Κοσμος

Νέα προειδοποίηση του Λευκού Οίκου στο Ισραήλ για την επιχείρηση στην Ράφα

O Nετανιάχου επιμένει παρόλα αυτά

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γάζα: Τι προβλέπει το σχέδιο εκεχειρίας
© EPA/HAITHAM IMAD

Γάζα: Προειδοποίηση των ΗΠΑ στο Ισραήλ για την επιχείρηση στην Ράφα

Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε μέσω του εκπροσώπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κέρμπι το Ισραήλ να προστατεύσει τους αμάχους στην Ράφα στην Λωρίδα της Γάζας.

«Ο σωστός αριθμός απωλειών μεταξύ των αμάχων είναι μηδέν. Δεν θέλουμε να δούμε ούτε έναν αθώο θάνατο αμάχου, Ισραηλινού ή Παλαιστίνιου», είπε ο Κέρμπι ο οποίος πρόσθεσε ότι το Ισραήλ έχει ακούσει «δυνατά και ξεκάθαρα» τι περιμένουν οι ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος όλο και πιο έντονα υποστηρίζει ότι το Ισραήλ δεν πρέπει να πραγματοποιήσει χερσαία επίθεση στη Ράφα χωρίς σχέδιο για την προστασία των αμάχων συναντήθηκε με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα, ο οποίος πραγματοποιεί διπλωματική περιοδεία για να πιέσει για κατάπαυση του πυρός.

Την ίδια ώρα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά την απελευθέρωση δύο ομήρων έπειτα από επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων στη Ράφα στη διάρκεια της νύκτας δήλωσε:  «Μόνο η συνέχιση της στρατιωτικής πίεσης» ως «τη νίκη» θα επιτρέψει την απελευθέρωση «όλων των ομήρων μας» από τη Λωρίδα της Γάζας.

«Χαιρετίζω τους γενναίους πολεμιστές μας για την τολμηρή τους δράση που οδήγησε στην απελευθέρωση» των δύο ομήρων, πρόσθεσε.

Mπορέλ: Λιγότερα όπλα στο Ισραήλ

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ άφησε σήμερα να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να παραδίδουν λιγότερα όπλα στο Ισραήλ αν πιστεύουν ότι πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την παλαιστινιακή πλευρά.

«Αν πιστεύει κανείς ότι έχουν σκοτωθεί τόσο πολλοί άνθρωποι, ίσως θα πρέπει να παρέχει λιγότερα όπλα για να αποτρέψει τους θανάτους τόσο πολλών ανθρώπων. Δεν είναι αυτό λογικό;» είπε σε δημοσιογράφους ο Μπορέλ, σημειώνοντας «Αν η διεθνής κοινότητα πιστεύει ότι πρόκειται για σφαγή, ότι πάρα πολλοί άνθρωποι σκοτώνονται, ίσως πρέπει να σκεφτούμε την παροχή όπλων».

Ο Ευρωπαίος ανώτατος αξιωματούχος αναφερόταν σε μια δήλωση που έκανε την περασμένη Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν που χαρακτήρισε «υπέρμετρη» την ισραηλινή επιχείρηση αντιποίνων εναντίον της Χαμάς. «Θεωρώ, όπως γνωρίζετε, ότι η ανταπόδοση στη Γάζα, στη Λωρίδα της Γάζας, είναι υπέρμετρη», είπε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, επικρίνοντας -γεγονός εξαιρετικά σπάνιο- το Ισραήλ.

«Όλοι πάνε στο Τελ Αβίβ ικετεύοντας, λέγοντας 'παρακαλώ μην το κάνετε αυτό', προστατέψτε τους αμάχους, μη σκοτώνετε τόσους πολλούς ανθρώπους», τόνισε ο Μπορέλ μετά τη συνάντηση των υπουργών Ανάπτυξης της ΕΕ. Ωστόσο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου «δεν ακούει κανέναν», υπογράμμισε.

«Θα εκκενώσουν» τους Παλαιστίνιους. «Πού; Στο φεγγάρι;», διερωτήθηκε ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, αναφερόμενος στην στρατιωτική επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας όπου έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

Νωρίτερα σήμερα εφετείο στην Ολλανδία διέταξε την κυβέρνηση να αναστείλει όλες τις εξαγωγές εξαρτημάτων μαχητικών αεροσκαφών F-35 στο Ισραήλ λόγω της ανησυχίας ότι χρησιμοποιούνται σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα.

Γάζα: Το Ισραήλ καλεί τις υπηρεσίες του ΟΗΕ να βοηθήσουν στην απομάκρυνση αμάχων από εμπόλεμες ζώνες

Το Ισραήλ κάλεσε σήμερα τις υπηρεσίες αρωγής του ΟΗΕ να βοηθήσουν στις προσπάθειές του για την απομάκρυνση αμάχων από τις εμπόλεμες ζώνες της Λωρίδας της Γάζας εν όψει της προγραμματισμένης χερσαίας επιχείρησης "σκούπα" στη Ράφα, μια πόλη στα σύνορα του θύλακα με την Αίγυπτο, η οποία κατακλύζεται από εκτοπισμένους Παλαιστίνιους.

«Προτρέπουμε τις υπηρεσίες του ΟΗΕ να συνεργαστούν», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, Έιλον Λέβι, σε ενημέρωση δημοσιογράφων. «Μην λέτε ότι δεν μπορεί να γίνει. Συνεργαστείτε μαζί μας για να βρεθεί τρόπος», είπε.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, από τις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις χθες το βράδυ στη Ράφα σκοτώθηκαν 67 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν δεκάδες.

Παράλληλα ο Λέβι είπε η ότι ο αριθμός των μαχητών της Χαμάς έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ της μάχιμης δύναμης του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, από την αρχή του πολέμου, με περισσότερους από 12.000 ένοπλους να έχουν σκοτωθεί και μεγάλο αριθμό να έχουν τραυματιστεί ή πιαστεί αιχμάλωτοι.

«Μιλάμε για τα τρία τέταρτα των ταγμάτων της Χαμάς που έχουν διαλυθεί... με πάνω από 12.000 τρομοκράτες που έχουν σκοτωθεί», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Αν συμπεριλάβετε τον αριθμό των τρομοκρατών που έχουν τραυματιστεί ή πιαστεί αιχμάλωτοι, αυτός ο αριθμός είναι μεγαλύτερος από το ήμισυ της μάχιμης δύναμης της Χαμάς που έχει τεθεί εκτός δράσης».

1,7 εκατ. άνθρωποι εκτοπισμένοι στη νότια Λωρίδα της Γάζας

Περίπου 1,7 εκατ. άνθρωποι από το σύνολο των 2,4 εκατ. κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από το ξέσπασμα του πολέμου στον πλέον κατά μεγάλο μέρος ισοπεδωμένο θύλακο, που παραμένει βυθισμένος σε μείζονα ανθρωπιστική κρίση. Πολλοί εκτοπίστηκαν πάνω από μια φορά, πάντα προς νότο, καθώς οι μάχες εξαπλώνονταν.

Η Ράφα, που σταδιακά μετατράπηκε σε γιγαντιαίων διαστάσεων καταυλισμό προσφύγων, είναι το τελευταίο αστικό κέντρο όπου δεν έχει εισβάλει ο ισραηλινός στρατός και επίσης η βασική πύλη εισόδου της ανθρωπιστικής βοήθειας, που είναι εντελώς ανεπαρκής για να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού, αντιμέτωπου με λιμό και επιδημίες εν μέσω του χειμώνα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ