Κοσμος

Ιράν: Μήνυμα προς τη Δύση η ταυτόχρονη εκτόξευση τριών στρατιωτικών δορυφόρων

«Νόμιμο δικαίωμα της χώρας η τεχνολογική εξέλιξη στην αεροδιαστημική»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ιράν: Μήνυμα προς τη Δύση η ταυτόχρονη εκτόξευση τριών στρατιωτικών δορυφόρων
Οι τρεις δορυφόροι εκτοξευτήκαν σε τροχιά 450 χλμ με τον πύραυλο Simorgh © Χ / Iran Observer

Η Τεχεράνη εκτόξευσε ταυτόχρονα τρεις δορυφόρους προκαλώντας ανησυχία στη Δύση για την τεχνολογική πρόοδο του Ιράν

Εν μέσω κλιμάκωσης της διπλωματικής κρίσης στη Μέση Ανατολή το Ιράν, σε μια κίνηση ουσίας αλλά και εντυπωσιασμού, εκτόξευσε ταυτόχρονα τρεις δορυφόρους χρησιμοποιώντας τον πύραυλο μεταφοράς δορυφόρων Simorgh, που αναπτύχθηκε από το υπουργείο Άμυνας.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cyqc3ml9yno1)

Σύμφωνα με τα κρατικά ΜΜΕ της χώρας πρόκειται για έναν δορυφόρο βάρους 32 κιλών και δύο νανοδορυφόρους κάτω των 10 κιλών οι οποίοι εστάλησαν σε ελάχιστη τροχιά 450 χλμ, με τους δύο μικρότερους να προορίζονται για δοκιμές, μεταξύ άλλων, της τεχνολογίας γεωτοποθεσίας.

Ανήσυχη η Δύση για την τεχνολογική πρόοδο του Ιράν

Ο μεγαλύτερος δορυφόρος, που ονομάζεται Mahda και κατασκευάστηκε από την ιρανική Διαστημική Υπηρεσία, έχει στόχο να δοκιμάσει την ακρίβεια του πυραύλου Simorgh στη μεταφορά πολλαπλών φορτίων στο Διάστημα.

Είχε προηγηθεί η εκτόξευση, επίσης τον Ιανουάριο, του δορυφόρου Sorayya γεγονός που είχε θορυβήσει δυτικές χώρες για την τεχνολογική πρόοδο του Ιράν στον κρίσιμο τομέα της αεροδιαστημικής.

Το Ιράν απέρριψε την καταδίκη από την πλευρά ευρωπαϊκών χωρών της εκτόξευσης του δορυφόρου Sorayya, που κατασκευάστηκε από τους Φρουρούς της Επανάστασης, λέγοντας ότι η τεχνολογική εξέλιξη στην αεροδιαστημική για ειρηνικούς σκοπούς είναι νόμιμο δικαίωμα της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ