Κοσμος

Το Έβερεστ είναι βρώμικο και γεμάτο από κόσμο - Τα προβλήματα των κατοίκων που ζουν στους πρόποδες

«Το βουνό είναι ένας Θεός που πρέπει να γίνεται σεβαστός από όλους» τόνισε ο 91χρονος Kanchha Sherpa

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το Έβερεστ είναι βρώμικο και γεμάτο από κόσμο - Τα προβλήματα των κατοίκων που ζουν στους πρόποδες
© Unsplash

Έβερεστ: Είναι γεμάτο κόσμο και σκουπίδια -  «Το βουνό είναι ένας Θεός που πρέπει να γίνεται σεβαστός από όλους» τόνισε ο 91χρονος Kanchha Sherpa

Το μοναδικό επιζών μέλος της ορειβατικής αποστολής που έφτασε για πρώτη φορά στην κορυφή του Έβερεστ δήλωσε ότι η υψηλότερη κορυφή του κόσμου είναι πολύ γεμάτη κόσμο, βρώμικη και ότι το βουνό είναι ένας Θεός που πρέπει να γίνεται σεβαστός.

Ο Kanchha Sherpa, 91 ετών, ήταν ένα από τα 35 μέλη της ομάδας που βοήθησε τον Νεοζηλανδό Edmund Hillary και τον Sherpa οδηγό του Tenzing Norgay να φτάσουν στην κορυφή των 8.849 μέτρων στις 29 Μαΐου 1953.

«Θα ήταν καλύτερο για το βουνό να μειωθεί ο αριθμός των ορειβατών», δήλωσε ο Kanchha σε συνέντευξή του  το Σάββατο. «Αυτή τη στιγμή, υπάρχει πάντα ένα μεγάλο πλήθος ανθρώπων στην κορυφή».

Πλήθος ορειβατών διασχίζει το Έβερεστ

Από την εποχή της αποστολής Χίλαρι-Τένζινγκ, η κορυφή έχει σκαρφαλώσει χιλιάδες φορές και κάθε χρόνο γίνεται όλο και πιο πολυσύχναστη. Κατά τη διάρκεια της εαρινής περιόδου αναρρίχησης το 2023, 667 ορειβάτες ανέβηκαν στην κορυφή, φέρνοντας χιλιάδες προσωπικό υποστήριξης στον καταυλισμό βάσης μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου.

Υπήρξαν ανησυχίες σχετικά με τον αριθμό των ανθρώπων που ζουν στο βουνό επί μήνες, αλλά οι αρχές δεν σχεδιάζουν να μειώσουν τον αριθμό των αδειών που εκδίδουν στους ορειβάτες.

Οι κανόνες απαιτούν από τους ορειβάτες να κατεβάζουν τα δικά τους σκουπίδια, τον εξοπλισμό και ό,τι μεταφέρουν στο βουνό, διαφορετικά κινδυνεύουν να χάσουν την κατάθεσή τους, αλλά η παρακολούθηση δεν ήταν αποτελεσματική.

«Είναι πολύ βρώμικο τώρα. Οι άνθρωποι πετούν κονσέρβες και περιτυλίγματα αφού φάνε φαγητό. Ποιος θα τα μαζέψει τώρα;» δήλωσε ο Kanchha. «Ορισμένοι ορειβάτες απλώς πετούν τα σκουπίδια τους στη σχισμή, η οποία θα είναι κρυμμένη εκείνη τη στιγμή, αλλά τελικά θα ρέει προς τη βάση καθώς το χιόνι λιώνει και τα μεταφέρει προς τα κάτω».

Για τους Σέρπα, το Έβερεστ είναι η Qomolangma

Για τους Σέρπα, το Έβερεστ είναι η Qomolangma, ή η θεά μητέρα του κόσμου, και είναι σεβαστό από την κοινότητά τους. Συνήθως εκτελούν θρησκευτικές τελετές πριν από την ανάβαση στην κορυφή.

«Δεν πρέπει να λερώνουν το βουνό. Είναι ο μεγαλύτερος θεός μας και δεν θα έπρεπε να λερώνουν τους θεούς», δήλωσε ο Kanchha. «Το Qomolangma είναι ο μεγαλύτερος θεός για τους Σέρπα, αλλά οι άνθρωποι καπνίζουν και τρώνε κρέας και τα ρίχνουν στο βουνό».

Ο Kanchha έχει τέσσερα παιδιά, οκτώ εγγόνια και μια δισέγγονη 20 μηνών. Ζει με την οικογένειά του στο χωριό Namche, στους πρόποδες του Έβερεστ, όπου η οικογένεια διατηρεί ένα μικρό ξενοδοχείο που εξυπηρετεί πεζοπόρους και ορειβάτες.

Με πληροφορίες από Guardian

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ