Κοσμος

Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός δεν σταματάει να ανακαλύπτει νέα τούνελ της Χαμάς

Στο Διεθνές Δικαστήριο το Ισραήλ - Εικόνες καταστροφής παντού

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός δεν σταματάει να ανακαλύπτει νέα τούνελ της Χαμάς
Ο ισραηλινός υποναύαρχος Daniel Hagari μέσα σε μια σήραγγα 400 μέτρα στο πέρασμα Erez μεταξύ Γάζας και Ισραήλ© EΡA / ATEF SAFADI

Ο ισραηλινός στρατός στη Γάζα ανακαλύπτει συνεχώς νέα τούνελ της Χαμάς

Η Γάζα συνεχίζει να πολιορκείται για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Εκατοντάδες εισόδους σηράγγων στην επιφάνεια του εδάφους και περισσότερες από 100 σήραγγες υπογείως στην περιοχή της Χαν Γιουνίς, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας ανακάλυψε ο ισραηλινός στρατός. Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, θα συνεχίσει να ερευνά και να καταστρέφει το δίκτυο των τούνελ.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cyb7eno8dkkp)

Ισραηλινοί όμηροι είχαν κρατηθεί σε σήραγγα κάτω από τη Χαν Γιουνίς, η κατασκευή της οποίας φαίνεται πως είχε μεγάλο κόστος, σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

«Εκατομμύρια σεκέλ υπολογίζεται πως επενδύθηκαν για τη διάνοιξη της σήραγγας και τον εξοπλισμό της με συστήματα εξαερισμού, ηλεκτροδότησης και υδραυλικά», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Ένα ολόκληρο δίκτυο από σήραγγες εκτείνεται σε μήκος πολλών χιλιομέτρων κάτω από τη Λωρίδα της Γάζας. Για να αντέξουν τις ισραηλινές βόμβες, μερικές απ’ αυτές βρίσκονται σε βάθος δεκάδων μέτρων. «Οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν επίσης τις σήραγγες για να εμφανίζονται από το πουθενά και να επιτίθενται στους στρατιώτες», ανέφεραν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός δεν σταματάει να ανακαλύπτει νέα τούνελ της Χαμάς
© ΕΡΑ / ATEF SAFADI

Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός δεν σταματάει να ανακαλύπτει νέα τούνελ της Χαμάς
© ΕΡΑ / ATEF SAFADI

Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός δεν σταματάει να ανακαλύπτει νέα τούνελ της Χαμάς
© ΕΡΑ / ATEF SAFADI

Ο ταξίαρχος Νταν Γκόλντφους δήλωσε την Τετάρτη, πως ο στρατός έχει τώρα προσαρμόσει τη στρατηγική του, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Αρχικά εντοπίζονταν και καταστρέφονταν μόνο οι είσοδοι των σηράγγων, αλλά τώρα οι στρατιώτες εισέρχονται σ’ αυτές. «Εκεί θα νικήσουμε τον πυρήνα της Χαμάς», δήλωσε ο ισραηλινός ταξίαρχος.

Η ηγεσία της Χαμάς, με επικεφαλής τον Γιαχία αλ-Σινουάρ, πιστεύεται πως βρίσκεται μέσα στο δίκτυο των σηράγγων στην περιοχή της Χαν Γιουνίς.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πρόσφατα πως το Ισραήλ γνωρίζει πού κρύβεται ο αλ-Σινουάρ, όμως έχει αποφύγει να επιτεθεί επειδή ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα περιβάλλεται από ισραηλινούς ομήρους, τους οποίους χρησιμοποιεί ως ανθρώπινες ασπίδες.

Το Γερμανικό Πρακτορείο σημειώνει πως η πληροφορία αυτή δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή και πως στρατιωτικός εκπρόσωπος δεν θέλησε να τη σχολιάσει.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία σφυροκοπεί από το πρωί της Πέμπτης τη νότια Λωρίδα της Γάζας, καθώς ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συνεχίζει στην Αίγυπτο την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, με σκοπό να αποτραπεί περαιτέρω εξάπλωση του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cybuge6eyz9l)

Παράλληλα με τις μάχες και τις διπλωματικές προσπάθειες, το Ισραήλ θα βρεθεί από σήμερα αντιμέτωπο ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης με κατηγορίες για «γενοκτονία» εξαιτίας της επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας, με πρωτοβουλία της Νότιας Αφρικής. Ο ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ τις χαρακτήρισε τις κατηγορίες «παράλογες».

Γάζα: Η απόλυτη καταστροφή

Χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες, δύο αμερικανοί πανεπιστημιακοί, οι Τζέιμον Βαν Ντεν Χεκ και Κόρεϊ Σερ, έχουν διαπιστώσει ότι το 45% έως 56% των κτιρίων στην Λωρίδα της Γάζας έχει καταστραφεί ή έχει υποστεί ζημιές.

Οι καταστροφές «είναι πολύ εκτεταμένες και γρήγορες», σύμφωνα με τον Βαν Ντεν Χεκ . Η έκταση των καταστροφών «είναι συγκρίσιμη με την καταστροφή στις πλέον πληγείσες ζώνες της Ουκρανίας», λέει ο Κόρεϊ Σερ.

Σύμφωνα με μελέτη του δορυφορικού κέντρου των Ηνωμένων Εθνών (UNOSAT), το 18% των κτιρίων καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημίες έπειτα από 50 ημέρες πολέμου.

Το τέλος των συγκρούσεων δεν θα σήμαινε για τους κατοίκους της Γάζας επιστροφή στα σπίτια τους και το έργο της ανοικοδόμησης αναμένεται να είναι τιτάνιο.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cybp4e7axh1d)

Ιστορικά κτίρια έχουν χτυπηθεί, κυρίως στον λαβύρινθο των στενών δρομίσκων του ιστορικού κέντρου της Γάζας, όπου καταστράφηκε και το Αλ Ομάρι, το παλαιότερο τέμενος του παλαιστινιακού θύλακα.

Ακόμη και όταν θα έχουν σιγήσει τα όπλα, οι νεκροί θα στοιχειώνουν τον τόπο. Λόγω έλλειψης χώρου στα κοιμητήρια, ομαδικοί τάφοι έχουν σκαφτεί σε παρτέρια, σε αυλές νοσοκομείων, σε ποδοσφαιρικά γήπεδα.

Όταν καταφέρουν να φθάσουν σε ένα νοσοκομείο που συνεχίζει να λειτουργεί (μόνο 15 στα 36), οι τραυματίες ανακαλύπτουν ένα άλλο πεδίο μάχης, σύμφωνα με τον Ρικ Πίπερκορν του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Στα νοσοκομεία που κατάφερε να επισκεφθεί περιγράφει το «χάος», «το αίμα στο πάτωμα», τις φωνές των τραυματιών που περιμένουν ακόμη και μέρες για να λάβουν φροντίδα. Ορισμένα χειρουργεία φωτίζονται με smartphones και εγχειρήσεις γίνονται ορισμένες φορές χωρίς αναισθησία.

«Υπάρχουν ελλείψεις σχεδόν όλων των ιατρικών υλικών», λέει ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που «δεν έχει δει ποτέ στη ζωή του τόσους ακρωτηριασμούς».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ