Κοσμος

Αντιδράσεις στο Ισραήλ για τη βράβευση φωτογραφίας με το κακοποιημένο πτώμα της Σάνι Λουκ

Για βεβήλωση κάνουν λόγο διεθνή ΜΜΕ και κοινωνικά δίκτυα - Ο φωτογράφος εργαζόταν για το AP

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ισραήλ: Σάλος με τη βράβευση φωτογραφίας της νεκρής Σάνι Λουκ - Η 22χρονη δολοφονήθηκε από τη Χαμάς στην τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου
Αντιδράσεις προκαλεί η βράβευση φωτογραφίας που απεικονίζει το πτώμα της 22χρονης Σάνι Λουκ, που δολοφονήθηκε από τη Χαμάς © Instagram/shanukkk

Ισραήλ: Σάλος με τη βράβευση φωτογραφίας της νεκρής Σάνι Λουκ - Η 22χρονη δολοφονήθηκε από τη Χαμάς στην τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου

Το πρακτορείο Associated Press κέρδισε ένα διάσημο δημοσιογραφικό βραβείο για μια εικόνα τρομοκρατών της Χαμάς, οι οποίοι εμφανίζονται να παρελαύνουν το σώμα της δολοφονημένης Σάνι Λουκ στους δρόμους της Γάζας.

Η εξέλιξη προκάλεσε εκτεταμένες αντιδράσεις σε ΜΜΕ και πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, με ορισμένους να κατακρίνουν τη χρήση της εικόνας ως «εξωφρενική βεβήλωση της εβραϊκής ζωής».

Ισραήλ: Σάλος για τη φωτογραφία της νεκρής Σάνι Λουκ

Η 22χρονη Σάνι Λουκ απήχθη από τη Χαμάς κατά τη διάρκεια της τρομοκρατικής επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

Η φωτογραφία απεικόνιζε έδειχνε τη Σάνι Λουκ ημίγυμνη και ξαπλωμένη στην καρότσα ενός φορτηγού γεμάτου με ένοπλους άνδρες.

Ισραήλ: Σάλος με τη βράβευση φωτογραφίας της νεκρής Σάνι Λουκ - Η 22χρονη δολοφονήθηκε από τη Χαμάς στην τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου

Η 22χρονη βρισκόταν στο μουσικό φεστιβάλ Supernova στις 7 Οκτωβρίου, όταν τρομοκράτες «γάζωσαν» τους παρευρισκόμενους με πυρά και χειροβομβίδες, σκοτώνοντας περίπου 360 ανθρώπους και απήγαγαν δεκάδες άλλους, κυρίως πολίτες, πολλούς εν μέσω φρικτών πράξεων βαρβαρότητας και σεξουαλικών επιθέσεων.

Κηρύχθηκε επισήμως νεκρή στις 30 Οκτωβρίου αφού εντοπίστηκε ένα κομμάτι του κρανίου της. Η σορός της κρατείται ακόμα στη Γάζα.

Σοκαρισμένοι οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων

Σύμφωνα με τη New York Post, το βραβείο «Team Picture Story of the Year», που διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Δημοσιογραφίας Donald W Reynolds στη Σχολή Δημοσιογραφίας του Μισούρι αυτοχαρακτηρίζεται ως ο παλαιότερος διαγωνισμός φωτορεπορτάζ στον κόσμο.

Αντιδρώντας στην εικόνα, η πρώην επικεφαλής λογογράφος στην αποστολή του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, Αβίβα Κλόμπας ζήτησε την τιμωρία του φωτογράφου.

«Ο φωτογράφος του AP που συνόδευσε τους τζιχαντιστές βάρβαρους στην εισβολή τους στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου κέρδισε ένα διάσημο βραβείο φωτογραφίας. Τον τιμούν επειδή τράβηξε αυτή τη φωτογραφία δολοφόνων-βιαστών-τρομοκρατών με το βάναυσο και παραμορφωμένο σώμα της Σάνι Λουκ. Μου φαίνεται θα έπρεπε να πάει φυλακή, όχι να πάρει βραβείο», έγραψε στο X.

Άλλοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είπαν ότι ήταν «σοκαρισμένοι» και «αηδιασμένοι» με την εικόνα.

Ανάλογη ανάρτηση έγινε και στον επίσημο λογαριασμό του κράτους του Ισραήλ στο Χ, με το σχόλιο «έτσι θέλουμε να θυμόμαστε τη Σάνι Λουκ. Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ. Ας είναι η μνήμη της ευλογία».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ