Κοσμος

Αντίθετος ο Καγκελάριος Σολτς στην αποστολή χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία

«Η χώρα χρειάζεται πυρομαχικά, αεράμυνα και πυραύλους»

2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αντίθετος ο Καγκελάριος Σολτς στην αποστολή χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία
Στρατιώτες του ΝΑΤΟ κατά την διάρκεια άσκησης © ΝΑΤΟ / Facebook

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς αποκλείει την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων των δυτικών χωρών στην Ουκρανία.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς αποκλείει την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων των δυτικών χωρών στην Ουκρανία. Καμία ευρωπαϊκή χώρα και καμία χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ δεν θα στείλει χερσαία στρατεύματα στην Ουκρανία είπε ο Γερμανός καγκελάριος κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Φράιμπουργκ. «Αυτό θα σήμαινε ενεργό συμμετοχή στον πόλεμο της Ουκρανίας», σημείωσε ο Σολτς.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-czfyxkjb6obl)

Συζήτηση φάντασμα η πιθανή αποστολή δυτικών στρατιωτών στην Ουκρανία

Και ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ομοσπονδιακής Βουλής, Μίχαελ Ροτ (SPD), χαρακτήρισε «συζήτηση φάντασμα» την πιθανή αποστολή χερσαίων δυτικών στρατιωτών στην Ουκρανία. Πρωτίστως η Ουκρανία χρειάζεται πυρομαχικά, ενίσχυση της αεράμυνας  και πυραύλους μεγάλης εμβέλειας

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AP ότι η στρατιωτική συμμαχία δεν σχεδιάζει να στείλει στρατεύματα μάχης στη χώρα που δέχεται επίθεση από τη Ρωσία.

Μακρόν: Δεν πρέπει να αποκλειστεί η αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία

Στο τέλος της διάσκεψης της Ουκρανίας στο Παρίσι χθες, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν ωστόσο είπε ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί η αποστολή δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Επί του παρόντος, η Ουκρανία δεν έχει προγραμματιστεί να παραλάβει πυραύλους κρουζ “Taurus” από τη Γερμανία. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς το εξήγησε τώρα με το σκεπτικό ότι η Γερμανία διατρέχει τον κίνδυνο να εμπλακεί σε πόλεμο: «Δεν πρέπει να συνδεόμαστε σε κανένα σημείο ή μέρος με τους στόχους που επιτυγχάνει αυτό το σύστημα», δήλωσε ο Σολτς στο dpa συνέδριο αρχισυντακτών. «Γι’ αυτό δεν είναι η επόμενη επιλογή στην ημερήσια διάταξη».

«Αυτή η σαφήνεια είναι επίσης απαραίτητη. Εκπλήσσομαι που κάποιοι άνθρωποι δεν συγκινούνται καθόλου, που δεν σκέφτονται καν αν αυτό που κάνουμε θα μπορούσε να οδηγήσει να συμμετάσχει στον πόλεμο, να το πω έτσι», είπε περίπου δύο χρόνια μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αντίθετος ο Καγκελάριος Σολτς στην αποστολή χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία
Το πυραυλικό σύστημα Taurus KEPD © Wikimedia Commons

Το πυραυλικό σύστημα «Taurus» μπορεί να χτυπήσει 500 χλμ μακριά

Ο «Ταύρος» είναι ένας από τους πιο σύγχρονους πυραύλους της Πολεμικής Αεροπορίας. Τα όπλα ακριβείας μπορούν να χτυπήσουν στόχους 500 χιλιόμετρα μακριά. Η Μόσχα βρίσκεται σε αυτήν την ακτίνα από τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα. Η ουκρανική κυβέρνηση είχε ήδη ζητήσει την παράδοση πυραύλων κρουζ τον Μάιο του περασμένου έτους, ώστε να μπορέσουν να χτυπήσουν τη ρωσική επιμελητεία πολύ πίσω από το μέτωπο.

Ο Όλαφ Σολτς είχε ήδη αποφασίσει τον Οκτώβριο να μην στείλει προς το παρόν τους πυραύλους «Taurus» στην Ουκρανία, αλλά ποτέ δεν εξήγησε δημοσίως τους λόγους λεπτομερώς. Πίσω από τον σκεπτικισμό του κρύβεται ο φόβος ότι το ρωσικό έδαφος θα μπορούσε να χτυπηθεί και η Γερμανία θα μπορούσε να παρασυρθεί στον πόλεμο.

Η Μεγάλη Βρετανία ίσως να έχει προσωπικό στην Ουκρανία

Οι Γάλλοι και οι Βρετανοί προσπαθούν να το αποτρέψουν αυτό προγραμματίζοντας τους πυραύλους κρουζ «Scalp» και «Storm Shadow» που παρέδωσαν οι ίδιοι στην Ουκρανία. Υπάρχουν εικασίες ότι τουλάχιστον η Μεγάλη Βρετανία έχει προσωπικό στην Ουκρανία για το σκοπό αυτό. Αυτό δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ επίσημα.

«Αυτό που κάνουν οι Βρετανοί και οι Γάλλοι όσον αφορά τον έλεγχο των στόχων και την υποστήριξη του ελέγχου στόχων δεν μπορεί να γίνει στη Γερμανία», τόνισε τώρα ο Σολτς. «Όλοι όσοι έχουν ασχοληθεί με αυτό το σύστημα το γνωρίζουν». Εκπλήσσεται που αυτή η ερώτηση τίθεται ξανά και ξανά. «Αυτό που κάνουν άλλες χώρες, που έχουν διαφορετικές παραδόσεις και διαφορετικούς συνταγματικούς θεσμούς, είναι κάτι που δεν μπορούμε να κάνουμε με τον ίδιο τρόπο».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ