Κοσμος

Ευρωπαϊκή Ένωση: Αποτροπιασμός για την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα

Καταδίκη της στοχοποίησης αμάχων

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τουλάχιστον 62 οι νεκροι από την επίθεση
Τουλάχιστον 62 οι νεκροι από την επίθεση © EPA

Καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα η Ευρωπαϊκή Ένωση

Σοκ και αποτροπιασμό από τις αναφορές για την τρομοκρατική επίθεση στο συναυλιακό χώρο Crocus City Hall της Μόσχας, την Παρασκευή (22/3) εκφράζει η ΕΕ.

Με ανάρτηση στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης «Χ», ο εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Πίτερ Στάνο αναφέρει:

«Η ΕΕ είναι σοκαρισμένη και εκφράζει αποτροπιασμό μετά τις αναφορές για τρομοκρατική επίθεση στο συναυλιακό χώρο Crocus City Hall της Μόσχας. Η ΕΕ καταδικάζει κάθε επίθεση κατά αμάχων. Οι σκέψεις μας είναι σε όλους εκείνους τους Ρώσους πολίτες που έχουν πληγεί».

Ειδεχθείς πράξεις καταγγέλλει η Γαλλία

Η Γαλλία κατήγγειλε ως «ειδεχθείς πράξεις» και ζήτησε να χυθεί άπλετο φως στην επίθεση που σημειώθηκε νωρίτερα απόψε σε αίθουσα συναυλιών στα προάστια της Μόσχας, κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 40 άνθρωποι.

«Οι εικόνες που φτάνουν σε εμάς από τη Μόσχα είναι φρικτές», αντέδρασε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών σε μήνυμα που ανάρτησε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

«Οι σκέψεις μας είναι στα θύματα και τους τραυματίες και στον ρωσικό λαό».

Γερμανία: Φρικτή επίθεση εναντίον αθώων

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων της αιματηρής επίθεσης στην Μόσχα και ζήτησε να διαλευκανθεί το συντομότερο η κατάσταση.

«Οι εικόνες της φρικτής επίθεσης εναντίον αθώων ανθρώπων στο Crocus City Hall κοντά στη Μόσχα είναι τρομακτικές. Οι συνθήκες πρέπει να αποσαφηνιστούν γρήγορα. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων», αναφέρει η ανάρτηση στον λογαριασμό του υπουργείου Εξωτερικών στην πλατφόρμα «Χ».

40 νεκροί και 100 τραυματίες από την επίθεση στη Μόσχα
40 νεκροί και 100 τραυματίες από την επίθεση στη Μόσχα ©EPA

Επίθεση ενόπλων σε συναυλιακό χώρο στη Μόσχα - 40 νεκροί και 100 τραυματίες

Τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν στο περιστατικό με τους πυροβολισμούς σε συναυλιακό χώρο κοντά στη Μόσχα, μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Σε βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας από την επίθεση έχουν καταγραφεί φρικτές σκηνές, με ενόπλους να ανοίγουν πυρ αδιακρίτως μέσα στην αίθουσα. Στη συνέχεια, στον χώρο ξέσπασε φωτιά.

Ανάληψη ευθύνης από τον ISIS

Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο για την τρομοκρατική επίθεση, με την Ουκρανία να αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή.

Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δραστών και εκείνων που κρύβονται πίσω από την επίθεση, το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

Την ίδια ώρα ρωσικά μέσα μεταφέρουν προειδοποιήσεις που είχαν απευθύνει στη Μόσχα οι ΗΠΑ πριν από δύο εβδομάδες για απειλές σχετικά με επιθέσεις.

Σύμφωνα με το Reuters, πάντως, η Μόσχα είχε πράγματι σταματήσει μια σχεδιαζόμενη επίθεση από το ISIS.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ερευνάται η υπόθεση σχετικά με το ποιοι μπορεί να βρίσκονται πίσω από την επίθεση, αλλά ότι «δεν υπάρχει ένδειξη αυτή τη στιγμή» που να παραπέμπει σε εμπλοκή της Ουκρανίας.

Η αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι είναι σοκαρισμένη από την επίθεση, εξέφρασε τα συλλυπητήρια της προς τον ρωσικό λαό, και συνιστά στους πολίτες της να αποφεύγουν την περιοχή όπου σημειώθηκε η επίθεση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ