Κοσμος

Κατακραυγή στις Φιλιππίνες επειδή ο πρόεδρος χρησιμοποίησε ελικόπτερο για να πάει σε συναυλία των Coldplay

O Φερντινάντ Μάρκος Τζούνιορ είναι γιος του άλλοτε δικτάτορα της χώρας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φιλίππινες: Αντιδράσεις για την χρήση του προεδρικού ελικοπτέρου σε συναυλία
© EPA/MADS KLAUS

Φιλίππινες: Αντιδράσεις για την χρήση του προεδρικού ελικοπτέρου από τον Μάρκος Τζούνιορ για συναυλία των Coldplay

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Φερντινάντ Μάρκος Τζούνιορ επικρίθηκε επειδή χρησιμοποίησε προεδρικό ελικόπτερο για να παραστεί σε συναυλία των Coldplay βόρεια της πρωτεύουσας Μανίλα, παρακάμπτοντας τα διαβόητα μποτιλιαρίσματα της περιοχής.

Κατηγορίες για σπατάλη των χρηματων των φορολογουμένων

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πολλοί κατηγόρησαν τον πρόεδρο για σπατάλη των χρημάτων των φορολογουμένων και επεσήμαναν ότι το κοινό πρέπει να υπομένει καθημερινά τη διαβόητη κίνηση της Μανίλα κατά τις μετακινήσεις του.

Η ομάδα ασφαλείας του προέδρου δήλωσε ότι η Philippine Arena «γνώρισε μια άνευ προηγουμένου εισροή 40.000 ατόμων που παρακολουθούσαν με ανυπομονησία μια συναυλία, με αποτέλεσμα απρόβλεπτες κυκλοφοριακές επιπλοκές κατά μήκος της διαδρομής». Η κυκλοφοριακή κατάσταση αποτελούσε «δυνητική απειλή για την ασφάλεια του προέδρου», ανέφερε.

Κατά τη διάρκεια της συναυλίας των Coldplay, ο frontman Κρις Μάρτιν αστειεύτηκε με την κίνηση στη Μανίλα και ευχαρίστησε το κοινό για την επιμονή του: «Είδαμε λίγη κίνηση. Νόμιζω ότι πρώτοι σε κίνηση στον κόσμο. Σας ευχαριστώ που κάνατε την προσπάθεια να περάσετε μέσα από όλες αυτές τις μαλακίες για να είστε εδώ», είπε.

Κατά μέσο όρο, χρειάζονται 25 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα για να διανύσει κανείς 10 χιλιόμετρα (έξι μίλια) στην περιοχή της πρωτεύουσας, σύμφωνα με το TomTom Traffic Index.

Μνήμες της εποχής του πατέρα Μάρκος

Για τις παλαιότερες γενιές, το περιστατικό αναβιώνει τις μνήμες του πατέρα και της μητέρας του Μάρκος. Ο δικτάτορας Μάρκος ο πρεσβύτερος κυβέρνησε τις Φιλιππίνες για δύο δεκαετίες και η οικογένεια, γνωστή για τις σπατάλες της, κατηγορήθηκε για λεηλασία δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η δημοκρατία στις Φιλιππίνες αποκαταστάθηκε το 1986 με την ανατροπή του πατέρα του Φέρντιναντ Μάρκος από λαϊκή εξέγερση. Ο δικτάτορας εγκατέλειψε τη χώρα και πέθανε στην εξορία, στη Χονολουλού, το 1989. 

Ο πρώην γερουσιαστής και νυν πρόεδρος Μάρκος έχει χαρακτηρίσει τη δικτατορία ως «εποχή ευημερίας και εκσυγχρονισμού», κάτι σαν χρυσό αιώνα της χώρας, απαξιώνοντας τα εγκλήματα των χρόνων διακυβέρνησης του πατέρα του. «Ο πατέρας μου ήταν ένας μεγάλος αρχηγός, μια πολιτική ευφυΐα... Η μητέρα μου (σ.σ.: η Ιμέλντα, αυτή με τα 1.000 ζευγάρια παπούτσια) είναι η ύπατη πολιτικός της δυναστείας», έλεγε στο CNN.

Πηγή:Guardian

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ