Κοσμος

Ο «Super» Mάριο Nτράγκι σε ρόλο «εξουδετέρωσης» του Όρμπαν;

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας φέρεται υποψήφιος για την θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο «Super» Mάριο Nτράγκι σε ρόλο «εξουδετέρωσης» του Όρμπαν;
© EPA/ARMANDO BABANI/FILE

Μάριο Ντράγκι: Πιθανός πρόεδρος του Ευρωπαϊκου Συμβουλίου 

Το σχέδιο του Σαρλ Μισέλ να παραιτηθεί πρόωρα από τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει πυροδοτήσει τις διαπραγματεύσεις για μια από τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ, με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι να προκρίνεται από ορισμένους ως επικρατέστερος υποψήφιος.

Ντράγκι: η πλέον δυνατή και πιθανή επιλογή

Ο Ντράγκι, 76 ετών, είναι ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που πιστώνεται τη διάσωση του ενιαίου νομίσματος του μπλοκ και θεωρείται «δυνατή και πιθανή επιλογή για να διαδεχθεί τον Μισέλ», δήλωσαν αξιωματούχοι και διπλωμάτες της ΕΕ στους Financial Times.

Είναι επίσης πιθανό να προκύψουν και άλλοι πιθανοί υποψήφιοι για τον ρόλο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος περιλαμβάνει την προεδρία και τον καθορισμό της ημερήσιας διάταξης των συνόδων κορυφής των ηγετών της ΕΕ.

Ωστόσο, οι εικασίες σχετικά με τις προοπτικές του Ντράγκι, με βάση το ιστορικό, την εμπειρία και το κύρος του ως μια από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες της ΕΕ, υπογραμμίζουν την επιθυμία πολλών κρατών να οριστικοποιηθεί ο διάδοχος πολύ πριν από την πιθανή αποχώρηση του Μισέλ στα μέσα Ιουλίου.

«Ο Ντράγκι είναι το είδος της φιγούρας στην οποία οι άνθρωποι θα δυσκολευτούν πολύ να πουν όχι, αν υπάρχει πραγματική δυναμική πίσω του», δήλωσε η Ναταλί Τότσι, διευθύντρια του Istituto Affari Internazionali, μιας δεξαμενής σκέψης με έδρα τη Ρώμη. 

«Είναι απίθανο να πει όχι αν του ζητηθεί σοβαρά», πρόσθεσε.

Ο επείγων χαρακτήρας γύρω από την εξεύρεση ενός διαδόχου του Μισέλ προκλήθηκε από τους κανονισμούς της ΕΕ που επιτρέπουν δυνητικά στον ευρωσκεπτικιστή ηγέτη της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν να αναλάβει τη θέση, εάν δεν υπάρξει αντικαταστάτης του Βέλγου πολιτικού.

Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν έναν προσωρινό υποψήφιο για να αποκλείσουν τον Όρμπα, ωστόσο ο Ντράγκι είναι απίθανο να αποδεχθεί αυτόν τον ρόλο σε προσωρινή βάση, δήλωσε ένας αξιωματούχος.

Ο Ντράγκι αποσύρθηκε από τη δημόσια ζωή το 2022, αφού η θητεία του ως πρωθυπουργός της Ιταλίας διακόπηκε λόγω πρόωρων εκλογών. Αλλά ανέλαβε συμβουλευτικό ρόλο στην ΕΕ πέρυσι, όταν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν του ζήτησε να συντάξει μια έκθεση για την ανταγωνιστικότητα του μπλοκ.

Αμφιβολίες

Ενώ το βιογραφικό του Ντράγκι θα δώσει μια ισχυρή παρουσία στο τραπέζι της συνόδου κορυφής, οι απόψεις του σχετικά με τις πολιτικές, συμπεριλαμβανομένης της δημοσιονομικής ολοκλήρωσης, θα μπορούσαν να ενοχλήσουν χώρες όπως η Γερμανία που παραδοσιακά έχουν αντίθετη άποψη.

Την ίδια ώρα που η Ρώμη μπορεί να υποστηρίξει την υποψηφιότητά του, τα κράτη μέλη της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης διαμαρτύρονται εδώ και καιρό ότι οι κορυφαίες θέσεις εργασίας δίνονται πολύ συχνά σε δυτικοευρωπαίους, γεγονός που ενδεχομένως θα ληφθεί υπόψιν. 

Πηγή: Financial Times

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ