Κοσμος

Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα

40 νεκροί και 100 τραυματίες σε συναυλιακό χώρο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
40 νεκροί και 100 τραυματίες από την επίθεση στη Μόσχα
40 νεκροί και 100 τραυματίες από την επίθεση στη Μόσχα ©EPA

Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στον συναυλιακό χώρο της Μόσχας με 40 νεκρούς και 100 τραυματίες

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS) ανέλαβε το βράδυ της Παρασκευής (22/3) την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση σε συναυλιακό χώρο κοντά στη Μόσχα, σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης στο κανάλι Telegram.

Μαχητές του ISIS «επιτέθηκαν σε μια μεγάλη συγκέντρωση (...) στα προάστια της ρωσικής πρωτεύουσας Μόσχας» αναφέρεται σε έναν από τους λογαριασμούς του στο Telegram.

Ωστόσο, στην ανάληψη ευθύνης δεν υπάρχει κάποιο επιπλέον στοιχείο που να αποδεικνύει με κάποιον τρόπο την εμπλοκή στην επίθεση.

Άνοιξαν πυρ αδιακρίτως - 40 νεκροί και 100 τραυματίες από την επίθεση στη Μόσχα

Η επίθεση προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 40 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 100, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές.

Σε βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας από την επίθεση έχουν καταγραφεί φρικτές σκηνές, με ενόπλους να ανοίγουν πυρ αδιακρίτως μέσα στην αίθουσα. Στη συνέχεια, στον χώρο ξεσπάει φωτιά.

Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο για την τρομοκρατική επίθεση, με την Ουκρανία να αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή.

Τουλάχιστον 62 οι νεκροι από την επίθεση
Τουλάχιστον 62 οι νεκροι από την επίθεση © EPA

Οι προειδοποιήσεις των ΗΠΑ και η επίθεση του ISIS που πρόλαβε η Μόσχα

Την ίδια ώρα, πάντως, ρωσικά μέσα μεταφέρουν προειδοποιήσεις που είχαν απευθύνει στη Μόσχα οι ΗΠΑ πριν από δύο εβδομάδες για απειλές σχετικά με επιθέσεις

Πριν από δύο εβδομάδες, το βράδυ της 7ης Μαρτίου η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ρωσία είχε προειδοποιήσει για απειλή τρομοκρατικών ενεργειών τα προσεχή δύο εικοσιτετράωρα, έγραψε ο ιστότοπος Svoboda.org (ρωσική ιστοσελίδα του Radio Liberty/Radio Free Europe) στις 8 Μαρτίου.

«Η πρεσβεία παρακολουθεί τις αναφορές για τα επικείμενα σχέδια εξτρεμιστών να επιτεθούν σε μεγάλες συγκεντρώσεις ανθρώπων στη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένων συναυλιών. Συνιστάται στους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν να βρίσκονται κοντά σε πλήθος κόσμου τις επόμενες 48 ώρες», ανέφερε η ιστοσελίδα της αμερικανικής πρεσβείας.

Επιπλέον, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αύξησε το επίπεδο επικινδυνότητας για τα ταξίδια στη Ρωσία στο μέγιστο βαθμό, στο τέσσερα, έγραφε η εφημερίδα Kommersant.

Η αμερικανική προειδοποίηση αναρτήθηκε στον ιστότοπο του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Εν συνεχεία, το υπουργείο Εξωτερικών της Λετονίας κάλεσε το πρωί της Παρασκευής (8ης Μαρτίου) τους πολίτες του να μην ταξιδέψουν στη Ρωσία και όσους βρίσκονται στη χώρα να την εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατό ή τουλάχιστον να αποφύγουν τις μαζικές συγκεντρώσεις.

Αργότερα κατά τη διάρκεια της Παρασκευής (8 Μαρτίου), η Νότια Κορέα, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Σουηδία και ο Καναδάς προχώρησαν στην ίδια προειδοποίηση προς τους πολίτες τους, κυρίως λόγω των πληροφοριών από τη διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ στη Ρωσία.

Οι ρωσικές αρχές δεν σχολίασαν τις πληροφορίες. Στη Μόσχα στις 8 Μαρτίου είχε προγραμματισθεί πλήθος εκδηλώσεων με θέμα την Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας.

Στις 19 Μαρτίου - γράφει σήμερα ο ιστότοπος Svoboda.org - ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε τις δηλώσεις των δυτικών χωρών σχετικά με το ενδεχόμενο τρομοκρατικών επιθέσεων στη Ρωσία «προκλητικές», οι οποίες αποσκοπούν «στον εκφοβισμό και την αποσταθεροποίηση της κοινωνίας».

Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, την Πέμπτη 7 Μαρτίου ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) ανακοίνωσε πως απέτρεψε επίθεση σε συναγωγή στη Μόσχα που σχεδιάστηκε από πυρήνα του Ισλαμικού Κράτους.

Η FSB δήλωσε ότι τα μέλη της οργάνωσης σχεδίαζαν «να διαπράξουν τρομοκρατική ενέργεια εναντίον ενός από τα εβραϊκά θρησκευτικά ιδρύματα στη Μόσχα», ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο το δημοσίευμα. Οι δράστες άνοιξαν πυρ κατά τη διάρκεια της απόπειρας σύλληψης και «εξουδετερώθηκαν με ανταπόδοση», ανέφερε η FSB.

Καταδικάζει η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε την ειδεχθή επίθεση κατά αμάχων.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε, νωρίτερα, ότι ερευνάται η υπόθεση σχετικά με το ποιοι μπορεί να βρίσκονται πίσω από την επίθεση, αλλά ότι «δεν υπάρχει ένδειξη αυτή τη στιγμή» που να παραπέμπει σε εμπλοκή της Ουκρανίας.

Η αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα, σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι είναι σοκαρισμένη από την επίθεση, εξέφρασε τα συλλυπητήρια της προς τον ρωσικό λαό, και συνιστά στους πολίτες της να αποφεύγουν την περιοχή όπου σημειώθηκε η επίθεση

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ