Κοσμος

ΕΕ: Οι εταιρείες καλλυντικών θα πρέπει να πληρώσουν για τη ρύπανση από μικροπλαστικά

Οφείλουν να καλύψουν το 80% του επιπλέον κόστους καθαρισμού

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΕΕ: Οι εταιρείες καλλυντικών θα πρέπει να πληρώσουν για τη ρύπανση από μικροπλαστικά
Οι εταιρείες που πωλούν καλλυντικά πρέπει να καλύψουν το κόστος ρύπανσης από μικροπλαστικά © Unsplash / Angela Compagnone

ΕΕ: Οι εταιρείες καλλυντικών θα πρέπει να πληρώσουν για τη ρύπανση από μικροπλαστικά - Οφείλουν να καλύψουν το 80% του επιπλέον κόστους καθαρισμού

Οι εταιρείες καλλυντικών θα αναγκαστούν να πληρώσουν περισσότερα για να καθαρίσουν τη ρύπανση από μικροπλαστικά, αφού η ΕΕ σύναψε μια νέα συμφωνία για την επεξεργασία των λυμάτων.

ΕΕ: Οι εταιρείες καλλυντικών θα πρέπει να πληρώσουν για τη ρύπανση από μικροπλαστικά
© Unsplash / Nick Fewings

Σύμφωνα με την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», οι εταιρείες που πωλούν φάρμακα και καλλυντικά θα πρέπει να καλύψουν τουλάχιστον το 80% του επιπλέον κόστους που απαιτείται για την απαλλαγή από μικροσκοπικούς ρύπους που μολύνουν τα αστικά λύματα. Οι κυβερνήσεις θα πληρώσουν τα υπόλοιπα, σύμφωνα με την Guardian.

Ο Virginijus Sinkevičius, επίτροπος περιβάλλοντος της ΕΕ, είπε ότι τα μέτρα θα προστατεύσουν τους πολίτες από επικίνδυνα υπολείμματα φαρμακευτικών και καλλυντικών που καταλήγουν στο νερό. «Αυτό θα κάνει το νερό μας καθαρότερο και θα προστατεύσει την υγεία μας».

Οι κανόνες, οι οποίοι έχουν συμφωνηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά δεν έχουν ακόμη εγκριθεί επίσημα, θέτουν νέα πρότυπα για τους μικρορύπους.

Μέχρι το 2035, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να αφαιρέσουν οργανική ύλη από τα αστικά λύματα προτού την απελευθερώσουν στο περιβάλλον σε όλες τις κοινότητες με περισσότερους από 1.000 ανθρώπους. Μέχρι το 2045 θα πρέπει να αφαιρέσουν άζωτο και φώσφορο σε όλες τις μονάδες επεξεργασίας που καλύπτουν περισσότερα από 10.000 άτομα. Θα πρέπει επίσης να προσθέσουν ένα επιπλέον βήμα για να αφαιρέσουν ένα «ευρύ φάσμα» μικρορύπων, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Βρετανία υστερεί σε σχέση με την ΕΕ σε κάθε τομέα περιβαλλοντικής ρύθμισης

Οι κυβερνήσεις θα πρέπει επίσης να παρακολουθούν τα λύματα για μικροπλαστικά, όπως τις πολυφθοροαλκυλικές ουσίες (PFAS). Ωστόσο, τα κράτη μέλη άργησαν να επιβάλουν τους υφιστάμενους κανόνες για την επεξεργασία των λυμάτων. Τον περασμένο μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέπεμψε την Ισπανία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν συμμορφώθηκε με τους ισχύοντες κανόνες για τα λύματα σε 225 κοινότητες.

Ο Nils Torvalds, Φινλανδός ευρωβουλευτής της φιλελεύθερης ομάδας Renew που ήταν υπεύθυνος για την πρόταση, δήλωσε: «Η συμφωνία που επιτύχαμε σήμερα είναι μια σημαντική πρόοδος για σημαντικά βελτιωμένα πρότυπα διαχείρισης υδάτων και επεξεργασίας λυμάτων στην Ευρώπη, ειδικά με νέους κανόνες για την απομάκρυνση των μικρορύπων που προέρχονται από φάρμακα και προϊόντα προσωπικής φροντίδας. Έχουμε διασφαλίσει ότι ο αντίκτυπος αυτής της νομοθεσίας στην οικονομική προσιτότητα των φαρμάκων δεν θα είναι δυσανάλογος».

Η συμφωνία πρόκειται να αυξήσει το χάσμα μεταξύ της προστασίας του περιβάλλοντος στην ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Guardian αποκάλυψε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο υστερεί σε σχέση με την ΕΕ σχεδόν σε κάθε τομέα περιβαλλοντικής ρύθμισης και ότι η βιομηχανία του νερού έχει καθυστερήσει να αντιμετωπίσει τη κρίση ρύπανσης των λυμάτων της χώρας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ