Κοσμος

«Μέγας χορηγός» του Τραμπ η Κίνα κατά την διάρκεια της προεδρίας του

Η έρευνα βασίζεται σε έγγραφα που ελήφθησαν από τη Mazars, την άλλοτε λογιστική εταιρεία του Τραμπ.

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ
© EPA / MICHAEL REYNOLDS

Τραμπ: Η Κίνα ξόδεψε εκατομμύρια δολάρια σε επιχειρήσεις του

Η Σαουδική Αραβία και η Κίνα ήταν μεταξύ 20 ξένων κυβερνήσεων που ξόδεψαν συνολικά τουλάχιστον 7,8 εκατ. δολάρια σε ακίνητα που ανήκαν στον Ντόναλντ Τραμπ όσο ήταν πρόεδρος, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποίησαν την Πέμπτη οι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου.

Η κυβέρνηση της Κίνας και οι κρατικές οντότητες της πλήρωσαν τουλάχιστον 5,5 εκατ. δολάρια σε εγκαταστάσεις που ανήκαν στον Τραμπ στη Νέα Υόρκη, την Ουάσινγκτον και το Λας Βέγκας. Η Σαουδική Αραβία και η βασιλική οικογένειά της ξόδεψαν περισσότερα από 600.000 δολάρια.

Τα ευρήματα αποτελούν το αποκορύφωμα μιας πολυετούς έρευνας των Δημοκρατικών της Βουλής των Αντιπροσώπων για το αν ο Τραμπ επωφελήθηκε προσωπικά από τη θητεία του στο δημόσιο αξίωμα. Ο πρώην πρόεδρος είναι σήμερα το ξεκάθαρο φαβορί στην προκριματική κούρσα των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές.

Η έκθεση των 156 σελίδων διαπίστωσε ότι μαζί με την Κίνα και τη Σαουδική Αραβία, κρατικά συνδεδεμένες οντότητες από το Κονγκό, τη Μαλαισία, την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο ξόδευαν χρήματα σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα του Τραμπ. Η έρευνα βασίζεται σε έγγραφα που ελήφθησαν από τη Mazars, την πρώην λογιστική εταιρεία του Τραμπ.

Οι δαπάνες το 2017 και το 2018 σημειώθηκαν καθώς ο Τραμπ ξεκίνησε και στη συνέχεια αποκλιμάκωσε έναν εμπορικό πόλεμο κατά του Πεκίνου, πριν χτυπήσει ξανά την Κίνα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού.

Συνέπεσε επίσης με την υπογραφή από τον Τραμπ μιας συμφωνίας για όπλα ύψους 110 δισ. δολαρίων με τη σαουδαραβική κυβέρνηση και την επακόλουθη δολοφονία και τον διαμελισμό του Τζαμάλ Κασόγκι, ενός Σαουδάραβα αντιφρονούντα και αρθρογράφου της Washington Post, σε μια επιχείρηση που η κοινότητα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών δήλωσε ότι εγκρίθηκε από τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Πηγή: Financial Times

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ