- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Αποσύρονται βιβλία και λεξικά από σχολεία της Φλόριντα λόγω «περιγραφών σεξουαλικής συμπεριφοράς»
Υποστηρίζουν ότι παραβιάζουν τον πολιτειακό νόμο που υπέγραψε ο κυβερνήτης Ron DeSantis
Φλόριντα: Σχολική περιφέρεια αποσύρει βιβλία και λεξικά λόγω περιγραφών σεξουαλικής συμπεριφοράς, με το σκεπτικό ότι παραβιάζουν τον πολιτειακό νόμο που υπέγραψε ο κυβερνήτης Ρον ΝτεΣάντις
Μια σχολική περιφέρεια της Φλόριντα βρίσκεται αντιμέτωπη με ομοσπονδιακή αγωγή αφού αποφάσισε να αφαιρέσει αντίγραφα λεξικών, εγκυκλοπαίδειας και άλλων βιβλίων επειδή τα έργα περιείχαν περιγραφές «σεξουαλικής συμπεριφοράς».
Η σχολική περιφέρεια της κομητείας Escambia, που βρίσκεται στην Πενσακόλα της Φλόριντα, αφαίρεσε αρκετά λεξικά και εγκυκλοπαίδειες από τις σχολικές βιβλιοθήκες, αφού οι σχολικοί υπάλληλοι διαπίστωσαν ότι τα βιβλία παραβίαζαν τον νόμο «HB 1069» της Φλόριντα.
Ο νόμος της Φλόριντα - Τα βιβλία που αφαιρέθηκαν
Ο νόμος, που υπογράφηκε από τον κυβερνήτη της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις, πέρυσι, περιορίζει την πρόσβαση σε υλικό που αναφέρεται σε «σεξουαλική συμπεριφορά», στις σχολικές αίθουσες της Φλόριντα.
Στη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών της περιφέρειας του 2023, οι υπάλληλοι αφαίρεσαν τουλάχιστον οκτώ εγκυκλοπαίδειες και πέντε λεξικά.
Οι αξιωματούχοι της περιφέρειας αφαίρεσαν επίσης αντίτυπα του Βιβλίου των Ρεκόρ Γκίνες και του «Ripley's Believe It or Not», ενός βιβλίου για παιδιά που αναδεικνύει ασυνήθιστες ιστορίες σύμφωνα με την περιγραφή του βιβλίου.
Άλλοι τίτλοι που αφαιρέθηκαν περιλαμβάνουν βιογραφίες για τον Thurgood Marshall, τον πρώτο μαύρο ανώτατο δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου, και το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ.
Συνολικά, περισσότερα από 1.600 βιβλία αφαιρέθηκαν, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Pen America, μιας οργάνωσης που υπερασπίζεται την ελευθερία του λόγου και την πρόσβαση στη λογοτεχνία. Ο κατάλογος των τίτλων που αφαιρέθηκαν παρασχέθηκε από το Florida Freedom to Read Project, μια οργάνωση που αμφισβητεί τις απαγορεύσεις βιβλίων και τη λογοκρισία στην πολιτεία.
Συγγραφείς και εκδότες έχουν καταθέσει ομοσπονδιακές αγωγές
Η Pen America, ο εκδότης Penguin Random House και αρκετοί συγγραφείς έχουν καταθέσει ομοσπονδιακή αγωγή κατά της σχολικής περιφέρειας, υποστηρίζοντας ότι η απαγόρευση παραβιάζει την ελευθερία του λόγου.
Την Τετάρτη, ένας δικαστής αποφάσισε ότι η αγωγή μπορεί να προχωρήσει, αφού έκρινε ότι η αγωγή έχει βάση.
Σε δήλωσή της μετά την απόφαση της Τετάρτης, η Katie Blankenship, διευθύντρια του παραρτήματος της PEN America στη Φλόριντα, ζήτησε να επιστραφούν τα βιβλία.
«Αυτά τα βιβλία πρέπει να επιστρέψουν στα ράφια όπου ανήκουν και κάθε μέρα που οι μαθητές δεν έχουν πρόσβαση είναι μια μέρα που δεν λαμβάνουν την υψηλής ποιότητας εκπαίδευση που τους αξίζει», δήλωσε η Blankenship.
Άλλες ομάδες υπεράσπισης έχουν καταγγείλει την εκτεταμένη απαγόρευση των βιβλίων. Σε μια δήλωση στον Guardian, η Εκπαιδευτική Ένωση της Φλόριντα (FEA) είπε ότι η τελευταία απαγόρευση προέρχεται απευθείας από νομοθέτες της πολιτείας που επικεντρώνονται σε «πολιτικές νίκες και υποστήριξη περιθωριακών ομάδων κατά της εκπαίδευσης».
«Όταν οι ηγέτες παίρνουν αποφάσεις πολιτικής που στοχεύουν σε πολιτικές νίκες και υποστηρίζουν περιθωριακές ομάδες κατά της εκπαίδευσης αντί για αυτό που είναι σωστό για δασκάλους, γονείς και μαθητές, καταλήγουμε σε καταστάσεις όπως αυτή – όπου το κράτος μας πηγαίνει από την απαγόρευση βιβλίων στην απαγόρευση λέξεων», ανέφερε η ομάδα σε ανακοίνωσή της.
Υπενθυμίζεται ότι o Ρον ΝτεΣάντις είναι υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑ, κόντρα στον Ντόναλντ Τραμπ.
Η θέση των καθηγητών στη σχολική περιφέρεια της κομητείας Escambia
Οι αξιωματούχοι της σχολικής περιφέρειας της κομητείας Escambia είπαν ότι τα βιβλία δεν απαγορεύτηκαν στην πραγματικότητα, αλλά «αναβλήθηκαν για περαιτέρω έλεγχο για να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τη νέα νομοθεσία», σε δήλωση στον Messenger.
Ωστόσο, λιγότερα από 100 βιβλία έχουν αξιολογηθεί μέχρι στιγμής.
Σε όλη τη χώρα, οι απαγορεύσεις βιβλίων έχουν αυξηθεί εν μέσω περιοριστικών νόμων για την εκπαίδευση, ιδιαίτερα στις πολιτείες που ηγούνται οι Ρεπουμπλικάνοι. Το Τέξας, η Βιρτζίνια και η Φλόριντα έχουν απαγορεύσει τα περισσότερα βιβλία, σύμφωνα με το US News & World Report.
Με πληροφορίες από Guardian
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα δευτερόλεπτα τρόμου που βίωσε και η στιγμή της λύτρωσης«Νόμιζα ότι θα πέθαινα»: Ο δύτης που βρέθηκε στο στόμα φάλαινας
Ποια είναι η 18χρονη που εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Καραϊβική
Παραμένουν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Η «ηρωική παρέμβαση» πολίτη που αφόπλισε και σκότωσε τον δράστη
Από την εγκαθίδρυση της κομμουνιστικής δικτατορίας και την ίδρυση της Σοβιετικής Ένωσης δεν πρέπει να έχει υπάρξει πρόεδρος που να βοηθάει τη Ρωσία τόσο πολύ.
Έκοψε τη διαφορά λίγο πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών
Προβληματισμός για τα προβλήματα του Starshield
«Θα γινόμουν εξαιρετική πρέσβειρα! Μιλάω ελληνικά, έχω ελληνικό διαβατήριο» υποστηρίζει
Οι αποκαλύψεις μέσα από το blog της και η βομβιστική επίθεση
Ένα podcast για τις αιτίες της απόλυσης της Αμερικανής πρέσβεως
Τι δήλωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ
Οι διαδηλωτές θέτουν πρωτίστως ζήτημα διαφθοράς
Η συμβολή των φετινών νικητών στη σύνδεση των ατομικών οικονομικών αποφάσεων με τη συνολική πορεία της οικονομίας
Έλεγε ότι ήταν «νεοναζί που φαντασιωνόταν μαζικές δολοφονίες»
«Δεν έχω μιλήσει μαζί της, νιώθω απογοήτευση» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Νεκρός ο δράστης από πυρά κατοίκου που τον καταδίωξε
Τα σχόλια για την πρώτη ενημέρωση στον Λευκό Οίκο
HARD NEWS: Η αμερικανική πίεση στην Ευρώπη μέσω της ματωμένης Ουκρανίας | Οι μόνιμες αλλαγές στο εμπόριο | Ο παγκόσμιος συναγερμός για την ΤΝ
Σενάριο πρόωρης αποχώρησης από την ΕΚΤ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.