Κοσμος

Ο Πούτιν δεν κατάφερε «να πιάσει» τα ποσοστά των φίλων του Κιμ, Άσαντ και Αλίγιεφ

Μόνο ο Λευκορώσος σύμμαχος του Λουκάσενκο πήρε 80%

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε δώρο στον Κιμ Γιονγκ Ουν ένα αυτοκίνητο
© EPA/DIVYAKANT SOLANKI

Βλαντιμίρ Πούτιν: Το ποσοστό του δεν πλησίασε τους Αλεξάντερ Λουκασένκο, Μπασάρ Άσαντ, Κιμ Γιονγκ Ουν

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος επανεξελέγη και θα βρίσκεται για άλλα έξι χρόνια στο Κρεμλίνο σκιαγράφησε το πορτρέτο μιας Ρωσίας που «δυναμώνει» η νίκη του και δεν θα αφεθεί να «εκφοβιστεί» από τους αντιπάλους της.

Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου, στην εξουσία για σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα, έλαβε πάνω από το 87% των ψήφων με το 98% των εκλογικών τμημάτων να έχει ενσωματωθεί, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο την εκλογική επιτροπή. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει λάβει ποτέ, έπειτα από μια εκλογική διαδικασία στην οποία η αντιπολίτευση είχε τεθεί στο περιθώριο.

Απευθυνόμενος στους Ρώσους χθες βράδυ ο κ. Πούτιν ευχαρίστησε όσους πήγαν να ψηφίσουν και δημιούργησαν τις συνθήκες ώστε να υπάρξει «εσωτερική πολιτική σταθεροποίηση και ενίσχυση», δυο χρόνια μετά τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία και τις άνευ προηγουμένου κυρώσεις της Δύσης που ακολούθησαν.

Παρά την σαρωτική του νίκη, ο Ρώσος πρόεδρος δεν έπιασε τα ποσοστά κάποιων ηγετών με τους οποίους έχει άψογες σχέσεις και των οποίων τα καθεστώτα δεν φημίζονται για την ελευθερία και την δημοκρατία τους. 

Κιμ Γιονγκ Ουν

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν διαδέχθηκε τον πατέρα του ως «ανώτατος ηγέτης» της Βόρειας Κορέας το 2011, το τρίτο μέλος της οικογενειακής του δυναστείας που κυβερνά τη χώρα. Έκτοτε, η χώρα έχει πραγματοποιήσει σε μεγάλο βαθμό συμβολικές εκλογές για το κοινοβουλευτικό σώμα - οι οποίες συνήθως χαρακτηρίζονται από 99,99% συμμετοχή και στις οποίες οι πολίτες ψηφίζουν «ναι ή όχι» σε ένα ψηφοδέλτιο με έναν μόνο υποψήφιο. 

Αλεξάντερ Λουκασένκο

Τον Αύγουστο του 2020, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο κέρδισε το 80% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές ξασφαλίζοντας άλλη μια θητεία. Το αποτέλεσμα των εκλογών - που θεωρήθηκε ευρέως νοθευμένο και το οποίο προέκυψε αφού είχε φυλακίσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Σεργκέι Τικανόφσκι, πυροδότησε ένα κύμα μαζικών, μάταιων διαδηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα, με ομάδες υπέρ της δημοκρατίας και ηγέτες της αντιπολίτευσης να ζητούν την απομάκρυνση του. Ο Λουκασένκο, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 1994, έχει «δανειστεί ορισμένες από τις τακτικές του Πούτιν», καταπνίγοντας την αντιπολίτευση και τροποποιώντας τους νόμους για να παρέχει στον εαυτό του ισόβια ασυλία.

Μπασάρ αλ Άσαντ

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ είναι πρόεδρος της Συρίας από το 2000, μετά το θάνατο του πατέρα του, Χαφέζ, ο οποίος κυβέρνησε για 30 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του, ο Άσαντ έχει πολλαπλές συντριπτικές εκλογικές «νίκες», εξασφαλίζοντας σχεδόν το 89% των ψήφων το 2014 και πάνω από το 95% το 2021. Αυτές οι νίκες ήρθαν κατά τη διάρκεια ενός καταστροφικού εμφυλίου πολέμου στον οποίο ο Άσαντ (με τη βοήθεια του Πούτιν) συνέτριψε την αντιπολίτευση, σκοτώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε μια σύγκρουση που διήρκεσε περισσότερο από μια δεκαετία.

Ιλχάμ Αλίγιεφ

Μόλις τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος του Αζεμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ έλαβε σχεδόν το 94% των ψήφων. Ο Αλίγιεφ, η χώρα του οποίου θα φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα COP29 αργότερα φέτος, εξασφάλισε την πέμπτη θητεία του στην ηγεσία ενός έθνους που κατατάσσεται ως ένα από τα λιγότερο ελεύθερα στον κόσμο. Εξωτερικοί παρατηρητές δήλωσαν ότι οι εκλογές αμαυρώθηκαν από τη σκληρή καταστολή των ακτιβιστών και των δημοσιογράφων της αντιπολίτευσης.

Πηγή: Politico

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ