Κοσμος

Το Zαλτσκάμεργκουτ στις αυστριακές Άλπεις μια από τις τρεις πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης 2024

Επίτιμος πρεσβευτής η Conchita Wurst

62224-137655.jpg
Newsroom
12’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το Zαλτσκάμεργκουτ στις πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης 2024
Το Zαλτσκάμεργκουτ στις πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης 2024 © EPA / CHRISTIAN BRUNA

Το Zαλτσκάμεργκουτ στις πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης για το 2024 - Τα μοναδικά χαρακτηριστικά

«Μοιάζει με καρτ-ποστάλ». Έτσι περιγράφει την ιδιαίτερη πατρίδα του ο τραγουδιστής Τομ Νόιβιρτ, ο οποίος είναι ευρύτερα γνωστός ως η Conchita Wurst. Εκπροσώπησε την Αυστρία στην Eurovision το 2014 στην Κοπεγχάγη και κατέκτησε την πρώτη θέση. Τα βουνά και οι λίμνες γύρω από το άλλοτε αυτοκρατορικό θέρετρο Μπαντ Ισλ είναι φέτος μια από τις τρεις πολιτιστικές πρωτεύουσες

Ο Τομ Νόιβιρτ δεν είναι μόνο επίτιμος πρεσβευτής του πρότζεκτ Zαλτσκάμεργκουτ 2024. Εμφανίστηκε το προπερασμένο Σάββατο στα εγκαίνια της νέας πολιτιστικής πρωτεύουσας στο Μπαντ Ισλ και τραγούδησε με μια χορωδία χιλίων αλατωρύχων.

Ζαλτσκάμεργκουτ: Μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO

«Και όποιος περιμένει να δει κλισέ όπως τοπικές φορεσιές και νοσταλγικά τοπία, απατάται», λέει με περηφάνια. Ξέρει από πρώτο χέρι ότι η περιοχή του υποφέρει από τον υπερτουρισμό, το ναζιστικό παρελθόν αλλά και πολλές προκαταλήψεις για άτομα με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό από αυτόν της πλειονότητας. Με τον τρόπο αυτό αναφέρεται και σε κάποιες θεματικές της πολιτιστικής με στόχο την επεξεργασία του παρελθόντος αλλά και το άνοιγμα νέων δρόμων στο μέλλον.

Το πολιτιστικό τοπίο Χάλστατ-Νταχστάιν του Ζαλτσκάμεργκουτ ανήκει στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Στην περιοχή λειτουργούν αλατωρυχεία εδώ και 7.000 χρόνια. Εδώ γνωρίστηκε ο αυτοκράτορας Φραντς Γιόζεφ με την μετέπειτα σύζυγό του αυτοκράτειρα Σίσσυ και εδώ έζησαν και εμπνεύστηκαν πολλοί καλλιτέχνες, όπως ο ζωγράφος Γκούσταβ Κλιμτ αλλά και συνθέτες όπως ο Γκούσταβ Μάλερ και πολύ αργότερα ο Άρνολντ Σένμπεργκ.

Το ζοφερό παρελθόν και το βλέμμα στο μέλλον

Η περιοχή έχει όμως και ένα βαρύ ιστορικό παρελθόν, το οποίο η πολιτιστική πρωτεύουσα σκοπεύει να αναδείξει. Με μια έκθεση για τους Αψβούργους θα υπενθυμίσει μεταξύ άλλων ότι ο αυτοκράτορας υπέγραψε την κήρυξη του πολέμου κατά της Σερβίας στο Μπαντ Ισλ το 1914, η οποία οδήγησε στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Λίγες δεκαετίες αργότερα, οι Εθνικοσοσιαλιστές κατέλαβαν την εξουσία και στην περιοχή του Ζαλτσκάμεργκουτ οι Ναζί έκρυβαν μεταξύ άλλων και κλεμμένα πολύτιμα πολιτιστικά αγαθά. Η Ελίζαμπετ Σβέγκερ, καλλιτεχνική διευθύντρια του Ζαλτσκάμεργκουτ 2024, επέμεινε παρά την αντίσταση που υπήρξε στην περιοχή να αναδείξει τα μελανά σημεία του ιστορικού παρελθόντος με στόχο να γίνουν αντικείμενο μελέτης και στοχασμού. «Νομίζω ότι αυτό είναι ένα μέρος του θέματος, ώστε να μην επαναλάβουμε τα ίδια αποτροπιαστικά πράγματα», δηλώνει στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ωστόσο, οι οργανωτές δεν μένουν μόνο στο παρελθόν, αλλά θέτουν πολλά σύγχρονα θέματα όπως είναι η κλιματική αλλαγή, τα προβλήματα υποδομών στις αγροτικές περιοχές ή ο μαζικός τουρισμός. Το πρόγραμμα θα είναι πλούσιο και θα περιλαμβάνει εκτός από εκθέσεις και συναυλίες και γαστρονομικές βραδιές. Ο Τομ Νόιβιρτ μάλιστα συστήνει γλυκοπατάτα της περιοχής και χοιρινά παϊδάκια με τη συνταγή της μαμάς του.

Πηγή: DW

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ