Κοσμος

100 νύχτες φρίκης

Στη θλιβερή επέτειο από τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου, ο κόσμος κοιτά με απόγνωση τα αποτελέσματα μιας άδικης αιματοχυσίας

kyriakos_1.jpg
Κυριάκος Αθανασιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ισραηλινή σημαία σε χαλάσματα
Ισραηλινή σημαία σε χαλάσματα © EPA

Ισραήλ: 100 ημέρες από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023

Σήμερα συμπληρώνονται 100 ημέρες από τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου 2023, όταν οι τρομοκράτες της παλαιστινιακής Χαμάς, με μια καλά συντονισμένη επιχείρηση βίας, μίσους και αίματος που δεν έχει προηγούμενο στα χρονικά, πέρασαν τα σύνορα και επιτέθηκαν πάνοπλοι σε πολίτες του Ισραήλ, κατασφάζοντας περί τους 1.200 αμάχους όλων των ηλικιών στα σπίτια τους, σε κιμπούτς ή σε φεστιβάλ νεολαίας για την ειρήνη, και παίρνοντας μαζί τους στη Δυτική Όχθη 250 ομήρους.

Η 7η Οκτωβρίου, με τις αδιανόητες φρικαλεότητες που θα τη συνοδεύουν πάντα στις μνήμες όλων μας, άφησε μια πληγή στην καρδιά του Ισραήλ που δεν πρόκειται να κλείσει ποτέ. Αλλά όχι μόνο του Ισραήλ.

Από την αποφράδα εκείνη ημέρα, οι Ισραηλινοί —αφήνοντας προσώρας πίσω τις εσωτερικές τους διαφορές, που μόνο λίγες δεν είναι, και την κριτική στον ακροδεξιό τους πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, που από την πρώτη στιγμή επιχειρούσε να αλώσει τη δημοκρατία— πολεμούν σύσσωμοι τον εχθρό, σκοπεύοντας να τον καταστρέψουν ολοσχερώς για να μην επαναληφθεί Ποτέ Ξανά κάτι παρόμοιο.

Από την άλλη, οι τρομοκράτες δεν ελευθερώνουν τους ομήρους —ένα πάγκοινο αίτημα του πολιτισμένου κόσμου—, κάτι που βέβαια θα σήμαινε άμεση κατάπαυση του πυρός και θα έβαζε ένα, ενδεχομένως οριστικό, τέλος στην παράλογη και σκληρότατη αιματοχυσία, καθώς το Ισραήλ θα απομονωνόταν από κάθε του σύμμαχο εάν τυχόν συνέχιζε την επίθεση. Στόχος τους είναι η γενική ανάφλεξη στην περιοχή και η (άμεση) εμπλοκή του Ιράν και άλλων κρατών και ισλαμιστικών θυλάκων και οργανώσεων στη σύγκρουση. Δυνάστες του παλαιστινιακού λαού, επιλέγουν την συμφορά, τη δυστυχία και τον θάνατο των ομοθρήσκων τους, χρησιμοποιώντας τούς δυστυχείς ομήρους σαν ασπίδα.

Το αποτέλεσμα, έως τώρα, είναι δεκάδες χιλιάδες θάνατοι Παλαιστινίων, ασύλληπτες καταστροφές και ένας διαρκής τρόμος.

Ας ελπίσουμε να μη χρειαστεί να περάσουν άλλες 100 ημέρες ολέθρου μέχρι να λάβει τέλος αυτή η φρίκη.

Ας ελπίσουμε πως η Παλαιστίνη θα απαλλαγεί σύντομα από τον βραχνά των τρομοκρατών που απομυζούν το παρόν και το μέλλον της, και ότι επιτέλους θα ακμάσει ελεύθερη και ανεξάρτητη, σε πείσμα του σκοταδισμού και της νοσηρότητας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ