Κοσμος

Live η τρίτη προσπάθεια εκτόξευσης για το Starship της SpaceX

Οι δυο προηγούμενες ήταν «ανεπιτυχείς»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Live η τρίτη προσπάθεια εκτόξευσης για το Starship της SpaceX
© EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

SpaceX: Τρίτη προσπάθεια εκτόξευσης σήμερα για το Starship του Elon Musk

Το Starship της SpaceX που έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει αστροναύτες στο διάστημα είναι έτοιμο για μια τρίτη δοκιμαστική εκτόξευση χωρίς πλήρωμα την Πέμπτη, η οποία, όπως ελπίζει η εταιρεία του Elon Musk, θα το μεταφέρει πιο μακριά από την προηγούμενη, ακόμη και αν καταλήξει να εκραγεί.

Το διαστημικό σκάφος, τοποθετημένο στην κορυφή του πανύψηλου πυραυλοκίνητου εκτοξευτήρα Super Heavy, πρόκειται να εκτοξευθεί περίπου στις 4 ώρα Ελλάδος από την τοποθεσία Starbase της SpaceX στον Κόλπο του Μεξικού κοντά στην Μπόκα Τσίκα του Τέξας.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ μόλις το απόγευμα της Τετάρτης χορήγησε άδεια για τη δοκιμαστική πτήση.

Σε αντίθεση με τις δύο πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις πέρυσι, που είχαν ως κύριο στόχο να αποδείξουν ότι τα δύο κομμάτια του διαστημικού σκάφους μπορούν να διαχωριστούν μετά την εκτόξευση, η τρίτη δοκιμαστική πτήση θα περιλαμβάνει μια προσπάθειανα αναφλεγεί ένας από τους κινητήρες του στο διάστημα.

Η δεύτερη πτήση του Starship της SpaceX, στις 18 Νοεμβρίου, πέτυχε αρκετά ορόσημα, συμπεριλαμβανομένης μιας διαδικασίας κατά την πτήση που ονομάζεται hot staging, κατά την οποία οι κινητήρες του ανώτερου σταδίου αρχίζουν να πυροδοτούνται. Όμως, η προωθητική βαθμίδα Super Heavy του πυραύλου εξερράγη λίγο μετά τον διαχωρισμό της από την ανώτερη βαθμίδα του διαστημικού σκάφους, η οποία εξερράγη επίσης λίγα λεπτά αργότερα περίπου 90 μίλια πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Ακόμη και αν επιτύχει περισσότερους από τους στόχους των δοκιμών της από ό,τι προηγουμένως, η SpaceX αναγνωρίζει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η τελευταία πτήση του Starship να καταλήξει όπως οι δύο πρώτες, με το όχημα να εκρύγνηται στον αέρα πριν ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη τροχιά του.

Watch Live! SpaceX Starship to launch on 3rd integrated test flight

Ανεξάρτητα από το σημερινό αποτέλεσμα, όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι το Starship έχει ακόμα δρόμο μέχρι την πλήρη λειτουργία του.

Ο Musk, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της SpaceX, έχει πει ότι ο πύραυλος θα πρέπει να πετάξει εκατοντάδες φορές χωρίς πλήρωμα πριν μεταφέρει τους πρώτους ανθρώπους. Και απαιτούνται πολλά άλλα φιλόδοξα ορόσημα που εποπτεύονται από τη NASA προτού το σκάφος μπορέσει να εκτελέσει μια προσεδάφιση στο φεγγάρι με Αμερικανούς αστροναύτες.

Παρόλα αυτά, ο Μusk βασίζεται στο Starship για να εκπληρώσει τον στόχο του να κατασκευάσει ένα μεγάλο, πολλαπλών χρήσεων διαστημόπλοιο επόμενης γενιάς, ικανό να στείλει ανθρώπους στο φεγγάρι αργότερα αυτή τη δεκαετία και να πετάξει στον Άρη.

Πηγή: Reuters

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ