Κοσμος

Τζέιμς Σταυρίδης: Σφυροκόπημα στις οργανώσεις που στηρίζει το Ιράν για τον θάνατο των Αμερικανών στρατιωτών

Παρότι η Τεχεράνη αρνείται κάθε εμπλοκή στο χθεσινό χτύπημα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ιράν: Τι προτείνει ο ναύαρχος αν αποστρατεία Τζέιμς Σταυρίδης
© EPA/PETER KOLLANYI

Ιράν: H πρόταση του ναυάρχου αν αποστρατεία Τζέιμς Σταυρίδη μετά την επίθεση στην Ιορδανία 

Η απάντηση των ΗΠΑ μετά το χτύπημα εναντίον αμερικανικής βάσης στην Ιορδανία που είχε ως συνέπεια τον θάνατο τριών στρατιωτών θα πρέπει να είναι κατά των οργανώσεων που στηρίζει το Ιράν προτείνει ο ναύαρχος εν αποστρατεία Τζέιμς Σταυρίδης με δεδομένο ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν πιέζεται να ανταποδώσει. 

«Πλήρες σχέδιο με ορίζοντα 5-7 ημερών»

«Το Πεντάγωνο θα πρέπει να αναπτύξει ένα πλήρες σχέδιο με συνεχείς επιθέσεις 5-7 ημερών κατά στόχων 'πληρεξουσίων' στη Συρία και την Υεμένη σε συντονισμό με το Ιράκ», αναφέρει ο Σταυρίδης σε σημερινό του άρθρο. 

«Οι επιθέσεις αυτές θα πρέπει να πλήξουν, με σειρά προτεραιότητας: τις τοποθεσίες που έχουν εκτοξεύσει πυραύλους ή μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά των δυνάμεων των ΗΠΑ, τις περιοχές αποθήκευσης πυρομαχικών και καυσίμων που τις υποστηρίζουν και τα κέντρα διοίκησης και ελέγχου των πληρεξούσιων οργανώσεων. Καθώς εκτυλίσσεται αυτή η εκστρατεία αεροπορικών και πυραυλικών επιχειρήσεων κατά των συμμάχων του Ιράν,το Πεντάγωνο θα πρέπει να δημιουργήσει λεπτομερή σχέδια κρούσης για ιρανικούς στόχους. Ένα άλλο σύνολο (στόχων) θα μπορούσε να είναι οι ιρανικές πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Περσικό Κόλπο», επιχειρηματολογεί ο ελληνικής καταγωγής Αμερικανός ναύαρχος εν αποστρατεία. 

Μήνυμα στο Ιράν

«Όλα αυτά θα πρέπει να συνοδεύονται από δημόσια και ιδιωτικά μηνύματα προς την Τεχεράνη ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν μια πλήρη σύγκρουση. Αλλά πρέπει να πείσουμε τους Ιρανούς ότι είμαστε αποφασισμένοι κρατήσουμε τις αμερικανικές δυνάμεις ασφαλείς και να ανταποδώσουμε μαζικά αν χρειαστεί», συνεχίζει και κλείνει τονίζοντας: «Όλα τα παραπάνω θέτουν τον Μπάιντεν ενώπιον δύσκολων επιλογών, ιδίως εν μέσω προεκλογικής χρονιάς. Και δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενθαρρύνει τους μουλάδες να κλιμακώσουν, με την ελπίδα να αποδυναμώσουν την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία. Κανείς δεν θέλει έναν πόλεμο στη Μέση Ανατολή, αλλά το Ιράν πρέπει να κάνει να δει ότι ούτε εμείς φοβόμαστε έναν τέτοιο πόλεμο». 

Bloomberg: Οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο μυστικής επιχείρησης κατά του Ιράν

Με φόντο τα παραπάνω, το Bloomberg ανέφερε ότι μεταξύ των πιθανών επιλογών είναι μια μυστική επιχείρηση κατά την οποία οι ΗΠΑ θα πλήξουν το Ιράν χωρίς να αναλάβουν την ευθύνη της επίθεσης, αλλά στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στην Τεχεράνη. Μια άλλη επιλογή είναι να στοχοθετηθούν Ιρανοί αξιωματούχοι, όπως είχε συμβεί το 2020 όταν ο τότε ένοικος του Λευκού Οίκου, Ντόναλντ Τραμπ, διέταξε την εξόντωση του στρατηγού των δυνάμεων Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης, Κασέμ Σολεϊμανί.

Πηγή: Bloomberg, Bloomberg Opinion

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ