Κοσμος

Ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ, Πίτερ Ναβάρο, ξεκινά να εκτίει ποινή φυλάκισης 4 μηνών

Καταδικάστηκε για παρεμπόδιση έρευνας του Κογκρέσου

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Πίτερ Ναβάρο εκτίει από σήμερα ποινή φυλάκισης 4 μηνών
Ο Πίτερ Ναβάρο εκτίει από σήμερα ποινή φυλάκισης 4 μηνών © SHAWN THEW/ EPA

Ναβάρο: Εκτίει ποινή φυλάκισης 4 μηνών - Ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ και η ιστορική δίωξη περιφρόνησης του Κογκρέσου

Ο Πίτερ Ναβάρο, πρώην οικονομικός σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, άρχισε από σήμερα (19.03) να εκτίει τετράμηνη ποινή φυλάκισης για περιφρόνηση του Κογκρέσου σε ομοσπονδιακή φυλακή.

Ο Ναβάρο, 74 ετών, καταδικάστηκε πέρυσι αφού αγνόησε την κλήτευση από επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων που διερευνούσε την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο.

Ένας δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου απέρριψε τη Δευτέρα την τελευταία του έφεση για να μείνει εκτός φυλακής. Να σημειωθεί ότι θα είναι ο πρώτος αξιωματούχος της εποχής Τραμπ που θα φυλακιστεί για περιφρόνηση του Κογκρέσου.

Latest: Ex-Trump adviser Peter Navarro reports to prison

Ο Ναβάρο ο πρώτος αξιωματούχος της εποχής Τραμπ που εκτίει ποινή φυλάκισης

Ο Ναβάρο σταμάτησε στο πάρκινγκ ενός εμπορικού κέντρου για να μιλήσει στους δημοσιογράφους πριν παρουσιαστεί στην ομοσπονδιακή φυλακή στο Μαϊάμι. Η εγκατάσταση, FCI Μαϊάμι, είναι μια εγκατάσταση χαμηλής ασφαλείας με παρακείμενο στρατόπεδο ελάχιστης ασφαλείας.

Ο Ναβάρο επανέλαβε την υπεράσπισή του στην υπόθεση, προώθησε επίσης το επερχόμενο βιβλίο του, κατηγόρησε τους ομοσπονδιακούς δικαστές για πολιτική μεροληψία και υποστήριξε με πάθος το πρώην αφεντικό του, ο οποίος διεκδικεί εκ νέου τον Λευκό Οίκο.

Ο Ναβάρο δήλωσε ότι πιστεύει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα ανατρέψει τελικά την καταδίκη του, αλλά η «τραγωδία» θα είναι ότι «θα έχω ήδη εκτίσει την ποινή μου» στη φυλακή.

BREAKING NEWS: Peter Navarro Speaks To Reporters Before Reporting To Prison For Contempt Of Congress

Παράλληλα με τη συμβουλευτική του σε θέματα εμπορίου, ο Ναβάρο εργάστηκε πάνω σε στρατηγικές για να προσπαθήσει να ανατρέψει τις εκλογές του 2020 και να κρατήσει τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Οι άνθρωποι που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021 προσπάθησαν να εμποδίσουν τους νομοθέτες να πιστοποιήσουν ότι ο κ. Τραμπ έχασε τις εκλογές.

Στον Ναβάρο επιδόθηκε για πρώτη φορά κλήτευση από την ειδική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά δεν παρέδωσε κανένα από τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τα έγγραφα που ζητήθηκαν.

Όταν επικοινώνησε με την επιτροπή, ο Ναβάρο δήλωσε ότι ο πρώην πρόεδρος Τραμπ του είχε δώσει εντολή να επικαλεστεί το εκτελεστικό απόρρητο, μια νομική αρχή που επιτρέπει να διατηρούνται απόρρητες ορισμένες επικοινωνίες του Λευκού Οίκου.

Πώς θα μοιάζει η φυλακή του Ναβάρο

Ο Ναβάρο αναμένεται να περάσει 90 ημέρες πίσω από τα κάγκελα, δεδομένης της ομοσπονδιακής νομοθεσίας που επιτρέπει την πρόωρη αποφυλάκιση ορισμένων κρατουμένων.

Ελπίζει να του ανατεθεί ένας κλιματιζόμενος κοιτώνας που προορίζεται για «ηλικιωμένους» άνδρες κρατούμενους, σύμφωνα με τον Sam Mangel, τον σύμβουλο των φυλακών που προσέλαβε ο Ναβάρο για να προετοιμαστεί για τον εγκλεισμό του.

Αυτός ο κοιτώνας φιλοξενεί 80 άνδρες σε κουκέτες, δήλωσε ο Mangel στο CNN, και δεν θα υπάρχει καμία ιδιωτικότητα στον κοιτώνα.

«Μπορεί να είναι τρομακτικό και εκφοβιστικό. Αλλά θα είναι απολύτως ασφαλής», δήλωσε ο Mangel. Ο Ναβάρο θα έχει πρόσβαση σε τηλεοράσεις που έχουν τοποθετηθεί στη φυλακή και του επιτρέπουν να παρακολουθεί τις ειδήσεις, ενώ θα μπορεί επίσης να χρησιμοποιεί το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και να κάνει τηλεφωνήματα.

Η φυλακή είναι μία από τις παλαιότερες της χώρας και βρίσκεται δίπλα στον ζωολογικό κήπο της πόλης.

«Όχι μόνο μπορείς να ακούσεις τα λιοντάρια ... μπορείς να ακούσεις τα λιοντάρια να βρυχώνται κάθε πρωί», δήλωσε ο Mangel.

Τι συνέβη στις 6 Ιανουαρίου στην εξέγερση στο Καπιτώλιο;

Ο δικαστής της υπόθεσης έκρινε ότι ο κ. Τραμπ δεν μπορούσε να υποβάλει αυτό το αίτημα και ότι το εκτελεστικό προνόμιο δεν προστάτευε τον Ναβάρο από την κλήτευση.

Στα τέλη Ιανουαρίου, τρία χρόνια μετά την επίθεση στο Κογκρέσο, ο Ναβάρο έλαβε την ποινή και του επιβλήθηκε πρόστιμο 9.500 δολαρίων (7.500 λιρών).

Ο Ναβάρο είχε επιδιώξει να παραμείνει ελεύθερος ενώ άσκησε έφεση κατά της καταδίκης του, με τους δικηγόρους του να υποστηρίζουν ότι "αναμφισβήτητα" δεν αποτελούσε κίνδυνο φυγής ή απειλή για το κοινό.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου Τζον Ρόμπερτς Τζούνιορ αρνήθηκε να αναβάλει την ποινή.

Στα απομνημονεύματά του το 2021 -με τίτλο In Trump Time- ο Ναβάρο δήλωσε ότι ήταν ο αρχιτέκτονας μιας στρατηγικής για την αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων των εκλογών του 2020 που έκαναν πρόεδρο τον Τζο Μπάιντεν.

Το σχέδιο προέβλεπε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου θα καθυστερούσαν την πιστοποίηση της εκλογικής νίκης του κ. Μπάιντεν, μια τυπική διαδικασία που είχε προγραμματιστεί για τις 6 Ιανουαρίου 2021. Η επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων σημείωσε ότι οι ισχυρισμοί του Ναβάρο περί εκλογικής απάτης είχαν επανειλημμένα κριθεί αβάσιμοι από πολιτειακούς και τοπικούς αξιωματούχους.

Ένας άλλος αξιωματούχος της εποχής Τραμπ, ο πρώην στρατηγικός σύμβουλος της προεκλογικής εκστρατείας Στιβ Μπάνον, καταδικάστηκε επίσης για δύο κατηγορίες περιφρόνησης επειδή αρνήθηκε την κλήση της επιτροπής και καταδικάστηκε σε τέσσερις μήνες φυλάκιση.

Στον Μπάνον, ωστόσο, επετράπη να παραμείνει εκτός φυλακής, ενώ η ομάδα υπεράσπισής του θα ασκήσει έφεση.

Με πληροφορίες από BBC και CNN

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ