Κοσμος

Βρετανία: Αλλάζει ο ορισμός του «εξτρεμισμού» - Στο στόχαστρο ισλαμιστές και ακροδεξιοί

Αντιδράσεις για πιθανή «στοχοποίηση» μουσουλμανικών κοινοτήτων

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βρετανία: Αλλάζει ο ορισμός του «εξτρεμισμού» - Στο στόχαστρο ισλαμιστές και ακροδεξιοί
Η βρετανική κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ άλλαξε τον ορισμό του εξτρεμισμού © ΕΡΑ / NEIL HALL

Βρετανία: Επαναπροσδιορισμός και αυστηροποίηση του όρου «εξτρεμισμός» από την κυβέρνηση μετά τα αυξημένα αντισημιτικά περιστατικά.

Αλλάζει από την βρετανική κυβέρνηση και γίνεται πιο αυστηρός ο όρος «εξτρεμισμός» μετά το κύμα αντισημιτικών περιστατικών και φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων τόσο στην ίδια τη χώρα (κάθε Σάββατο από τις 7 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα), αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-czj7wr3j6and)

Ο Ρίσι Σούνακ αναγκάστηκε να αναλάβει δραστικά μέτρα

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του DW, όλα τα παραπάνω έχουν δημιουργήσει αναβρασμό στη Βρετανία αλλά και πιέσεις προς τον πρωθυπουργό, Ρίσι Σούνακ, να λάβει δραστικά μέτρα. Χαρακτηριστικό είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ότι μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα, υπήρξε στη χώρα εξαπλάσια αύξηση αντισημιτικών περιστατικών αλλά και τετραπλάσια - αντίστοιχα - αντιμουσουλμανικού μίσους.

Ο πρωθυπουργός Σούνακ είχε προετοιμάσει το έδαφος στην αρχή του μήνα. Μπροστά από το πρωθυπουργικό γραφείο της Ντάουνινγκ Στριτ είχε δηλώσει ότι «σε πολλές περιπτώσεις οι δρόμοι μας έχουν καταληφθεί από μικρές ομάδες που είναι εχθρικές προς τις αξίες μας και δεν σέβονται τις δημοκρατικές μας παραδόσεις». Λίγες ημέρες μετά, η κυβέρνηση πήρε δραστικότερα μέτρα. Επαναπροσδιόρισε και άλλαξε τον ορισμό του «εξτρεμισμού» στη χώρα.

Εξτρεμισμός: Ποιους θα αφορά ο νέος ορισμός

Η αλλαγή τίθεται σε ισχύ από σήμερα Πέμπτη 14 Μαρτίου. Συγκεκριμένα, ο εξτρεμισμός ορίζεται ως «η προώθηση μίας ιδεολογίας που βασίζεται στη βία, το μίσος και τη μισαλλοδοξία και στοχεύει, πρώτον, στο να καθοδηγήσει ή να καταστρέψει τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες των άλλων ή δεύτερον, στο να υπονομεύσει, ανατρέψει ή αντικαταστήσει το βρετανικό σύστημα φιλελεύθερης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και δημοκρατικών δικαιωμάτων ή τρίτον, σκόπιμα να δημιουργεί ένα περιβάλλον ώστε κάποιοι να μπορούν να επιτύχουν όλα τα παραπάνω».

Μέχρι πρότινος ο ορισμός του εξτρεμισμού, ο οποίος είχε εισαχθεί το 2011, ορίζονταν ως «η φωνή ή η ενεργή αντίθεση με τις θεμελιώδεις βρετανικές αξίες, συμπεριλαμβανομένων της Δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, των ατομικών ελευθεριών και του αμοιβαίου σεβασμού και ανεκτικότητας στις διαφορετικές θρησκείες και πιστεύω».

Στο στόχαστρο ισλαμιστικές και ακροδεξιές οργανώσεις

Αν και η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί τις ερχόμενες εβδομάδες να δημοσιοποιήσει συγκεκριμένη λίστα, στο στόχαστρο προβλέπεται να μπουν κυρίως ισλαμιστικές και ακροδεξιές οργανώσεις. Το νέο αυτό πλάνο δεν θα τις ποινικοποιεί, αλλά όταν τις εντοπίζει θα πρέπει να διακόψει οποιαδήποτε κρατική επιχορήγηση αλλά και συνδέσεις αυτών με αξιωματούχους από υπηρεσίες υγείας, πανεπιστήμια αλλά και την αστυνομία.

Αντιδράσεις για πιθανή «στοχοποίηση» μουσουλμανικών κοινοτήτων

Ο ανεξάρτητος ελεγκτής της κυβέρνησης για θέματα τρομοκρατίας, Τζόναθαν Χολ, προειδοποίησε ότι η νέα αυτή πολιτική «μπορεί να υπονομεύσει τη φήμη του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς μπορεί να θεωρηθεί μη δημοκρατική». Παράλληλα, η Ζάρα Μοχάμεντ, επικεφαλής του Μουσουλμανικού Συμβουλίου της Βρετανίας (Muslim Council of Britain) δήλωσε στο BBC Newsnight ότι «η αλλαγή του ορισμού μπορεί να οδηγήσει σε άδικη στοχοποίηση μουσουλμανικών κοινοτήτων».

Το MCB είναι το μεγαλύτερο στη χώρα, καθώς σε αυτό υπάγονται περισσότερα από 500 τεμένη, μουσουλμανικοί και εκπαιδευτικοί σύλλογοι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει ήδη περιορίσει τις επαφές της αλλά και τις όποιες δεσμεύσεις της με την εν λόγω ομάδα, ενώ οι ίδιοι σκέφτονται ήδη το επόμενο νομικό βήμα, εάν μπουν σε αυτήν τη λίστα.

Βρετανία: Αλλάζει ο ορισμός του «εξτρεμισμού» - Στο στόχαστρο ισλαμιστές και ακροδεξιοί
Φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές συμμετέχουν στην «Εθνική Πορεία για την Παλαιστίνη» στο κέντρο του Λονδίνου © ΕΡΑ / TAYFUN SALCI

Πρόκληση για το Ηνωμένο Βασίλειο η αύξηση του εξτρεμισμού

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Κοινωνικής Πολιτικής, Μάικλ Γκόουβ, δήλωσε ότι η αύξηση του εξτρεμισμού μετά τον πόλεμο έχει αποδειχθεί «πραγματική πρόκληση» για το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ πρόσθεσε ότι «προκειμένου να προστατεύσουμε τις δημοκρατικές μας αξίες, είναι σημαντικό τόσο να ενισχύσουμε τα κοινά μας στοιχεία όσο και να είμαστε ξεκάθαροι και συγκεκριμένοι στον εντοπισμό των κινδύνων που εγκυμονεί ο εξτρεμισμός».

Οι επικεφαλής της Εκκλησίας πάντως, και συγκεκριμένα οι αρχιεπίσκοποι του Κάντεμπρι και του Γιορκ, χαρακτηρίζουν ως «βαθύτατα ανησυχητικό» τον γενικότερο τόνο της πολιτικής συζήτησης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η σκιώδης υπουργός Ανάπτυξης, Άντζελα Ρέινερ, επικρίνοντας την αλλαγή δήλωσε ότι «ο εξτρεμισμός είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που απαιτεί μία σοβαρή λύση και δεν αρκούν τα μπαλώματα με τον νέο ορισμό». Σε αυτό το κλίμα, τρεις πρώην υπουργοί Εσωτερικών με ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύτηκε στην Guardian την Κυριακή ζήτησαν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση να συνεργαστούν και να μην χρησιμοποιήσουν το ζήτημα για ψηφοθηρικούς λόγους εν όψει εκλογών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ