Κοσμος

Ένας ακόμα Βρετανός έβγαλε μόνος του δόντι - Τεράστιες λίστες αναμονές στους οδοντιάτρους

Το 10% έχει επιχειρήσει να το κάνει κατ'οίκον

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βρετανία: Πολίτες αναγκάζονται να βγάζουν μόνοι τους τα δόντια τους
© Chris Langston/FB

Βρετανία: Έβγαλε μόνος δόντι λόγω της μεγάλης αναμονής στον οδοντίατρο 

Ένας Βρετανός υποστηρίζει ότι έβγαλε μόνος του το δόντι του καθώς δεν μπορούσε να περιμένει άλλο την σειρά του στις μεγάλες λίστες αναμονής του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ο 50χρονος Κρις Λάνγκστον είχε έναν βασανιστικό πόνο για έξι μήνες καθώς προσπαθούσε να κανονίσει ραντεβού με οδοντίατρο του για να λύσει το πρόβλημα. Ο πίσω γομφίος του είχε χαλαρώσει, προκαλώντας πόνο από το φαγητό, το ποτό, ακόμη και από την ομιλία. Ο ίδιος είπε ότι δεν ανταπεξέλθει οικονομικά στις αμοιβές ενός ιδιώτη για την αφαίρεση δοντιών και ότι ο πλησιέστερος οδοντίατρος έκτακτης ανάγκης ήταν πάνω από 50 χιλιόμετρα μακριά.

Αντ' αυτού άρπαξε την πένσα του και έβγαλε το δόντι στο μπάνιο του σπιτιού του. «Ήταν απλά από ανάγκη εκείνη τη στιγμή. Μπορώ να φανταστώ ότι υπάρχει ένας οδοντίατρος που γουρλώνει τα μάτια του διαβάζοντας αυτό» λέει ο Λάνγκστον. 

Επιτροπή Υγείας: Απαράδεκτο να υποφέρουν άνθρωποι σήμερα

Η Επιτροπή Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας αναφέρει σε έκθεση της ότι «επείγουσα και θεμελιώδης μεταρρύθμιση», τονίζοντας ότι είναι απαράδεκτο άνθρωποι στον 21ο αιώνα να υποβάλλουν τον εαυτό τους σε «πρακτικές αγωνίας και πόνου».

Η έκθεση περιλαμβάνει στοιχεία από μια δημοσκόπηση του YouGov που διενεργήθηκε τον Μάρτιο του 2023, στην οποία πήραν μέρος 2.104 άτομα. Τα αποτελέσματά της έδειξαν ότι το 10% των επιχείρησε «DIY (Do it Yourself) οδοντιατρική» – και από αυτούς, το 20% δεν μπορούσε να βρει οδοντίατρο στο Βρετανικό Σύστημα Υγείας.

«Το να ακούς ανθρώπους που κατέφυγαν στη χρήση πένσας για να βγάλουν τα δόντια τους, δείχνει την κρίση στις οδοντιατρικές υπηρεσίες του NHS» δήλωσε ο Στιβ Μπράιν, πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας.

Υγειονομική κρίση

Eπειτα από χρόνια μειωμένς χρηματοδότησης, η πανδημία, το Brexit και τώρα πλέον και ο πληθωρισμός, έχουν φέρει το βρετανικό NHS στα όρια της αντοχής του.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ο μέσος χρόνος αναμονής για ένα ασθενοφόρο έχει καταγράψει ρεκόρ στην Αγγλία, ξεπερνώντας τα 90 λεπτά για ασθενείς «της κατηγορίας 2», στην οποία περιλαμβάνονται τα καρδιολογικά περιστατικά και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Περισσότεροι από 54.000 άνθρωποι περίμεναν τον Ιανουάριο 12 ώρες και πλέον για να τύχουν ιατρικής φροντίδας στα Επείγοντα των νοσοκομείων.

Πηγή: SkyNews, Μirror UK

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ