Κοσμος

Σφοδρή κακοκαιρία σαρώνει την Καλιφόρνια: Έντονες βροχοπτώσεις, ανεμοθύελλες και πλημμύρες

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 8 Πολιτείες - Τι είναι το φαινόμενο του «ατμοσφαιρικού ποταμού»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σφοδρή κακοκαιρία σαρώνει την Καλιφόρνια: Έντονες βροχοπτώσεις, ανεμοθύελλες και πλημμύρες
© EPA/ERICK MADRID

Καλιφόρνια: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 8 Πολιτείες - Τι είναι το φαινόμενο του «ατμοσφαιρικού ποταμού» που πλήττει την περιοχή 

Μία από τις σφοδρότερες κακοκαιρίες στην πρόσφατη ιστορία της, αντιμετωπίζει η Καλιφόρνια, τις τελευταίες ημέρες.

Storm impacts across the Bay Area, California

Καλιφόρνια: Τι είναι το φαινόμενο του «ατμοσφαιρικού ποταμού»

Συγκεκριμένα, βροχές, καταιγίδες και ανεμοθύελλες έχουν πλήξει μία περιοχή που εκτείνεται από τη Σάντα Μπάρμπαρα μέχρι το Λος Άντζελες και απειλούν να προκαλέσουν τεράστιες πλημμύρες μέχρι αύριο Τρίτη, ως αποτέλεσμα του φαινομένου του «ατμοσφαιρικού ποταμού», ενός ρεύματος που μεταφέρει σημαντική ποσότητα υδρατμών από τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Σφοδρή κακοκαιρία σαρώνει την Καλιφόρνια: Έντονες βροχοπτώσεις, ανεμοθύελλες και πλημμύρες
© EPA/ERICK MADRID

Τα ατμοσφαιρικά ποτάμια είναι ένα φαινόμενο κατά το οποίο το νερό εξατμίζεται στον αέρα και μεταφέρεται από τον άνεμο, σχηματίζοντας μεγάλα ρεύματα που ρέουν στον ουρανό όπως τα ποτάμια στην ξηρά.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους οι πλημμύρες στην Καλιφόρνια πρόκειται να επηρεάσουν το 94% του πληθυσμού της πολιτείας, δηλαδή περίπου 37 εκατομμύρια κατοίκους. Ενώ για τη Δευτέρα (5.2) θα υπάρξουν έντονες βροχοπτώσεις.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί 8 από τις κομητείες της πολιτείας ενώ εκατοντάδες σπίτια έμειναν χωρίς ρεύμα την Κυριακή.

Οι αξιωματούχοι του NWS (National Weather Service) προέτρεψαν τους ανθρώπους στις πληγείσες περιοχές να λάβουν υπόψη τις εντολές εκκένωσης, να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να προετοιμαστούν για πιθανές νέες διακοπές ρεύματος.

8.500 άτομα έχουν τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής στην Καλιφόρνια 

Περισσότερο από 8.500 άτομα προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων ομάδων διάσωσης με ταχύπλοα νερά και ελικόπτερα, έχει αναπτυχθεί σε όλη την πολιτεία για να ανταποκριθεί σε κάθε πιθανή κλήση για βοήθεια, δήλωσε η Νάνσι Γουόρντ, διευθύντρια του Γραφείου Υπηρεσιών Έκτακτης Ανάγκης του Κυβερνήτη της Καλιφόρνια.

«Αυτές οι επόμενες καταιγίδες θα έχουν αντίκτυπο και θα είναι επικίνδυνες», δήλωσε η Γουόρντ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων το Σάββατο. «Είναι οι πιο επικίνδυνες φυσικές καταστροφές που έχουμε, σκοτώνοντας περισσότερους ανθρώπους από ζημιές καταιγίδων και πλημμύρες από ό,τι από πυρκαγιές κάθε χρόνο».

Ξανά στο έλεος της κακοκαιρίας η Καλιφόρνια

Μεγάλα τμήματα της Καλιφόρνια είχαν ήδη πληγεί την περασμένη εβδομάδα από άλλο «ατμοσφαιρικό ποταμό», που προκάλεσε βροχοπτώσεις ρεκόρ, ανεμοθύελλες και σφοδρές βροχοπτώσεις σε περιοχές με αρκετό υψόμετρο. Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό και ως «Pineapple Express» επειδή μεταφέρει ζεστούς υποτροπικούς υδρατμούς από τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Με πληροφορίες από CNN

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ