Κοσμος

Η Μπολόνια έγινε η πρώτη πόλη στην Ιταλία που επιβάλλει όριο ταχύτητας 30χλμ/ώρα

Οργισμένοι οι οδηγοί

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μπολόνια: Η πρώτη πόλη με το χαμηλότερο όριο ταχύτητας
Περιχώρα της Μπολόνια © EPA/GIORGIO BENVENUTI

Μπολόνια: Η πρώτη ιταλική πόλη που επιβάλλει χαμηλότερο όριο ταχύτητας 

Η Δημοτική Αρχή της Μπολόνια αποφάσισε να μειώσει το όριο ταχύτητας στην πόλη στα 30 χιλιόμετρα, όντας η πρώτη πόλη του το κάνει στην Ιταλία. 
 
Στόχος του μέτρου Città 30 (Πόλη 30) είναι να μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα, καθώς και η ατμοσφαιρική ρύπανση και η ηχορύπανση. Τα πρόστιμα επιβάλλονται από τα 36 χλμ/ώρα.

«Ήξερα ότι ήταν η πρώτη μέρα του μέτρου, αλλά παρ' όλα αυτά, πήγαινα μόνο με 39 χιλιόμετρα την ώρα και τώρα κρατώ το μετάλλιο επειδή είμαι ο πρώτος που του επιβλήθηκε πρόστιμο», δήλωσε στον Guardian ένας άνδρας που πήρε πρόστιμο. «Είναι λίγο γελοίο πραγματικά», πρόσθεσε.
 
Ο δήμαρχος, Ματέο Λέπορε, έχει ήδη απαγορεύσει την κυκλοφορία στην περιοχή γύρω από τον «κεκλιμένο πύργο» της πόλης, που ονομάζεται Γκαρισέντα, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι το μεσαιωνικό οικοδόμημα γέρνει υπερβολικά επισφαλώς.

Οργισμένες αντιδράσεις οδηγών

Την ημέρα που ξεκίνησε η επιβολή του μέτρου μια πομπή αυτοκινήτων σταμάτησε την κυκλοφορία σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ οι οδηγοί ταξί απείλησαν να αυξήσουν τις τιμές τους ως απάντηση στο γεγονός ότι θα αναγκαστούν να οδηγούν πιο αργά. Μια διαμαρτυρία των οδηγών έξω από το δημαρχείο έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της Παρασκευής (19/1), ενώ οι πολιτικοί αντίπαλοι του Λέπορε σχεδιάζουν δημοψήφισμα για το θέμα.

Οι οδηγοί λεωφορείων εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους ότι η χαμηλότερη ταχύτητα θα μπορούσε να διαταράξει τα δρομολόγια, ενώ άλλοι υποστήριξαν ότι το να πρέπει να προσέχουν επιμελώς το ταχύμετρο αντί για το δρόμο θα μπορούσε να αυξήσει τα ατυχήματα.

 «Υπάρχει πολύς θυμός στην Μπολόνια αυτή τη στιγμή», υποστήριξε ο Αντρέα Σπέτολι, ένας από τους διοργανωτές της διαμαρτυρίας. «Το θέμα δεν είναι μόνο να βάλουν πρόστιμο - αυτός ο νόμος αλλάζει εντελώς τις ζωές».

Με πληροφορίες από Guardian

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ