Κοσμος

Μπάιντεν: Ελπίζω ως τη Δευτέρα θα έχουμε κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

Για 40ήμερη ανακωχή, ανταλλαγές ομήρων και ανθρωπιστική βοήθεια κάνει λόγο το Reuters

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μπάιντεν: Ελπίζω ως τη Δευτέρα θα έχουμε κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας
© EPA/ANNABELLE GORDON / CNP / POOL

Ισραήλ - Χαμάς: Κατάπαυση του πυρός «βλέπει» ο Μπάιντεν - Για 40ήμερη ανακωχή, ανταλλαγές ομήρων και ανθρωπιστική βοήθεια κάνει λόγο το Reuters

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες Δευτέρα το βράδυ πως το Ισραήλ θα αναστείλει τις στρατιωτικές «επιχειρήσεις» του εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια του μήνα του ραμαζανιού, στο πλαίσιο,ακόμη υπό διαπραγμάτευση, δεύτερης ανακωχής.

«Το ραμαζάνι φθάνει και υπάρχει συμφωνία των Ισραηλινών που προβλέπει ότι δεν θα εμπλακούν σε επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του ραμαζανιού, ώστε να δοθεί ο χρόνος για να βγάλουμε όλους τους ομήρους» είπε ο κ. Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

Το σχέδιο ανακωχής Ισραήλ - Χαμάς σύμφωνα με το Reuters 

Η Χαμάς έχει λάβει προσχέδιο πρότασης από τις συνομιλίες που διεξάγονται στο Παρίσι με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας στον πόλεμο στη Γάζα, στο οποίο προβλέπεται παύση σε όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις για 40 ημέρες και η ανταλλαγή Παλαιστίνιων κρατουμένων με Ισραηλινούς ομήρους σε ποσοστό 10 προς έναν, δήλωσε σήμερα στο Reuters πηγή που πρόσκειται στις συνομιλίες.

Βάσει της πρότασης, θα επισκευαστούν τα νοσοκομεία και τα αρτοποιεία στη Γάζα, 500 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια θα εισέρχονται καθημερινά στον θύλακα και χιλιάδες σκηνές και τροχόσπιτα θα παραδοθούν σε όσους έχουν χάσει τα σπίτια τους, πρόσθεσε η πηγή.

Το προσχέδιο αναφέρει εξάλλου ότι η Χαμάς θα αφήσει ελεύθερους 40 Ισραηλινούς ομήρους, περιλαμβανομένων γυναικών, παιδιών κάτω των 19 ετών, άτομα άνω των 50 ετών και τους ασθενείς. Από την πλευρά του το Ισραήλ θα απελευθερώσει 400 Παλαιστίνιους κρατούμενους και δεν θα τους ξανασυλλάβει, επεσήμανε η πηγή.

Οι συνομιλίες αυτές μοιάζουν να είναι η πιο σοβαρή προσπάθεια εδώ και εβδομάδες να επιτευχθεί εκεχειρία στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και να απελευθερωθούν οι όμηροι που κρατά η Χαμάς.

Οι μεσολαβητές έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους για κατάπαυση του πυρός με την ελπίδα να αποτρέψουν μια ισραηλινή επίθεση στην πόλη της Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου έχουν καταφύγει περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ