Κοσμος

CNN: Πλήγμα για τον Πούτιν η τρομακτική επίθεση στη Μόσχα

Η υπόσχεση για ασφάλεια στους Ρώσους που δεν έγινε πραγματικότητα, σύμφωνα με το δημοσίευμα

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πούτιν: Πλήγμα για τον ίδιο η τρομακτική επίθεση στη Μόσχα, λέει το CNN
Πούτιν: Πλήγμα για τον ίδιο η τρομακτική επίθεση στη Μόσχα, λέει το CNN © PAVEL BYRKIN/SPUTNIK/KREMLIN POOL/ EPA

Πούτιν: Πλήγμα για τον ίδιο η τρομακτική επίθεση στη Μόσχα, λέει το CNN

Πλήγμα για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, που είχε δεσμευθεί πως οι Ρώσοι πολίτες θα είναι ασφαλείς αναφέρει το CNN πως είναι η τρομοκρατική επίθεση στον συναυλιακό χώρο του Crocus στη Μόσχα που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 133 ανθρώπους και πυροδότησε νέα ένταση στις σχέσεις Μόσχας - Κιέβου. 

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του CNN, μόλις μια εβδομάδα αφότου ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξασφάλισε την πέμπτη προεδρική του θητεία, η Ρωσία έχει βυθιστεί σε μακελειό και αταξία.

Τι αναφέρει το CNN για τον Πούτιν
Τι αναφέρει το CNN για τον Πούτιν και την τρομοκρατική επίθεση © EPA/RUSSIAN INVESTIGATIVE COMMITEE

Η φρικτή επίθεση στον τεράστιο συναυλιακό χώρο και το εμπορικό συγκρότημα Crocus City Hall κοντά στη Μόσχα, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το ISIS, άφησε πίσω της εκατοντάδες αθώους νεκρούς ή τραυματίες.

Οι τέσσερις άνδρες που θεωρούνται ύποπτοι για την πραγματοποίηση της επίθεσης συνελήφθησαν κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία, ανακοίνωσαν οι ρωσικές αρχές. Ο Πούτιν δήλωσε ότι σχεδίαζαν να περάσουν στην Ουκρανία - το Κίεβο αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με την επίθεση και προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να τη χρησιμοποιήσει ως δικαιολογία για να κλιμακώσει την εισβολή της.

Εν μέσω φόβων για περισσότερες επιθέσεις, η ασφάλεια έχει ενισχυθεί σε βασικούς κόμβους μεταφορών σε όλη τη Ρωσία. Δημόσιες συναυλίες και αθλητικές εκδηλώσεις αναβλήθηκαν.

CNN: Η Ρωσία είναι σήμερα πιο ανασφαλής και ασταθής από ποτέ επί προεδρίας Πούτιν

Αυτό δεν είναι καθόλου η σταθερότητα και η ασφάλεια για την οποία τόσοι πολλοί Ρώσοι ψήφισαν τον πρόεδρο Πούτιν.

Για χρόνια, ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου εμφανιζόταν ως ένας ηγέτης ικανός να εγγυηθεί την τάξη σε αυτή την τεράστια, ταραγμένη χώρα.

Αλλά η Ρωσία σήμερα φαίνεται πιο ανασφαλής και ασταθής από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στα 24 χρόνια της εξουσίας του Πούτιν.

Αστάθεια και εσωτερική διαφωνία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Ο βάναυσος πόλεμος του Κρεμλίνου στην Ουκρανία, που διανύει τώρα τον τρίτο φρικτό χρόνο του, έχει κοστίσει ακριβά στους Ρώσους. Ο στρατός δεν δημοσιοποιεί αριθμούς απωλειών, αλλά οι εκτιμήσεις των ΗΠΑ αναφέρουν ότι περισσότεροι από 300.000 Ρώσοι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί.

Πολλοί στρατιώτες που κινητοποιήθηκαν πέρυσι δεν έχουν ακόμη απομακρυνθεί από τις γραμμές του μετώπου, προκαλώντας την κατακραυγή των ανήσυχων συγγενών. Καθώς ο πόλεμος παρατείνεται, αυξάνονται οι φόβοι πολλών Ρώσων ότι η επιστράτευση θα ενταθεί, απορροφώντας ακόμη περισσότερους στον τρομακτικό ουκρανικό κρεατομηχανή.

Εν τω μεταξύ, οι ουκρανικές επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οι διασυνοριακές επιδρομές από ρωσικές πολιτοφυλακές που εδρεύουν στην Ουκρανία και αντιτίθενται στο Κρεμλίνο συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς.

Στο ουκρανικό μέτωπο, οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να έχουν προς το παρόν τη στρατιωτική πρωτοβουλία, αλλά οι κακές επιδόσεις των Ρώσων διοικητών και του οπλισμού κατά τη διάρκεια του πολέμου έχουν τροφοδοτήσει ένα εντελώς απροσδόκητο ρεύμα αστάθειας και εσωτερικής διαφωνίας από μπλόγκερ και στρατιωτικούς σκληροπυρηνικούς που εξοργίστηκαν με την ανικανότητα των υπευθύνων.

Η εξέγερση της Wagner και ο θάνατος Ναβάλνι

Η εξέγερση πέρυσι του Γεβγκένι Πριγκόζιν, του αρχηγού της ομάδας μισθοφόρων Wagner που απαιτούσε την αποπομπή της ρωσικής ανώτατης διοίκησης, ήταν μια συγκλονιστική, πρωτοφανής πρόκληση για την εξουσία του Κρεμλίνου.

Ο θάνατός του σε ένα μυστηριώδες αεροπορικό δυστύχημα λίγο αργότερα αφαίρεσε οριστικά κάθε απειλή του Πριγκόζιν. Αλλά μπορεί να εμφανιστούν και άλλοι δυσαρεστημένοι σκληροπυρηνικοί.

Με τον ίδιο τρόπο, ο πρόσφατος θάνατος του Αλεξέι Ναβάλνι, του πιο εξέχοντος ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης, σίγησε οριστικά έναν ηχηρό επικριτή του Κρεμλίνου. Αλλά οι χιλιάδες που παρακολούθησαν την κηδεία του στη Μόσχα ή που προσήλθαν να ψηφίσουν στη μαζική συγκέντρωση "Μεσημέρι κατά του Πούτιν" στα εκλογικά κέντρα την τελευταία ημέρα των προεδρικών εκλογών, δείχνουν μια βάση δυσαρέσκειας.

Η επανεμφάνιση τρομοκρατικών επιθέσεων στο επίκεντρο

Αλλά τώρα, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σταθερά στην προφανή επανεμφάνιση στη Ρωσία τρομοκρατικών επιθέσεων μεγάλης κλίμακας από Τζιχάντι, που δεν σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία ή την εγχώρια αντιπολίτευση στο Κρεμλίνο.

Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές κυβερνήσεις προειδοποίησαν για πληροφορίες που υποδηλώνουν μια τέτοια επίθεση στις αρχές Μαρτίου. Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι ενημέρωναν τη Ρωσία για τις πληροφορίες αυτές εδώ και μήνες.

Αλλά για κάποιο λόγο, ο Πούτιν επέλεξε να το αγνοήσει, περιγράφοντας τις προειδοποιήσεις ως "πρόκληση... για εκφοβισμό και αποσταθεροποίηση της κοινωνίας μας".

Ίσως ήταν η δυσπιστία, με τις αμερικανορωσικές σχέσεις να βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό. Θα μπορούσε επίσης να ήταν ότι οι αμερικανικές πληροφορίες ήταν απλά πολύ ασαφείς ή δεν μπορούσαν να αναληφθούν.

Αλλά για έναν ηγέτη που έχει υποσχεθεί ασφάλεια και σταθερότητα στους Ρώσους, μια μεγάλη επίθεση σε ρωσικό έδαφος είναι ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ