Κοσμος

Το Ανώτατο Δικαστήριο «επιτρέπει» στον Τραμπ να είναι υποψήφιος στις εκλογές

Ανέτρεψε τη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου το Κολοράντο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τραμπ: Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι μπορεί να είναι υποψήφιος
© EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Ντόναλντ Τραμπ: Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι μπορεί να είναι υποψήφιος

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ χάρισε στον Ντόναλντ Τραμπ μια σημαντική νίκη τη Δευτέρα, ανατρέποντας μια δικαστική απόφαση που τον είχε αποκλείσει από το ψηφοδέλτιο του Κολοράντο λόγω της επίθεσης στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Οι δικαστές ομόφωνα ανέτρεψαν την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου του Κολοράντο της 19ης Δεκεμβρίου να αποβάλει τον Τραμπ από το ψηφοδέλτιο των προκριματικών εκλογών των Ρεπουμπλικανών της πολιτείας.

Ο Τραμπ είχε αποκλειστεί από το ψηφοδέλτιο στο Μέιν και το Ιλινόις με βάση τη 14η τροπολογία η οποία αποκλείει κάποιον από το δικαίωμα του εκλέγεσθαι. Συγκεκριμένα, το άρθρο 3 της 14ης τροπολογίας απαγορεύει την εκλογή από το αξίωμα οποιουδήποτε «αξιωματούχου των Ηνωμένων Πολιτειών» ο οποίος έδωσε όρκο «να υποστηρίξει το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών» και στη συνέχεια «συμμετείχε σε εξέγερση ή επανάσταση εναντίον του Συντάγματος».

Η 14η τροπολογία επικυρώθηκε μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο του 1861-1865, κατά τον οποίο οι αποσχισθείσες νότιες πολιτείες που επέτρεπαν την πρακτική της δουλείας εξεγέρθηκαν εναντίον της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Η απόφαση ελήφθη την παραμονή της Σούπερ Τρίτης, της ημέρας του προκριματικού κύκλου των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, κατά την οποία οι περισσότερες πολιτείες διεξάγουν διαγωνισμούς για την ανάδειξη των υποψηφίων των κομμάτων. Καθώς οι αγωγές με στόχο τον αποκλεισμό του Τραμπ εμφανίζονταν σε όλη τη χώρα, ήταν σημαντικό για την υποψηφιότητά του να ξεπεράσει τα όποια εμπόδια για να εμφανιστεί στο ψηφοδέλτιο και στις 50 πολιτείες.

Η συντηρητική πλειοψηφία 6-3 του Ανώτατου Δικαστηρίου περιλαμβάνει τρεις διορισμένους δικαστές από τον Τραμπ. Από την απόφαση στην υπόθεση ορόσημο Μπους κατά Γκορ, η οποία έδωσε τις αμφισβητούμενες αμερικανικές εκλογές του 2000 στον ΡεπουμπλικάνοΜπους έναντι του Δημοκρατικού Αλ Γκορ, το δικαστήριο δεν έχει παίξει τόσο κεντρικό ρόλο σε μια προεδρική κούρσα.

Η εισβολή στο Καπιτώλιο

Σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν το Κογκρέσο να πιστοποιήσει τη νίκη του Μπάιντεν στις εκλογές του 2020, οι υποστηρικτές του Τραμπ επιτέθηκαν στην αστυνομία, έσπασαν οδοφράγματα και κατέκλυσαν το Καπιτώλιο. Ο Τραμπ εκφώνησε εκ των προτέρων εμπρηστική ομιλία προς τους υποστηρικτές του, επαναλαμβάνοντας τους ψευδείς ισχυρισμούς του περί εκτεταμένης απάτης κατά την ψηφοφορία και λέγοντάς τους να πάνε στο Καπιτώλιο και να «πολεμήσουν σαν να είναι στην κόλαση». Στη συνέχεια, επί ώρες απέρριπτε τα αιτήματα να παροτρύνει τον όχλο να σταματήσει.

Πηγή: Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ