Κοσμος

Το Starship της SpaceX διαλύθηκε κατά την επιστροφή του αλλά ο «στόχος επετεύχθη»

Στην τρίτη προσπάθεια για την εταιρεία του Musk

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διαλύθηκε το Starship της SpaceX κατά την επιστροφή του αλλά ο «στόχος επετεύχθη»
© EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

SpaceX: Διαλύθηκε το Starship κατά την επιστροφή του στην ατμόσφαιρα αλλά ο «στόχος επετεύχθη»

Ο πύραυλος Starship της SpaceX, «χάθηκε» κατά την είσοδό του του στην ατμόσφαιρα, ενώ επέστρεφε στη Γη, στο τέλος της τρίτης δοκιμαστικής πτήσης του, ανακοίνωσε η εταιρεία.

Κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής διαδικτυακής μετάδοσης της πτήσης, οι σχολιαστές της SpaceX δήλωσαν ότι ο πύργος ελέγχου έχασε την επικοινωνία με το διαστημόπλοιο κατά τη διάρκεια της ατμοσφαιρικής επανεισόδου του.  Λίγα λεπτά αργότερα, η SpaceX επιβεβαίωσε ότι το διαστημικό σκάφος είχε χαθεί, πιθανώς είτε επειδή διαλύθηκε είτε επειδή συντρίβη στη θάλασσα.

Παρόλα αυτά, η ολοκλήρωση του μεγαλύτερου μέρους της προβλεπόμενης τροχιάς δοκιμαστικής πτήσης του Starship, διάρκειας μιας ώρας και πλέον, αποτέλεσε σημαντικό ορόσημο στην ανάπτυξη ενός διαστημικού σκάφους ζωτικής σημασίας για την επιχείρηση εκτόξευσης δορυφόρων του Elon Musk και το πρόγραμμα της NASA για τη Σελήνη.

Ο επικεφαλής της NASA Μπιλ Νέλσον συνεχάρη τη SpaceX για την «επιτυχημένη δοκιμαστική πτήση», όπως τη χαρακτήρισε, σε δήλωσή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Το διαστημόπλοιο που αποτελείται από το σκάφος Starship τοποθετημένο στην κορυφή του πανύψηλου πυραυλοκίνητου εκτοξευτήρα Super Heavy, εκτοξεύθηκε από την τοποθεσία Starbase της εταιρείας που ανήκει στον Elon Musk κοντά στο χωριό Boca Chica στην ακτή του Κόλπου του νότιου Τέξας.

Κατά τη διάρκεια της πτήσης του, το Starship έφτασε σε μέγιστο ύψος 145 μιλίων (234 χλμ.), δήλωσε η εταιρεία.

Οι μηχανικοί της SpaceX ήλπιζαν να βελτιώσουν τις δύο προηγούμενες επιδόσεις του Starship, οι οποίες κατέληξαν και οι δύο σε εκρήξεις λίγα λεπτά μετά την εκτόξευση. Ωστόσο, η εταιρεία είχε αναφερθει εκ των προτέρων σε μια μεγαλη πιθανότητα το εγχείρημα να κατέληγε στην καταστροφή του διαστημικού σκάφους.

Η κουλτούρα της SpaceX, η οποία θεωρείται πιο ανεκτική στον κίνδυνο από πολλούς από τους πιο καθιερωμένους παίκτες της αεροδιαστημικής βιομηχανίας, βασίζεται σε μια στρατηγική δοκιμών πτήσης που ωθεί τα διαστημόπλοια στο σημείο της αποτυχίας και στη συνέχεια βελτιώνει τις βελτιώσεις μέσω συχνών επαναλήψεων. Παρά το αποτέλεσμα της δοκιμής της Πέμπτης, όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι το Starship απέχει πολύ από το να γίνει πλήρως λειτουργικό.

Πηγή: Reuters

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ