Κοσμος

Αποσύρονται βιβλία και λεξικά από σχολεία της Φλόριντα λόγω «περιγραφών σεξουαλικής συμπεριφοράς»

Υποστηρίζουν ότι παραβιάζουν τον πολιτειακό νόμο που υπέγραψε ο κυβερνήτης Ron DeSantis

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φλόριντα: Αποσύρει βιβλία και λεξικά λόγω περιγραφών σεξουαλικής συμπεριφοράς
Φλόριντα: Αποσύρει βιβλία και λεξικά λόγω περιγραφών σεξουαλικής συμπεριφοράς © Unsplash

Φλόριντα: Σχολική περιφέρεια αποσύρει βιβλία και λεξικά λόγω περιγραφών σεξουαλικής συμπεριφοράς, με το σκεπτικό ότι παραβιάζουν τον πολιτειακό νόμο που υπέγραψε ο κυβερνήτης Ρον ΝτεΣάντις

Μια σχολική περιφέρεια της Φλόριντα βρίσκεται αντιμέτωπη με ομοσπονδιακή αγωγή αφού αποφάσισε να αφαιρέσει αντίγραφα λεξικών, εγκυκλοπαίδειας και άλλων βιβλίων επειδή τα έργα περιείχαν περιγραφές «σεξουαλικής συμπεριφοράς».

Η σχολική περιφέρεια της κομητείας Escambia, που βρίσκεται στην Πενσακόλα της Φλόριντα, αφαίρεσε αρκετά λεξικά και εγκυκλοπαίδειες από τις σχολικές βιβλιοθήκες, αφού οι σχολικοί υπάλληλοι διαπίστωσαν ότι τα βιβλία παραβίαζαν τον νόμο «HB 1069» της Φλόριντα.

Αποσύρονται βιβλία και λεξικά από σχολεία της Φλόριντα λόγω «περιγραφών σεξουαλικής συμπεριφοράς»
© Unsplash

Ο νόμος της Φλόριντα - Τα βιβλία που αφαιρέθηκαν

Ο νόμος, που υπογράφηκε από τον κυβερνήτη της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις, πέρυσι, περιορίζει την πρόσβαση σε υλικό που αναφέρεται σε «σεξουαλική συμπεριφορά», στις σχολικές αίθουσες της Φλόριντα.

Στη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών της περιφέρειας του 2023, οι υπάλληλοι αφαίρεσαν τουλάχιστον οκτώ εγκυκλοπαίδειες και πέντε λεξικά.

Οι αξιωματούχοι της περιφέρειας αφαίρεσαν επίσης αντίτυπα του Βιβλίου των Ρεκόρ Γκίνες και του «Ripley's Believe It or Not», ενός βιβλίου για παιδιά που αναδεικνύει ασυνήθιστες ιστορίες σύμφωνα με την περιγραφή του βιβλίου.

Άλλοι τίτλοι που αφαιρέθηκαν περιλαμβάνουν βιογραφίες για τον Thurgood Marshall, τον πρώτο μαύρο ανώτατο δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου, και το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ.

Συνολικά, περισσότερα από 1.600 βιβλία αφαιρέθηκαν, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Pen America, μιας οργάνωσης που υπερασπίζεται την ελευθερία του λόγου και την πρόσβαση στη λογοτεχνία. Ο κατάλογος των τίτλων που αφαιρέθηκαν παρασχέθηκε από το Florida Freedom to Read Project, μια οργάνωση που αμφισβητεί τις απαγορεύσεις βιβλίων και τη λογοκρισία στην πολιτεία.

Συγγραφείς και εκδότες έχουν καταθέσει ομοσπονδιακές αγωγές

Η Pen America, ο εκδότης Penguin Random House και αρκετοί συγγραφείς έχουν καταθέσει ομοσπονδιακή αγωγή κατά της σχολικής περιφέρειας, υποστηρίζοντας ότι η απαγόρευση παραβιάζει την ελευθερία του λόγου.

Την Τετάρτη, ένας δικαστής αποφάσισε ότι η αγωγή μπορεί να προχωρήσει, αφού έκρινε ότι η αγωγή έχει βάση.

Σε δήλωσή της μετά την απόφαση της Τετάρτης, η Katie Blankenship, διευθύντρια του παραρτήματος της PEN America στη Φλόριντα, ζήτησε να επιστραφούν τα βιβλία.

«Αυτά τα βιβλία πρέπει να επιστρέψουν στα ράφια όπου ανήκουν και κάθε μέρα που οι μαθητές δεν έχουν πρόσβαση είναι μια μέρα που δεν λαμβάνουν την υψηλής ποιότητας εκπαίδευση που τους αξίζει», δήλωσε η Blankenship.

Άλλες ομάδες υπεράσπισης έχουν καταγγείλει την εκτεταμένη απαγόρευση των βιβλίων. Σε μια δήλωση στον Guardian, η Εκπαιδευτική Ένωση της Φλόριντα (FEA) είπε ότι η τελευταία απαγόρευση προέρχεται απευθείας από νομοθέτες της πολιτείας που επικεντρώνονται σε «πολιτικές νίκες και υποστήριξη περιθωριακών ομάδων κατά της εκπαίδευσης».

«Όταν οι ηγέτες παίρνουν αποφάσεις πολιτικής που στοχεύουν σε πολιτικές νίκες και υποστηρίζουν περιθωριακές ομάδες κατά της εκπαίδευσης αντί για αυτό που είναι σωστό για δασκάλους, γονείς και μαθητές, καταλήγουμε σε καταστάσεις όπως αυτή – όπου το κράτος μας πηγαίνει από την απαγόρευση βιβλίων στην απαγόρευση λέξεων», ανέφερε η ομάδα σε ανακοίνωσή της.

Υπενθυμίζεται ότι o Ρον ΝτεΣάντις είναι υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑ, κόντρα στον Ντόναλντ Τραμπ. 

Η θέση των καθηγητών στη σχολική περιφέρεια της κομητείας Escambia 

Οι αξιωματούχοι της σχολικής περιφέρειας της κομητείας Escambia είπαν ότι τα βιβλία δεν απαγορεύτηκαν στην πραγματικότητα, αλλά «αναβλήθηκαν για περαιτέρω έλεγχο για να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τη νέα νομοθεσία», σε δήλωση στον Messenger.

Ωστόσο, λιγότερα από 100 βιβλία έχουν αξιολογηθεί μέχρι στιγμής.

Σε όλη τη χώρα, οι απαγορεύσεις βιβλίων έχουν αυξηθεί εν μέσω περιοριστικών νόμων για την εκπαίδευση, ιδιαίτερα στις πολιτείες που ηγούνται οι Ρεπουμπλικάνοι. Το Τέξας, η Βιρτζίνια και η Φλόριντα έχουν απαγορεύσει τα περισσότερα βιβλία, σύμφωνα με το US News & World Report.

Με πληροφορίες από Guardian

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ