Κοσμος

HΠΑ: Τι είναι η Σούπερ Τρίτη και γιατί είναι σημαντική στις εκλογές;

Μπάιντεν, Τραμπ και Νίκι Χέιλι διεκδικούν το μερίδιο τους

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
HΠΑ: Τι είναι η Σούπερ Τρίτη και γιατί είναι σημαντική στις εκλογές;
© EPA/JOHN G. MABANGLO

HΠΑ: Τι είναι η Σούπερ Τρίτη και γιατί είναι σημαντική στις εκλογές; - Το 1/3 τουλάχιστον των αντιπροσώπων κατανέμεται αυτήν την μέρα 

Δεκαπέντε Αμερικανικές πολιτείες διεξάγουν εκλογές για την ανάδειξη του υποψηφίου προέδρου των Ρεπουμπλικανών την Σούπερ Τρίτη, τη μέρα που κατανέμεται περισσότερο από το ένα τρίτο των αντιπροσώπων. Οι Δημοκρατικοί προσέρχονται επίσης στις κάλπες για τις προκριματικές εκλογές, αλλά ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είναι σίγουρος για το χρίσμα με μόνο έναν διεκδικητή να έχει απομείνει.

Τι είναι η Σούπερ Τρίτη;

Η Σούπερ Τρίτη είναι η ημέρα στον προκριματικό κύκλο των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, κατά την οποία ψηφίζουν οι περισσότερες πολιτείες. Στην αναμέτρηση των Ρεπουμπλικανών, 874 από τους 2.429 αντιπροσώπους θα είναι προς διεκδίκηση, συμπεριλαμβανομένων των αντιπροσώπων από τις δύο πολυπληθέστερες πολιτείες, την Καλιφόρνια και το Τέξας. Τουλάχιστον 1.215 αντιπρόσωποι χρειάζονται για να κερδίσουν το χρίσμα στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων τον Ιούλιο. Ο αριθμός των αντιπροσώπων των Ρεπουμπλικάνων για τις ψηφοφορίες της Σούπερ Τρίτης είναι ο εξής: Αλαμπάμα (50), Αλάσκα (29), Αμερικανική Σαμόα (9), Αρκάνσας (40), Καλιφόρνια (169), Κολοράντο (37), Μέιν (20), Μασαχουσέτη (40), Μινεσότα (39), Βόρεια Καρολίνα (74), Οκλαχόμα (43), Τενεσί (58), Τέξας (161), Γιούτα (40), Βερμόντ (17) και Βιρτζίνια (48).

Είναι επίσης η τελευταία ημέρα για τους Δημοκρατικούς στην Αϊόβα να στείλουν ταχυδρομικώς τα ψηφοδέλτιά τους στον διαγωνισμό για την ανάδειξη των υποψηφίων στην εν λόγω πολιτεία και όταν θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα.

Πότε είναι η Σούπερ Τρίτη;

Η Σούπερ Τρίτη είναι φέτος στις 5 Μαρτίου. Με τόσες πολλές πολιτείες και μια επικράτεια να ψηφίζουν σε διαφορετικές ζώνες ώρας, μπορεί να χρειαστεί αρκετός χρόνος για να υπάρξουν τα πλήρη αποτελέσματα. Στην Καλιφόρνια, τα ψηφοδέλτια με επιστολική ψήφο είναι έγκυρα εφόσον σφραγιστούν ταχυδρομικά την ημέρα των εκλογών ή πριν από αυτήν και παραληφθούν έως τις 12 Μαρτίου.

Επιπλέον, ορισμένες πολιτείες διοργανώνουν «ανοικτές προκριματικές εκλογές» που επιτρέπουν στους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους να επιλέξουν αν θα ψηφίσουν στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών ή των Ρεπουμπλικάνων, προσθέτοντας ένα πιθανό στοιχείο απρόβλεπτου.

Γιατί είναι σημαντική;

Η Χέιλι δεν φαίνεται να μπορεί να νικήσει τον Τραμπ. Ωστόσο, αυτή θα μπορούσε να είναι η τελευταία της ευκαιρία να επιβραδύνει τουλάχιστον την πορεία του πρώην προέδρου προς το χρίσμα. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Τραμπ είναι το ακλόνητο φαβορί στην Καλιφόρνια και το Τέξας, καθώς και σε πολιτείες όπως η Αλαμπάμα, το Μέιν και η Μινεσότα. Η εκστρατεία του προβλέπει ότι θα κερδίσει τουλάχιστον 773 αντιπροσώπους τη Σούπερ Τρίτη και θα εξασφαλίσει το χρίσμα μια ή δύο εβδομάδες αργότερα.

Ο Τραμπ σάρωσε με ευκολία και τις πέντε μέχρι στιγμής αναμετρήσεις των Ρεπουμπλικανών για το χρίσμα στην Αϊόβα, το Νιου Χάμσαϊρ, τη Νεβάδα, τις Αμερικανικές Παρθένες Νήσους και τη Νότια Καρολίνα. Έχει επανειλημμένα καλέσει τη Χέιλι να εγκαταλείψει, γεγονός που θα έθετε μια ρεβάνς των εκλογών του 2020 με τον Μπάιντεν, την οποία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, πολλοί Αμερικανοί δεν επιθυμούν.

Τα αποτελέσματα της Σούπερ Τρίτης στη Βόρεια Καρολίνα θα παρακολουθούνται στενά για ενδείξεις της δύναμης του κάθε υποψηφίου σε μία από τις πιθανές πολιτείες μάχης που θα μπορούσαν να κρίνουν τις εκλογές του Νοεμβρίου. Ο Τραμπ κέρδισε την πολιτεία το 2020 με μόλις μία ποσοστιαία μονάδα. Η Βόρεια Καρολίνα θα δώσει 74 αντιπροσώπους τη Σούπερ Τρίτη. Η πολιτεία επιτρέπει στους ψηφοφόρους που δεν ανήκουν σε κάποιο κόμμα να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε προκριματική διαδικασία επιλέξουν, γεγονός που θα μπορούσε να ενισχύσει την επίδοση της Χέιλι, δεδομένης της σχετικής δύναμής της στους ανεξάρτητους ψηφοφόρους σε σύγκριση με τον Τραμπ.

Πηγή: Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ