Κοσμος

Έζησαν ο ένας τη ζωή του άλλου από ένα λάθος στο μαιευτήριο - Η συγγνώμη ήρθε σχεδόν 70 χρόνια μετά

Η απίστευτη ιστορία του Richard Beauvais και του Eddy Ambrose

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι δύο άνδρες δόθηκαν σε λάθος οικογένειες πριν από 70 χρόνια σε μαιευτήριο στον Καναδά
Καναδάς: Το μπέρδεμα στο μαιευτήριο πριν 70 χρόνια και η αποκάλυψη για δύο άνδρες © Youtube / CBC News

Καναδάς: Η ιστορία των ανδρών που έζησαν ο ένας τη ζωή του άλλου - Το λάθος στο μαιευτήριο και η συγγνώμη

Ο Richard Beauvais και ο Eddy Ambrose έζησαν ο ένας τη ζωή του άλλου. Το λάθος αναγνωρίστηκε δεκαετίες μετά και η συγγνώμη - που δεν άλλαζε και πολλά - ήρθε 70 χρόνια μετά από την επαρχία Μανιτόμπα του Καναδά. Ο Richard Beauvais, 68 ετών, πίστευε ότι ήταν ιθαγενής. Ο Eddy Ambrose, που έχει την ίδια ημέρα γενέθλια, πίστευε ότι ήταν ουκρανικής καταγωγής. Πριν από τέσσερα χρόνια, όμως, όλα ανατράπηκαν. Ήταν η στιγμή που έμαθαν τα αποτελέσματα τεστ DNA. 

Καναδάς: Το μπέρδεμα στο μαιευτήριο πριν 70 χρόνια

Ο Wab Kinew, ο πρόσφατα εκλεγμένος πρωθυπουργός της Μανιτόμπα, ζήτησε συγγνώμη από τον Beauvais και τον Ambrose, ανατρέποντας την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης να αρνηθεί την ευθύνη για το μπέρδεμα. 

Οι δύο άνδρες εντόπισαν το λάθος που έγινε το 1955 στην κλινική Arborg. Το αγροτικό νοσοκομείο στη νότια Μανιτόμπα έδωσε στις οικογένειες το λάθος μωρό. Ο Ambrose, θα περνούσε την παιδική του ηλικία στην αγροτική κοινότητα του Rembrandt, αγνοώντας τις ρίζες του. Οι γονείς που τον μεγάλωσαν τού δίδαξαν ουκρανικά λαϊκά τραγούδια. Πέθαναν όταν ήταν νέος και στα χρόνια που ακολούθησαν, τον φρόντιζαν άλλα μέλη της οικογένειας μέχρι να τεθεί σε ανάδοχη φροντίδα σε μια οικογένεια που αγαπούσε πάρα πολύ. Σχεδόν 60 μίλια μακριά, το Beauvais είχε τελείως διαφορετικά παιδικά χρόνια.  Χωρίς να γνωρίζει τις σλαβικές του ρίζες, μεγάλωσε σε μια κοινότητα Métis στην ανατολική όχθη της λίμνης Manitoba μιλώντας γαλλικά. Ο πατέρας του, Καμίλ, πέθανε όταν ήταν τριών ετών. Η μητέρα του, Laurette, πάλεψε να μεγαλώσει τον Richard και άλλα έξι παιδιά. Θυμάται ότι αναζητούσε τροφή στη χωματερή για να ταΐσει τα αδέρφια του. Όταν ήταν γύρω στα οκτώ ή εννέα ετών, έγινε ένα από τα χιλιάδες θύματα ενός επεισοδίου που έγινε γνωστό ως «Sixties Scoop», στο οποίο η κυβέρνηση απομάκρυνε βίαια χιλιάδες παιδιά ιθαγενών από τις οικογένειές τους και τα έδωσε σε ανάδοχες οικογένειες. Τελικά, υιοθετήθηκε από μια οικογένεια που αγάπησε πάρα πολύ.

Πώς ένα τεστ DNA οδήγησε στην αποκάλυψη 

O Beauvais έκανε το 2020 ένα τεστ DNA – ένα χριστουγεννιάτικο δώρο από την κόρη του – για να μάθει περισσότερα για τις γαλλικές του ρίζες, από την πλευρά του πατέρα του. Όμως, το τεστ του έδειξε ότι έχει ουκρανική και πολωνική καταγωγή. Η υπόθεση σηματοδοτεί το τρίτο γνωστό τέτοιο λάθος στην επαρχία της Μανιτόμπα

Μόλις η Globe and Mail ετοιμάστηκε να αποκαλύψει την ιστορία τον Φεβρουάριο του 2023, η κυβέρνηση αναγνώρισε το μπέρδεμα, αλλά αρνήθηκε οποιαδήποτε ευθύνη. Όταν το αριστερό Νεοδημοκρατικό Κόμμα κέρδισε τις πρόσφατες εκλογές και ο Kinew έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός της επαρχίας των Πρώτων Εθνών στον Καναδά, ο Gange προσπάθησε ξανά και αυτή τη φορά του είπαν ότι η κυβέρνηση θα ζητούσε συγγνώμη για το λάθος.

Στα χρόνια που ακολούθησαν οι οικογένειες των δύο ανδρών ήρθαν πιο κοντά. Ο Ambrose έχει συνδεθεί με τους βιολογικούς συγγενείς του και έχει γίνει μέλος της ομοσπονδίας Manitoba Métis. Την ίδια ώρα, και ο Beauvais σχεδιάζει να συνδεθεί με τη βιολογική του οικογένεια ενώ οι δύο ενήλικες κόρες έχουν κάνει τατουάζ το όνομα «Ambrose», το επίθετο που θα φέρει ο πατέρας τους.

Με πληροφορίες από Guardian

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ