμμα του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ εκτιμάται ότι θα υποστεί βαριά ήττα στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με μια πρόβλεψη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και δείχνει ότι οι Εργατικοί θα εξασφαλίσουν περισσότερες από 400 έδρες στο κοινοβούλιο.

Βρετανία: Μόλις 155 βουλευτές θα εκλέξουν οι Συντηρητικοί

Το μοντέλο της εταιρείας YouGov, που προβλέπει τα αποτελέσματα για κάθε βουλευτική έδρα ξεχωριστά, δείχνει ότι οι Συντηρητικοί θα εκλέξουν μόλις 155 βουλευτές και οι Εργατικοί 403. Η Βουλή των Κοινοτήτων έχει 650 έδρες.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν σταθερό, διψήφιο προβάδισμα στους Εργατικούς έναντι των Συντηρητικών. Ο Σούνακ έχει δηλώσει ότι θα προκηρύξει εκλογές κάποια στιγμή το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Οι Συντηρητικοί κυβερνούν, είτε σε συνεργασία με άλλα κόμματα είτε μόνοι τους, από το 2010 αλλά στο διάστημα αυτό έχουν αλλάξει πέντε πρωθυπουργούς, καθώς το δημοψήφισμα για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα σκάνδαλα γύρω από τον χειρισμό της πανδημίας οδήγησαν σε συνεχείς πολιτικές αναταράξεις.

Η έρευνα της YouGov δείχνει ότι ο Σούνακ προσπαθεί ακόμη να ανακάμψει, αφού ανακοίνωσε φοροαπαλλαγές τον περασμένο μήνα, ενόψει των τοπικών εκλογών του Μαΐου. Με βάση το τελευταίο μοντέλο πρόβλεψης, οι Συντηρητικοί θα τα πάνε λίγο χειρότερα και οι Εργατικοί λίγο καλύτερα από την προηγούμενη πρόβλεψη, τον Ιανουάριο.

YouGov: Ιστορική ήττα αντιμετωπίζουν οι Συντηρητικοί

Σύμφωνα με τη YouGov, οι Συντηρητικοί θα εξασφαλίσουν λιγότερες έδρες και από τις 165 που κέρδισαν το 1997, όταν υπέστησαν συντριπτική ήττα από το Εργατικό Κόμμα του Τόνι Μπλερ. Κάποια από τα πρωτοκλασάτα στελέχη που μπορεί να χάσουν την έδρα τους είναι ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ και η υποψήφια για την ηγεσία του κόμματος Πένι Μόρντοντ.

Οι Εργατικοί από την άλλη δεν θα καταφέρουν να ξεπεράσουν εκείνη τη νίκη του Μπλερ, ο οποίος το 1997 εξασφάλισε 418 έδρες.

Η YouGov πήρε συνεντεύξεις από 18.761 ενήλικους Βρετανούς στο διάστημα 7-27 Μαρτίου. Ο αριθμός αυτός είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από τις συνήθεις δημοσκοπήσεις και η εταιρεία λέει ότι με αυτήν τη μέθοδο προέβλεψε σωστά το αποτέλεσμα των δύο προηγούμενων εκλογών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ