- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Στην Κύπρο ο Σταϊνμάιερ - Ιστορική πρώτη επίσημη επίσκεψη Γερμανού προέδρου
Με αφορμή τα 20 χρόνια από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Γερμανία: Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ στην ιστορική πρώτη επίσημη επίσκεψη γερμανού προέδρου στην Κύπρο.
Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ έγινε σήμερα ο πρώτος Γερμανός πρόεδρος που επισκέπτεται την Κύπρο, με αφορμή τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και προκειμένου να τιμήσει την σχέση φιλίας και συνεργασίας των δύο χωρών.
Σταϊνμάιερ: Η ιστορική επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο
Με κεντρικά θέματα στην ατζέντα των συνομιλιών το μεταναστευτικό, την κρίση στη Μέση Ανατολή τα θέματα ασφάλειας, αλλά και την ευρωπαϊκή συνοχή και την πορεία προς τις ευρωεκλογές, η ιστορική επίσημη επίσκεψη του Ομοσπονδιακού Προέδρου άρχισε με την υποδοχή με στρατιωτικές τιμές στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.
Ο κύπριος Πρόεδρος απένειμε στον προσκεκλημένο του το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος Μακαρίου Γ' και εκείνος με τη σειρά του τον παρασημοφόρησε με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Γερμανίας. «Τα παράσημα συμβολίζουν την αναγνώριση και την προσήλωση των εθνών μας και την υποχρέωση για περαιτέρω ενδυνάμωση των δεσμών μας», δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.
Ο Πρόεδρος της 🇨🇾 Δημοκρατίας @PresidentCYP @Christodulides υποδέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Πρόεδρο της Γερμανίας 🇩🇪 κ. Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ, ο οποίος από σήμερα πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψη Γερμανού Προέδρου στην Κυπριακή Δημοκρατία.
— Προεδρία της ΚΔ (@CYpresidency) February 12, 2024
Η επίσκεψη του… pic.twitter.com/BYGbLdQPZ1
Οι συνομιλίες Χριστοδουλίδη - Σταϊνμάιερ στην Κύπρο
Μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών. Κατά την υποδοχή του ομοσπονδιακού Προέδρου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, αναδεικνύοντας τον ιστορικό χαρακτήρα της επίσκεψης, επισήμανε την 50ή επέτειο από την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή, καθώς και τη συμπλήρωση 20 ετών από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε τις εξαιρετικές σχέσεις με τη Γερμανία και την ταύτιση των θέσεων των δύο χωρών σε πολλά περιφερειακά και διεθνή θέματα.
«Επισκέπτεστε μια περιοχή η οποία αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις. Η Κύπρος, ο πλησιέστερος εταίρος της ΕΕ στην περιοχή, διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με όλες τις γειτονικές χώρες και προσπαθούμε να δημιουργούμε συνθήκες σταθερότητας», δήλωσε ο κύπριος Πρόεδρος και εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη θετική έκβαση των διμερών συνομιλιών.
«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή στην ΕΕ και πρέπει να συζητήσουμε το μέλλον της ευρωπαϊκής μας οικογένειας. Η Κύπρος στηρίζει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης και σημείωσε τη μακρά πείρα του κ. Σταϊνμάιερ, συμπεριλαμβανομένης της θητείας του ως υπουργού Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της οποίας επισκέφθηκε μάλιστα δύο φορές την Κύπρο, όπως είπε ο ίδιος.
Ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος αναγνώρισε τις μεγάλες προκλήσεις στην περιοχή και υπογράμμισε κυρίως την ανθρωπιστική κρίση συνεπεία του πολέμου στην Ουκρανία και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Τόνισε ακόμη την κατεπείγουσα ανάγκη να δοθούν λύσεις σε αυτές τις κρίσεις.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η δήλωση του ισραηλινού πρωθυπουργού για την «Ασπίδα του Αχιλλέα»
Το Νέο Δελχί «υποστηρίζει κάθε ειρηνευτική προσπάθεια για τον σκοπό αυτό»
Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει
Ποιος είναι ο Γιόργκεν Φένεκ
Έχει κηρυχθεί εθνικό πένθος μέχρι και την ημέρα της κηδείας
Γιατί ανησυχούν οι αγορές
Τα βαγόνια ευτυχώς σταμάτησαν σε σημείο όπου δεν βρίσκονται σε ανάποδη θέση
Η αξία των οποίων κυμαίνεται από 20 έως 10.000 ευρώ
Το Ιράν χαρακτήρισε την ανάρτηση «γελοία»
Ο Αμερικανός πρόεδρος ζητά από τον τεχνολογικό κολοσσό να ακολουθήσει το παράδειγμα της Google μετά το διάταγμά του
Καταγγελίες για υποκλοπή και «άδειασμα» τραπεζικών λογαριασμών
Την πολιτική του επιβίωση φοβάται ο Ρώσος πρόεδρος αν ο πόλεμος στην Ουκρανία τερματιστεί χωρίς νίκη της Μόσχας
Προτίμησε μια ταπεινωτική τιμωρία από το να παραδοθεί στην αστυνομία
Αναγκάστηκε τελικά σε προσγείωση
Γιατί η συγκεκριμένη κατασκευή δεν παρασύρθηκε από τον χείμαρρο
Η τελευταία σχολική λεωφορειογραμμή πέρασε τη γέφυρα πριν καταρρεύσει
Ναυτικές δυνάμεις της αποστολής «Irini» πραγματοποίησαν έλεγχο στο πετρελαιοφόρο MV SUN
Ένας στους τρεις Ιταλούς θα είναι άνω των 65 ετών
Ο Αμερικανός πρόεδρος εξαπέλυσε νέα σφοδρή επίθεση κατά της Τεχεράνης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.