Κοσμος

Αμερικανικές εκλογές: Θα ψηφίσουν τον Τραμπ οι οπαδοί της Χέιλι;

H ίδια δεν αναμένεται να εκδηλώσει την υποστήριξη της, τουλάχιστον άμεσα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ντόναλντ Τραμπ – Νίκι Χέιλι: το δίδυμο της επιτυχίας
© EPA/ED WRAY

Νίκι Χέιλι: Τι θα ψηφίσουν οι υποστηρικτές της στις εκλογές του Νοεμβρίου;

Την ώρα που πολλοί Αμερικανοί «τρέμουν» μια ρεβάνς Τραμπ-Μπάιντεν (για τους δικούς τους λόγους) κανείς δεν αισθάνεται τόση πίεση όσο ένας οπαδός της Νίκι Χέιλι, της άλλοτε κυβερνήτη της Νότιας Καρολίνας. Οι προκριματικές εκλογές έδειξαν ότι ο συνασπισμός της δεν είναι αρκετά μεγάλος για να αρνηθεί στον Τραμπ το χρίσμα. Αλλά είναι περισσότερο από μεγάλος για να του αρνηθεί τη νίκη στις προεδρικές εκλογές.

Μέσα από την Αϊόβα, το Νιου Χάμσαϊρ και τη Νότια Καρολίνα, σταθερά τα τέσσερα πέμπτα των ψηφοφόρων της Χέιλι δήλωσαν ότι δεν πιστεύουν ότι ο Τραμπ θα ήταν κατάλληλος να υπηρετήσει ως πρόεδρος εάν καταδικαστεί σύμφωνα με τα γκάλοπ και τα exit polls. Στις δημοσκοπήσεις AP/NORC VoteCast, τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων της Χέιλι στην Αϊόβα, τα τρία τέταρτα στο Νιου Χάμσαϊρ και περίπου τα τρία πέμπτα στη Νότια Καρολίνα δήλωσαν ότι δεν θα ψήφιζαν τον Τραμπ σε γενικές εκλογές.

Ψηφόφοροι Χέιλι: Ναι μεν αλλά...

Σε πρόσφατες συνεντεύξεις με υποστηρικτές της Χέιλι σε όλη τη Νότια Καρολίνα, που διεξήχθησαν κυρίως σε ιστορικά πιο μετριοπαθείς θύλακες της πολιτείας, πολλοί δεν συμπαθούν κανέναν από τους δύο υποψηφίους. Αλλά κάποιοι από αυτούς έδωσαν μια αίσθηση του τι θα μπορούσαν να κάνουν οι ψηφοφόροι της τον Νοέμβριο.

«Θα γινόταν σπουδαία πρόεδρος και οι εναλλακτικές λύσεις δεν είναι ελκυστικές», δήλωσε η Πάτι Γκάμλινγκ, 72 ετών, πριν ψηφίσει στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών στη Νότια Καρολίνα τον Φεβρουάριο σε ένα αριστοκρατικό προάστιο του Τσάρλεστον, Σ.Κ. «Ο Μπάιντεν είναι πολύ μεγάλος. Και νομίζω ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι φρικτός».

«Ο Τραμπ "με έχει εξαντλήσει", ειλικρινά. Έχω κουραστεί από τα πάντα που γίνονται γι' αυτόν. ... Πραγματικά, νομίζω ότι το σημείο καμπής ήταν η 6η Ιανουαρίου και η προετοιμασία της, και τότε με έχασε και δεν κοίταξα ποτέ πίσω», δηλώνει ένας άλλος υποστηρικτής της Χέιλι στην Washington Post. 

«Ψήφισα τον Μπάιντεν την τελευταία φορά επειδή είχα βαρεθεί τον Τραμπ. Αλλά έχω απογοητευτεί από αυτόν με τον τρόπο που χειρίζεται την οικονομία και τα σύνορα. Αλλά αν ο Τραμπ έχει όλο αυτό το φορτίο και όλα αυτά τα νομικά ζητήματα, πώς θα μπορέσει να κάνει τη δουλειά του όταν έχει όλα αυτά;», τονίζει μια κάτοικος της Νότιας Καρολίνας. 

«Νομίζω ότι [ο Τραμπ] είναι τόσο παράλογος και, πραγματικά, πολύ τρομακτικός. Νομίζω ότι αν επέτρεπε να γίνει αυτό το πράγμα της 6ης Ιανουαρίου, θα μπορούσε να προσπαθήσει να το αναλάβει την επόμενη φορά, αν δεν κερδίσει αυτή τη φορά. Απλώς πιστεύω ότι είναι ανέντιμος και δεν το θέλω αυτό - αλλά νομίζω ότι και ο Μπάιντεν είναι. ... Σίγουρα όμως δεν θα ψηφίσω τον Μπάιντεν. Θα πρέπει να ψηφίσω τον Τραμπ», αναφέρει μια άλλη υποστηρικτής πρώην κυβερνήτη της Νότιας Καρολίνας. 

«Απίθανο να μην ψηφίσουν όλοι τον Τραμπ»

«Το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου δολαρίων είναι, θα ψηφίσουν, θα μείνουν εκτός - ή θα ψηφίσουν τον Τζο Μπάιντεν;» δήλωσε ο πρώην κυβερνήτης Τζιμ Χότζες, Δημοκρατικός της Νότιας Καρολίνας, για τους κεντρώους υποστηρικτές της Χέιλι στην πολιτεία. «Ένας μετριοπαθής Ρεπουμπλικανός ψηφοφόρος στο Τσάρλεστον δεν διαφέρει και πολύ από έναν μετριοπαθή Ρεπουμπλικανό ψηφοφόρο στα προάστια του Μιλγουόκι».

Στην πράξη, είναι απίθανο όλοι οι ψηφοφόροι της Χέιλι να μην ψηφίσουν τον Τραμπ. «Η απέχθεια για το ιστορικό και την ικανότητα του Μπάιντεν μπορεί να περιορίσει σημαντικά την ικανότητα των Δημοκρατικών να μετατρέψουν τους Ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους που είναι επιφυλακτικοί απέναντι στον Τραμπ σε ψηφοφόρους του σημερινού προέδρου», προέβλεψε ο Γουίλιαμ Γκάλστον, ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Brookings. «Ναι, υπάρχει διχασμός» μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων, δήλωσε ο Γκάλστον. «Αλλά θα εκδηλωθεί εκεί που μετράει, στις ψήφους που θα δοθούν [για τον Μπάιντεν]; Δεν βλέπω πολλές ενδείξεις γι' αυτό μέχρι στιγμής».

Πηγή: CNN, Washington Post, ΝYT

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ