Κοσμος

Ουκρανία: «Όχι» και από τις ΗΠΑ στην αποστολή στρατευμάτων

Με αφορμή την έμμεση πρόταση του Μακρόν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ουκρανικό τανκ στην πόλη Μπαχμούτ στην Ανατολική Ουκρανία
Ουκρανικό τανκ στην πόλη Μπαχμούτ στην Ανατολική Ουκρανία © EPA/George Ivanchenko

Ουκρανία: Ο Λευκός Οίκος αποκλείει την αποστολή στρατευμάτων 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποκλείουν το ενδεχόμενο να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία, δήλωσε ο Λευκός Οίκος την Τρίτη, μετά από σχετικό υπαινιγμό του προέδρου της Γαλλίας.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν ήταν ξεκάθαρος ότι οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν στρατεύματα για να πολεμήσουν στην Ουκρανία», δήλωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Αντριέν Γουάτσον, καθώς ο Μπάιντεν συναντήθηκε με κορυφαίους νομοθέτες στον Λευκό Οίκο για να συζητήσουν θέματα χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας προς την Ουκρανία.

Ουκρανία: Αρνητικές οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης

Η Γερμανία, η Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες δήλωσαν την Τρίτη ότι δεν σχεδιάζουν να στείλουν χερσαία στρατεύματα στην Ουκρανία αφότου ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι δυτικοί σύμμαχοι δεν πρέπει να αποκλείσουν καμία επιλογή στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν μια ρωσική νίκη στην Ουκρανία.

Τα σχόλιά του, που έγιναν σε μια εσπευσμένα συγκληθείσα συνάντηση Ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι για τους τρόπους ενίσχυσης της υποστήριξης προς το Κίεβο, έρχονται εν μέσω κερδών στο πεδίο της μάχης από τις δυνάμεις του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην ανατολική Ουκρανία και αυξανόμενων ελλείψεων πυρομαχικών και ανθρώπινου δυναμικού από την ουκρανική πλευρά.

Ωστόσο, η Γερμανία, η Βρετανία, η Ισπανία, η Πολωνία και η Τσεχική Δημοκρατία κράτησαν αποστάσεις από κάθε υπόνοια ότι θα μπορούσαν να δεσμεύσουν χερσαία στρατεύματα στον πόλεμο στην Ουκρανία, που διανύει πλέον τον τρίτο χρόνο του.

«Δεν θα υπάρξουν χερσαία στρατεύματα, ούτε στρατιώτες στο ουκρανικό έδαφος που θα σταλούν εκεί από ευρωπαϊκές χώρες ή κράτη του ΝΑΤΟ», δήλωσε την Τρίτη ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Επιδιώκοντας να διευκρινίσει τα σχόλια του Μακρόν, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζούρν δήλωσε την Τρίτη ότι ο πρόεδρος είχε κατά νου την αποστολή στρατευμάτων για συγκεκριμένα καθήκοντα, όπως η βοήθεια στην εκκαθάριση ναρκών, η παραγωγή όπλων επί τόπου και η κυβερνοάμυνα.

Πηγή: Reuters

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ