Κοσμος

Διεθνές Δικαστήριο: Το Ισραήλ να αποτρέψει πράξεις γενοκτονίας εις βάρος των Παλαιστινίων

Η Χάγη απέφυγε να ζητήσει εκεχειρία

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Χάγη ζητά από το Ισραήλ να λάβει άμεσα μέτρα για τους Παλαιστινίους και δίνει προθεσμία ένα μήνα
Η Χάγη ζητά από το Ισραήλ να λάβει άμεσα μέτρα για τους Παλαιστινίους και δίνει προθεσμία ένα μήνα © ALAA BADARNEH/ EPA

Διεθνές Δικαστήριο: Αποφάσισε για την προστασία των Παλαιστινίων από πράξεις γενοκτονίας, καλώντας το Ισραήλ να αποτρέψει τέτοιου είδους ενέργειες, αλλά δεν ζήτησε εκεχειρία

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έκρινε σήμερα Παρασκευή (26.01) ότι αναγνωρίζει το δικαίωμα των Παλαιστινίων στη Γάζα να προστατεύονται από πράξεις γενοκτονίας και κάλεσε το Ισραήλ να αποτρέψει τέτοιες ενέργειες, καθώς και να επιτρέψει την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα. Ωστόσο δεν διέταξε παύση των εχθροπραξιών. 

Το Δικαστήριο έκρινε ότι οι Παλαιστίνιοι αποτελούν προστατευόμενη ομάδα βάσει της Σύμβασης περί γενοκτονίας και ζητά λήψη μέτρων από το Ισραήλ, ενώ έκρινε επίσης ότι τουλάχιστον ορισμένα δικαιώματα που διεκδικεί η Νότια Αφρική στην υπόθεση γενοκτονίας κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα είναι βάσιμα.

«Το δικαστήριο έχει πλήρη επίγνωση της έκτασης της ανθρώπινης τραγωδίας που εκτυλίσσεται στην περιοχή και ανησυχεί βαθιά για τις συνεχιζόμενες απώλειες ζωών και τον ανθρώπινο πόνο», είπε.

Χάγη: Τι ζητά από το Ισραήλ δίνοντας προθεσμία ενός μήνα

Το Ισραήλ οφείλει να λάβει «άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για να επιτρέψει την παροχή βασικών υπηρεσιών και ανθρωπιστικής βοήθειας που οι Παλαιστίνιοι έχουν επειγόντως ανάγκη για να αντιμετωπίσουν τις δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης που υφίστανται», αναφέρεται στην απόφαση του Δικαστηρίου.

Το Δικαστήριο διατάσσει επίσης το Ισραήλ «να προλάβει και να τιμωρήσει» την υποκίνηση γενοκτονίας.

Οι Παλαιστίνιοι αποτελούν προστατευόμενη ομάδα σύμφωνα με τη σύμβαση για τη γενοκτονία, δήλωσε το δικαστήριο. Η πρόεδρος Joan Donahue δήλωσε ότι στη Λωρίδα της Γάζας ζουν περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι και η στρατιωτική δράση του Ισραήλ έχει οδηγήσει σε «πολλές καταστροφές, πολλές δολοφονίες, μαζική εκτόπιση του πληθυσμού και σημαντικές ζημιές στον πληθυσμό».

Το Ισραήλ οφείλει να λάβει «όλα τα μέτρα εντός της δικαιοδοσίας του για να προλάβει και να τιμωρήσει κάθε άμεση και δημόσια υποκίνηση για διάπραξη γενοκτονίας», αναφέρεται στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

«Χάγη και κουραφέξαλα» η απάντηση του Ισραήλ

Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ φάνηκε να χλευάζει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, που διέταξε σήμερα το Ισραήλ να αποτρέψει ενέργειες γενοκτονίας σε βάρος των Παλαιστινίων και να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τους αμάχους στη Γάζα.

«Χάγη και κουραφέξαλα», έγραψε ο υπουργός στο X, ο πρώτος Ισραηλινός αξιωματούχος που κάνει κάποιο σχόλιο μετά το τέλος της ανάγνωσης της απόφασης του δικαστηρίου.

Η πρώτη αντίδραση της Παλαιστινιακής Αρχής

Η Παλαιστινιακή Αρχή χαιρέτισε τα προσωρινά μέτρα που διέταξε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ), δήλωσε σήμερα ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ αλ-Μάλικι, καθώς η ανάγνωση της ετυμηγορίας του Δικαστηρίου στην υπόθεση της προσφυγής της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ, βρισκόταν σε εξέλιξη.

«Οι δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης αξιολόγησαν τα γεγονότα και τη νομοθεσία, αποφάνθηκαν υπέρ του ανθρωπισμού και του διεθνούς δικαίου», τόνισε σε τηλεοπτικό δίκτυο.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Παλαιστίνη καλεί όλα τα κράτη να διασφαλίσουν ότι τα μέτρα που διέταξε το Δικαστήριο θα εφαρμοστούν «συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, της δύναμης κατοχής».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ