Κοσμος

Οι Παλαιστίνιοι ελπίζουν ότι η επίσκεψη Μπλίνκεν μπορεί να φέρει εκεχειρία στη Γάζα

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μπλίνκεν: Στην Μέση Ανατολή με στόχο την εκεχειρία
© EPA/JUAN PENA

Άντονι Μπλίνκεν: Στην Μέση Ανατολή με στόχο την εκεχειρία στην Γάζα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έφτασε σήμερα στη Σαουδική Αραβία, τον πρώτο του σταθμό σε μια νέα περιοδεία στη Μέση Ανατολή, καθώς η Ουάσινγκτον προσπαθεί να προωθήσει τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία εξομάλυνσης μεταξύ του σουνιτικού βασιλείου και του Ισραήλ, καθώς και να συμβάλει σε πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για τη διακυβέρνηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας.

Αυτή είναι η πέμπτη περιοδεία του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην περιοχή μετά την πολυαίμακτη επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Το ταξίδι αυτό του Μπλίνκεν έρχεται σε μια τεταμένη στιγμή εν μέσω των αμερικανικών επιδρομών κατά πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν στη Συρία, στο Ιράκ και στην Υεμένη, ως απάντηση σε επίθεση με drone την περασμένη εβδομάδα στην Ιορδανία που σκότωσε τρεις Αμερικανούς στρατιώτες και τραυμάτισε δεκάδες.

Οι Παλαιστίνιοι ελπίζουν ότι η επίσκεψη Μπλίνκεν μπορεί να φέρει εκεχειρία στη Γάζα
© EPA/IAN LANGSDON

Δυσαρέσκεια για τον Νετανιάχου

Παρότι λένε πως συνεχίζουν να υποστηρίζουν «το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται», οι ΗΠΑ δεν κρύβουν την εντεινόμενη δυσαρέσκειά τους έναντι της κυβέρνησης του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ορισμένα μέλη της οποία επικρίνουν σκληρά τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, όπως ιδίως ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ.

Η Ουάσιγκτον επέβαλε, κάτι μάλλον σπάνιο, κυρώσεις εναντίον εποίκων που χαρακτηρίζει εξτρεμιστές, προσάπτοντάς τους σειρά φονικών επιθέσεων εναντίον Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θεωρεί πως η κατάσταση είναι «αφόρητη».

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για να κηρυχθεί δεύτερη εκεχειρία, μεγαλύτερης διάρκειας από αυτήν μιας εβδομάδας στα τέλη Νοεμβρίου, που επέτρεψε την απελευθέρωση εκατό και πλέον ομήρων που κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων από το Ισραήλ.

Στις αρχές Ιανουαρίου, στη Σαουδική Αραβία, ο κ. Μπλίνκεν είχε μιλήσει περί «ξεκάθαρου συμφέροντος» στην επιδίωξη του στόχου αυτού, που πάντως το Ριάντ συναρτά με το τέλος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας και τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

Mαίνονται οι μάχες από τις 7 Οκτωβρίου

Ο πόλεμος ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, με έναυσμα την άνευ προηγουμένου επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, στην οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 1.160 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένο σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Σε αντίποινα, η ισραηλινή πολιτικοστρατιωτική ηγεσία ορκίστηκε να «εξαλείψει» τη Χαμάς κι εξαπέλυσε στρατιωτικές επιχειρήσεις στις οποίες έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 27.365 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των θυμάτων που δημοσιοποίησε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα χθες Κυριακή.

Πάνω από 1,3 εκατ. κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας —ή με άλλα λόγια ο μισός και πλέον πληθυσμός της— έχουν καταφύγει στη Ράφα, στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θυλάκου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στριμωγμένοι στην περιοχή των συνόρων με την Αίγυπτο, απειλούμενοι από τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις, τον λιμό και της επιδημίες εν μέσω χειμώνα.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.