Κοσμος

Επίθεση στην Μόσχα: Ο Λουκανσένκο διαψεύδει το Κρεμλίνο για τον «ουκρανικό» δάκτυλο

Η ρωσική ηγεσία δεν έχει προσκομίσει ωστόσο αποδείξεις

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Mόσχα: Το Κρεμλίνο επιμένει ότι ευθύνονται Δύση και Ουκρανία
© EPA/RUSSIAN MEDIA SERVICE

Mόσχα: Το Κρεμλίνο επιμένει ότι ευθύνονται Δύση και Ουκρανία - Διαψεύδει ο Λουκασένκο

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε την Τρίτη να τοποθετηθεί σχετικά με το αν πιστεύει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της ουκρανικής ηγεσίας και της τρομοκρατικής επίθεσης της Παρασκευής στην Μόσχα, την ώρα που ο επικεφαλής της FSB κατηγόρησε ευθέως την Δύση και την Ουκρανία, χωρίς να δώσει αποδείξεις. 

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης με δημοσιογράφους εάν υπήρχε άμεση σχέση μεταξύ της Ουκρανίας και της επίθεσης, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε: «Δεν έχω τίποτα να προσθέσω σε όσα έχουν ήδη ειπωθεί για το θέμα αυτό».

Μόσχα: Ο επικεφαλής της FSB δείχνει Δύση και Ουκρανία

Ο διευθυντής της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ δήλωσε σήμερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Ουκρανία βρίσκονται πίσω από την επίθεση σε αίθουσα συναυλιών της Μόσχας που στοίχισε τη ζωή, την Παρασκευή, σε τουλάχιστον 139 ανθρώπους, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Πιστεύουμε ότι η ενέργεια προετοιμάσθηκε ταυτόχρονα από τους ίδιους τους ριζοσπαστικούς ισλαμιστές και, εννοείται, διευκολύνθηκε από τις δυτικές ειδικές υπηρεσίες, και ότι οι ίδιες οι ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες εμπλέκονται άμεσα», δήλωσε ο Μπόρτνικοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti.

Η Ουκρανία έχει αρνηθεί τις ρωσικές κατηγορίες ότι είναι αναμιγμένη στην επίθεση, για την οποία ανέλαβαν την ευθύνη μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.  Ο Μπόρτνικοφ δήλωσε επίσης ότι ο αριθμός των συνεργών στην επίθεση της Παρασκευής θα αυξηθεί πέραν των 11 προσώπων που κρατούνται αυτή τη στιγμή, σύμφωνα πάντα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο ίδιος υποστήριξε ακόμα πως οι ύποπτοι λογάριαζαν να μεταβούν στην Ουκρανία και πως «επρόκειτο να τους υποδεχθούν εκεί σαν ήρωες». «Αυτός που παρήγγειλε την επίθεση δεν έχει ακόμα ταυτοποιηθεί», πρόσθεσε ωστόσο ο επικεφαλής της FSB.

Πούτιν: Η επίθεση στο Crocus City Hall διαπράχθηκε από ισλαμιστές που συνδέονται με κάποιον τρόπο με την Ουκρανία

Η πολύνεκρη επίθεση στo Crocus City Hall «ταιριάζει» με την ευρύτερη εκστρατεία εκφοβισμού εκ μέρους της Ουκρανίας, υποστήριξε επίσης ο Πούτιν. «Αμέσως, αναρωτιόμαστε ποιος επωφελείται; Αυτή η θηριωδία μπορεί να είναι απλώς ένας κρίκος στην αλυσίδα των προσπαθειών εκείνων που βρίσκονται σε πόλεμο με τη χώρα μας από το 2014, από τα χέρια του νεοναζιστικού καθεστώτος του Κιέβου. Και οι Ναζί, είναι πασίγνωστο, ποτέ δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν τις πιο βρόμικες και πιο απάνθρωπες μεθόδους για να επιτύχουν τους στόχους του», συνέχισε.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο εκείνοι που σχεδίασαν την επίθεση «ήλπιζαν ότι θα σπείρουν τον πανικό και τη διχόνοια στην κοινωνία μας αλλά βρήκαν ενότητα και αποφασιστικότητα (της κοινωνίας) να αντισταθεί στο κακό».

«Ξέρουμε ότι το έγκλημα διαπράχθηκε από ριζοσπάστες ισλαμιστές που έχουν μια ιδεολογία την οποία μάχεται εδώ και αιώνες ο ίδιος ο ισλαμικός κόσμος», είπε ο Πούτιν αναφερόμενος για πρώτη φορά στο ισλαμιστικό στοιχείο, τρεις ημέρες μετά την ανάληψη της ευθύνης από το ΙΚ. «Ξέρουμε ποιος διέπραξε αυτήν την ωμότητα εναντίον της Ρωσίας και του λαού της. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ο εντολέας», πρόσθεσε.

Ο Λουκασένκο διαψεύδει τον Πούτιν

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο είπε σήμερα ότι οι ένοπλοι που επιτέθηκαν την περασμένη Παρασκευή στον συναυλιακό χώρο Crocus City Hall κοντά στη Μόσχα επιχείρησαν αρχικά να διαφύγουν στη χώρα του, όχι στην Ουκρανία, όπως επιμένουν οι Ρώσοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Πούτιν υποστήριξε ότι η Ουκρανία είχε προετοιμάσει ένα «παράθυρο» ώστε οι δράστες να περάσουν τα σύνορα, τα οποία είναι εμπόλεμη ζώνη. Η Ουκρανία αρνείται κατηγορηματικά κάθε ανάμιξή της αλλά δύο από τους ισχυρότερους συμμάχους του Ρώσου προέδρου, ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ και ο αρχηγός της υπηρεσίας ασφαλείας FSB Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ, κατηγόρησαν ευθέως το Κίεβο σήμερα, χωρίς να παρουσιάσουν κάποια απόδειξη.

Ωστόσο ο Λουκασένκο, που είναι επίσης στενός σύμμαχος του Πούτιν, είπε στους δημοσιογράφους ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας της Λευκορωσίας και της Ρωσίας συντόνισαν τις ενέργειές τους καθώς το όχημα των υπόπτων κινήθηκε στα νοτιοδυτικά της Μόσχας, προς την περιοχή του Μπριάνσκ, που συνορεύει τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Λευκορωσία. Είπε επίσης ότι η Λευκορωσία έστησε πολύ γρήγορα σταθμούς ελέγχου στα σύνορα. «Για αυτό δεν μπόρεσαν να μπουν στη Λευκορωσία. Το είδαν αυτό και έφυγαν και πήγαν στην περιοχή των ρωσοουκρανικών συνόρων» φέρεται να είπε, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο BelTA.

Οι προειδοποιήσεις των ΗΠΑ και η επίθεση του ISIS που πρόλαβε η Μόσχα

Την ίδια ώρα, πάντως, ρωσικά μέσα μεταφέρουν προειδοποιήσεις που είχαν απευθύνει στη Μόσχα οι ΗΠΑ πριν από δύο εβδομάδες για απειλές σχετικά με επιθέσεις

Πριν από δύο εβδομάδες, το βράδυ της 7ης Μαρτίου η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ρωσία είχε προειδοποιήσει για απειλή τρομοκρατικών ενεργειών τα προσεχή δύο εικοσιτετράωρα, έγραψε ο ιστότοπος Svoboda.org (ρωσική ιστοσελίδα του Radio Liberty/Radio Free Europe) στις 8 Μαρτίου.

«Η πρεσβεία παρακολουθεί τις αναφορές για τα επικείμενα σχέδια εξτρεμιστών να επιτεθούν σε μεγάλες συγκεντρώσεις ανθρώπων στη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένων συναυλιών. Συνιστάται στους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν να βρίσκονται κοντά σε πλήθος κόσμου τις επόμενες 48 ώρες», ανέφερε η ιστοσελίδα της αμερικανικής πρεσβείας.

Επιπλέον, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αύξησε το επίπεδο επικινδυνότητας για τα ταξίδια στη Ρωσία στο μέγιστο βαθμό, στο τέσσερα, έγραφε η εφημερίδα Kommersant.

Η αμερικανική προειδοποίηση αναρτήθηκε στον ιστότοπο του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Εν συνεχεία, το υπουργείο Εξωτερικών της Λετονίας κάλεσε το πρωί της Παρασκευής (8ης Μαρτίου) τους πολίτες του να μην ταξιδέψουν στη Ρωσία και όσους βρίσκονται στη χώρα να την εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατό ή τουλάχιστον να αποφύγουν τις μαζικές συγκεντρώσεις.

Αργότερα κατά τη διάρκεια της Παρασκευής (8 Μαρτίου), η Νότια Κορέα, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Σουηδία και ο Καναδάς προχώρησαν στην ίδια προειδοποίηση προς τους πολίτες τους, κυρίως λόγω των πληροφοριών από τη διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ στη Ρωσία.

Οι ρωσικές αρχές δεν σχολίασαν τις πληροφορίες. Στη Μόσχα στις 8 Μαρτίου είχε προγραμματισθεί πλήθος εκδηλώσεων με θέμα την Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας.

Στις 19 Μαρτίου - γράφει σήμερα ο ιστότοπος Svoboda.org - ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε τις δηλώσεις των δυτικών χωρών σχετικά με το ενδεχόμενο τρομοκρατικών επιθέσεων στη Ρωσία «προκλητικές», οι οποίες αποσκοπούν «στον εκφοβισμό και την αποσταθεροποίηση της κοινωνίας».

Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, την Πέμπτη 7 Μαρτίου ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) ανακοίνωσε πως απέτρεψε επίθεση σε συναγωγή στη Μόσχα που σχεδιάστηκε από πυρήνα του Ισλαμικού Κράτους.

Η FSB δήλωσε ότι τα μέλη της οργάνωσης σχεδίαζαν «να διαπράξουν τρομοκρατική ενέργεια εναντίον ενός από τα εβραϊκά θρησκευτικά ιδρύματα στη Μόσχα», ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο το δημοσίευμα. Οι δράστες άνοιξαν πυρ κατά τη διάρκεια της απόπειρας σύλληψης και «εξουδετερώθηκαν με ανταπόδοση», ανέφερε η FSB.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ερευνάται η υπόθεση σχετικά με το ποιοι μπορεί να βρίσκονται πίσω από την επίθεση, αλλά ότι «δεν υπάρχει ένδειξη αυτή τη στιγμή» που να παραπέμπει σε εμπλοκή της Ουκρανίας.

Η αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα, σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι είναι σοκαρισμένη από την επίθεση, εξέφρασε τα συλλυπητήρια της προς τον ρωσικό λαό, και συνιστά στους πολίτες της να αποφεύγουν την περιοχή όπου σημειώθηκε η επίθεση.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ