Κοσμος

Δολοφονική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη: Συνελήφθη ένας ύποπτος

Για ξεκαθάρισμα λογαριασμών κάνουν λόγο οι Αρχές και όχι για τρομοκρατία

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δολοφονική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη: Συνελήφθη ένας ύποπτος
Αστυνομία περιφρουρεί την εκκλησία Σάντα Μαρία μετά την δολοφονική επίθεση © ΕΡΑ / ERDEM SAHIN

Δολοφονική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη: Συνελήφθη ένας ύποπτος -Για ξεκαθάρισμα λογαριασμών κάνουν λόγο οι Αρχές και όχι για τρομοκρατία

Ένα άτομο συνελήφθη από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της τουρκικής αστυνομίας στο πλαίσιο των ερευνών για την επίθεση ένοπλων κουκουλοφόρων σε καθολική εκκλησία της Κωνσταντινούπολης με έναν νεκρό.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cyqjwvew5t4x)

Η επίθεση σημειώθηκε περίπου στις 10:40 π.μ. στην εκκλησία Σάντα Μαρία στη συνοικία Σαριγιέρ της Κωνσταντινούπολης, στην ευρωπαϊκή πλευρά της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας και πραγματοποιήθηκε από δύο μασκοφόρους, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Ερλικαγιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αρχικά θεωρήθηκε ότι επρόκειτο για τρομοκρατία, αργότερα όμως οι αρχές έκαναν λόγο για ξεκαθάρισμα λογαριασμών, ασυνήθιστο βέβαια σε ό,τι αφορά το χώρο που επέλεξαν οι εκτελεστές.

Το 52χρονο θύμα, σύμφωνα με πληροφορίες, επισκεπτόταν το τελευταίο διάστημα την εκκλησία παρέα με τον θείο του, χωρίς όμως να είναι ο ίδιος Χριστιανός. Στα μέσα ενημέρωσης μίλησαν συγγενείς του οι οποίοι δήλωσαν ότι δεν είχε διαφορές με κανέναν, ήταν ιδιαίτερα αγαπητός μεταξύ των πιστών, ήταν συνταξιούχος και είχε μία ελαφρά νοητική υστέρηση.

Ανθρωποκυνηγητό εξαπέλυσε η τουρκική αστυνομία για τον εντοπισμό των δραστών

Οι Αρχές εξαπέλυσαν αμέσως ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δραστών, οι οποίοι διέφυγαν από τον τόπο του εγκλήματος μετά τους πυροβολισμούς.

Τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι περίπου 40 άτομα συμμετείχαν στη λειτουργία και εκτίμησαν ότι οι απώλειες θα μπορούσαν να είναι περισσότερες. Στην εκκλησία την ώρα της επίθεσης βρισκόταν και ο γενικός πρόξενος της Πολωνίας Ουιτόλντ Λέσνιακ με τα παιδιά του.

Τα πλάνα από κάμερα ασφαλείας πριν από την επίθεση έδειχναν ένα ζευγάρι ανδρών που φορούσαν μαύρες μάσκες του σκι με τα χέρια τους κρυμμένα στις τσέπες τους, ενώ ο ένας φορούσε μαύρα γυαλιά ηλίου.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρισκόταν στην επαρχία Εσκισεχίρ της κεντρικής Ανατολίας για τη συγκέντρωση του κόμματός του ενόψει των τοπικών εκλογών του Μαρτίου, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον ιερέα της ιταλικής εκκλησίας και άλλους τοπικούς αξιωματούχους. Διαβεβαίωσε ότι «λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για τη σύλληψη των δραστών το συντομότερο δυνατό», σύμφωνα με το γραφείο του.

Δολοφονική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη: Συνελήφθη ένας ύποπτος
Η εκκλησία Σάντα Μαρία στη συνοικία Σαριγιέρ της Κωνσταντινούπολης © Χ / Politic Türk

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αμέσως μόλις πληροφορήθηκε την ένοπλη δολοφονική επίθεση επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον ρωμαιοκαθολικό επίσκοπο της Πόλης, Μασιμιλίανο Παλινούρο. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε τη συμπαράσταση και τα θερμά συλλυπητήρια του ιδίου προσωπικώς και της Μητρός Εκκλησίας προς την οικογένεια του θύματος και συνολικά προς την ρωμαιοκαθολική κοινότητα. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι αρμόδιες αρχές θα πράξουν ό,τι είναι απαραίτητο για τη διαλεύκανση του τραγικού γεγονότος και επισήμανε ότι ουδείς πρέπει να επιτρέψει στον φόβο να επικρατήσει σε βάρος της κοινωνικής ειρήνης και της αρμονικής συνύπαρξης των θρησκευτικών κοινοτήτων στη χώρα.

Ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε την υποστήριξή του προς την Καθολική Εκκλησία μετά την επίθεση. «Εκφράζω την εγγύτητά μου στην κοινότητα της εκκλησίας Σάντα Μαρία» στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ο Αργεντινός Πάπας στο τέλος της εβδομαδιαίας προσευχής στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι εξέφρασε επίσης τα «συλλυπητήριά του και τη σθεναρή καταδίκη» του για την επίθεση και υποστήριξε τις προσπάθειες των τουρκικών Αρχών να βρουν τους δολοφόνους.

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ δήλωσε ότι οι δράστες σημάδεψαν έναν πολίτη κατά τη διάρκεια της λειτουργίας. «Οι δυνάμεις ασφαλείας μας διεξάγουν ευρείας κλίμακας έρευνα για το θέμα», δήλωσε. «Αυτοί που απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια των πολιτών μας δεν θα πετύχουν ποτέ τους στόχους τους».

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου δήλωσε: «Οι δράστες είναι πολύ επικίνδυνοι. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ σε αυτούς να στοχεύουν την ενότητα και την ειρήνη μας επιτιθέμενοι σε θρησκευτικά σπίτια στην πόλη μας».

Την εκκλησία επισκέφθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια και δήλωσε ότι «είναι καθήκον μας να εντοπίσουμε όποιον διέπραξε αυτή την επίθεση και να τον οδηγήσουμε ενώπιον της δικαιοσύνης το συντομότερο δυνατόν και είμαστε αποφασισμένοι να το πράξουμε».

Πηγή: ertnews

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ