Κοσμος

Σούπερ Τρίτη: Τρία ζητήματα ενόψει της μεγάλης εκλογικής μάχης

Η στάση της Χέιλι, ο Τραμπ και η ψήφος διαμαρτυρίας στον Μπάιντεν

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σούπερ Τρίτη: Τρία ζητήματα ενόψει της μεγάλης εκλογικής μάχης
© EPA/IAN LANGSDON

Σούπερ Τρίτη: Τρία ζητήματα ενόψει της μεγάλης εκλογικής μάχης 

Οι Αμερικανοί προσέρχονται στις κάλπες την Τρίτη σε 15 πολιτείες που καλύπτουν το εύρος της χώρας από το Μέιν έως την Καλιφόρνια και από την Αλάσκα έως την Αλαμπάμα.

Η Σούπερ Τρίτη είναι η ημέρα στον προκριματικό κύκλο των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, κατά την οποία ψηφίζουν οι περισσότερες πολιτείες. Στην αναμέτρηση των Ρεπουμπλικανών, 874 από τους 2.429 αντιπροσώπους θα είναι προς διεκδίκηση, συμπεριλαμβανομένων των αντιπροσώπων από τις δύο πολυπληθέστερες πολιτείες, την Καλιφόρνια και το Τέξας. Τουλάχιστον 1.215 αντιπρόσωποι χρειάζονται για να κερδίσει ένας υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ το χρίσμα στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων τον Ιούλιο.

Η φετινή Σούπερ Τρίτη δεν αναμένεται να επιφέρει πολλές εκπλήξεις, με τον Τζο Μπάιντεν και τον Ντόναλντ Τραμπ να συνεχίζουν την πορεία τους προς τη ρεβάνς των εκλογών του 2020 τον Νοέμβριο.

Υπάρχει περίπτωση να «σκοντάψει» ο Τραμπ;

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν διεξαγάγει μέχρι στιγμής δέκα προκριματικά για την ανάδειξη του υποψηφίου προέδρου. Σε όλα, εκτός από ένα- τις προκριματικές εκλογές της Κυριακής στην Ουάσινγκτον - ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν νικητής. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο πρώην πρόεδρος θα κερδίσει τις 15 πολιτείες με άνετη διαφορά. Εάν συμβεί αυτό θα έχει ένα σχεδόν ανυπέρβλητο προβάδισμα σε αντιπροσώπους για το συνέδριο, δεδομένου ότι πολλές από τις πολιτείες κατανέμουν το σύνολο των αντιπροσώπων τους σε όποιον κερδίσει την πλειοψηφία των ψήφων.

Ωστόσο, τα νούμερα μπορεί να δείξουν την δυσαρέσκεια μεταξύ ορισμένων ψηφοφόρων των προκριματικών εκλογών. Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι μια όχι αμελητέα μειοψηφία δεν θα υποστηρίξει τον Τραμπ τον Νοέμβριο - ή θα μπορούσε να στραφεί εναντίον του εάν κριθεί ένοχος σε μια από τις δίκες του.

Το σχέδιο εξόδου της Νίκι Χέιλι

Η πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας, η μοναδική αντίπαλος του Τραμπ, έχει επωφεληθεί από την υποστήριξη πολλών από αυτούς τους ψηφοφόρους που τάσσονται κατά του πρώην προέδρου, αλλά δεν είναι αρκετή. Παρέμεινε πεισματικά στον αγώνα, παρά το σερί κακών αποτελεσμάτων (εξαιρουμένης της Ουάσινγκτον).

Πριν από εβδομάδες δεσμεύτηκε να επιμείνει μέχρι τη Σούπερ Τρίτη, ελπίζοντας να κερδίσει αντιπροσώπους από πολιτείες που δεν θεωρούνται παραδοσιακά ρεπουμπλικανικές.  Μια ενδεχόμενη συντριβή την Τρίτη μπορεί να επιταχύνει την απόσυρση της από την κούρσα. Το ερώτημα στην συνέχεια είναι αν τελικά υποστηρίξει τον Τραμπ ή θα επανεξετάσει το ενδεχόμενο μιας ανεξάρτητης προεδρικής υποψηφιότητας.  Στα 53 της χρόνια, η Χέιλι είναι ακόμη νέα πολιτικός. Αλλά οι αποφάσεις που θα λάβει μετά τη Σούπερ Τρίτη θα μπορούσαν να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό ποιες πόρτες θα ανοίξουν και ποιες θα κλείσουν.

Σουπερ Τριτη
© EPA/IAN LANGSDON

Ψήφος διαμαρτυρίας στον Μπάιντεν

Αν στην προκριματική κούρσα των Ρεπουμπλικανών υπάρχει μια σχετική αγωνία, δεν υπάρχει σχεδόν καμία στην πλευρά των Δημοκρατικών.

Ο Τζο Μπάιντεν έφτασε σε άνετες νίκες απέναντι στην συμβολική αντιπολίτευση στη Νότια Καρολίνα και το Μίσιγκαν (καθώς και σε μια μη δεσμευτική ψηφοφορία στο Νιου Χάμσαϊρ). Φαίνεται έτοιμος να συνεχίσει την πορεία του την Τρίτη. Το πιο σημαντικό εμπόδιο για τον πρόεδρο μέχρι στιγμής προέρχεται από εκείνους που αντιτίθενται στην πολιτική του για τη Γάζα. Τον κατηγορούν ότι κλείνει τα μάτια σε αυτό που οι επικριτές θεωρούν γενοκτονία των Παλαιστινίων, κατηγορία την οποία το Ισραήλ αρνείται σθεναρά, λέγοντας ότι επικεντρώνεται στην καταστροφή της Χαμάς.

Στο Μίσιγκαν την περασμένη εβδομάδα, περισσότεροι από 100.000 ψηφοφόροι - το 12% του συνόλου - προσήλθαν για να ψηφίσουν στο πλαίσιο οργανωμένης διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στη Γάζα.

Πηγή: BBC

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ